„Meciurile“ dintre preşedinte şi premier. Cum au „coabitat“ Ponta şi Băsescu în campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania electorală a adus în prim-plan războiul dintre preşedinte şi premier  FOTO Mediafax
Campania electorală a adus în prim-plan războiul dintre preşedinte şi premier  FOTO Mediafax

Campania electorală care tocmai a trecut a lăsat în urmă o serie de episoade în care relaţia dintre preşedinte şi premier nu indica vreo încercare de coabitare. Traian Băsescu l-a desemnat din nou premier pe Victor Ponta, asta deşi pe tot parcursul campaniei a lăsat să se înţeleagă că nu va face acest lucru. Adevarul.ro a realizat o sinteză a celor mai tensionate momente ale relaţiei preşedinte-premier din această campanie electorală.

Victor Ponta a furat startul la atacuri şi a început războiul cu Traian Băsescu chiar înaintea campaniei electorale. La evenimentul de lansare al candidaţilor USL, Victor Ponta l-a numit securist pe Băsescu. "Traian Băsescu e ultimul comunist, e ultimul securist al Europei. Trebuie să-l schimbăm nu doar pe el, ci sistemul care l-a menţinut la putere în aceşti ani", a spus Ponta.

Răspunsul lui Traian Băsescu nu s-a lăsat mult aşteptat. Preşedintele a lansat atacuri dure de la Cotroceni către cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. "Victor Ponta când vine la mine este ca un pisic, este ca un pisicut, şi după ce iese vorbeşte cum vedeţi. Ce să cred eu despre un astfel de om? El e mitoman, e bolnav. Cum e Antonescu bolnav de somn, el e bolnav de minciună", spunea Băsescu într-o emisiune la B1 Tv.

"Doar Ceauşescu a crezut că poate spune ceva în ţară şi altceva în Europa. A venit un al doilea, Victor Ponta", a mai completat preşedintele Traian Băsescu.

"Înteleg că domnul Crin Antonescu a dat al 8793-lea avertisment, după care a căzut pe spate şi a adormit. Mare efort!", şi-a continuat Traian Băsescu atacul la liderii USL.

Victor Ponta i-a dat replica chiar în aceeaşi seară, după ce Traian Băsescu l-a numit "pisicuţ". "Pisica blândă zgârie rău", a replicat premierul, întrebându-se "de ce Băsescu e aşa nervos".

Apropierea de momentul 9 decembrie a înteţit războiul între preşedinte şi premier. Din declaraţiile publice, Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că nu îl va desemna sub nicio formă pe Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru. "O broscuţă mai înghiţi, dar nu trebuie să înghiţi porci", spunea Traian Băsescu referindu-se la faptul că în politică nu trebuie să repeţi o greşeală.  

"Domnul Băsescu este exact ca Ceauşescu în ultimele zile: disperat, atacă pe toată lumea", a venit promt replica lui Victor Ponta.

Campania electorală s-a terminat la fel cum a început. Victor Ponta îl acuză pe Traian Băsescu că a fost securist. "Nu a fost colaborator, am înţeles că a fost chiar ofiţer la Contrainformaţii, întâi la Marină şi după aceea a trecut la DIE", a spus Ponta.

Traian Băsescu i-a dat o replică acidă prin care a negat informaţiile aruncate în piaţă de Victor Ponta. "Ţin să remarc - şi totul are o limită în tratamentul pe care-l accept de la mincinoşi"

"Suntem vaccinaţi la microbul Băsescu", a spunea Ponta, cu referire la desele atacuri ale preşedintelui Traian Băsescu din această campanie electorală.

Ultimul atac al preşedintelui a avut loc în data de 8 decembrie, sâmbăta de dinaintea alegerilor. Preşedintele a lansat un filmuleţ pe Facebook prin care îi ataca pe liderii USL.

În final, Victor Ponta şi Traian Băsescu au ajuns la un rezultat. Cei doi au semnat un document de colaborare intrainstituţională şi promit coabitare. Traian Băsescu l-a desemnat premier pentru a doua oară consecutiv pe Victor Ponta, iar majoritatea USL din Parlament arată că vom avea un nou Executiv condus de acelaşi premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite