Kelemen, despre revizuirea Constituţiei:„Trebuie să avem o viziune de la primul la ultimul paragraf“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea va trebui să aibă o viziune legată de modificarea Constituţiei „de la primul la ultimul paragraf“ şi să identifice parteneri pentru a apăra dezideratele comunităţii maghiare.

„În ce priveşte modificarea Constituţiei - de la primul la ultimul paragraf trebuie să avem o viziune. Avem o ocazie adecvată să arătăm ce gândim despre sistemul constituţional, de la primul paragraf la ultimul paragraf, trebuie să avem o viziune, o părere. A venit momentul ca din nou să introducem în agendă, să punem din nou pe tapet paragrafe. Ştim foarte bine ce înseamnă modificarea articolului 1, ştim că dacă Constituţia României acceptă minorităţile ca pe ceva existent, putem vorbi de drepturile utilizării limbii materne, cum le vom putea utiliza. Trebuie lărgită, crescută folosirea limbii maghiare, trebuie să fim în stare să dezbatem, să găsim argumente valide şi să arătăm viziunea UDMR“, a spus Hunor, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Liderul UDMR a adăugat că „vaga speranţă“ că reprezentanţii UDMR îşi vor putea asuma un rol la guvernare „s-a risipit foarte repede“.

„Trebuie să învăţăm ce înseamnă puterea noastră în relaţia cu coaliţia de guvernare de 70 la sută, trebuie să găsim o cale când vorbim de dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania - cum vom putea păstra drepturile dobândite. Cea mai mare provocare e cum vom putea lărgi sfera condiţiilor deja existent“, a spus el.

„În viaţa publică din România nu suntem şi nu putem fi în opoziţie. Trebuie să asigurăm un cadru organizatoric mai bun, munca noastră depinde şi de o muncă organizatorică bună. Care sunt instrumentele alocate provocărilor care stau în faţa noastră? Trebuie să stabilim că nu putem conta decât pe noi înşine. Trebuie să fim deştepţi, înţelepţi şi hotărâţi - să găsim căi de dialog, parteneri. Nu ne va fi simplu“, continuat Kelemen. 

În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, în opinia lui Kelemen Hunor cele opt regiuni de dezvoltare actuale constituie „un eşec total“.

„Aceasta nu înseamnă că vom renunţa la varianta noastră din 2006. Cu noi sau fără noi, decizia se va lua. Ne temem că se va lua fără noi şi să se dea naştere astfel unei situaţii ca reprezentarea noastră regională să fie slăbită. Subsidiaritatea, principiul regionalismului vor trebui să fie argumentele noastre“, a spus Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite