Elena Băsescu: „Ponta şi ai săi să bage la cap că UE ne sancţionează dacă îi vor apăra pe corupţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Băsescu a avut, miercuri, o intervenţie în cadrul plenului Parlamentului European (PE) unde a declarat, în contextul discuţiilor despre situaţia drepturilor fundamentale în blocul comunitar, că România riscă să fie sancţionată de UE dacă premierul Ponta „şi ai săi, părăsiţi de liberalii care le mai spălau imaginea în lume”, nu vor înceta să încalce Constituţia, informează Mediafax.

Elena Băsescu a făcut aceste comentarii în cadrul discursului său în care susţinea propunerea de creare a unui nou mecanism de acţiune împotriva ţărilor care nu respectă statul de drept.

În opinia sa, Elena Băsescu a spus că este nevoie de nişte indicatori clar stabiliţi care să permită monitorizarea îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga pentru fiecare stat membru. O asemenea măsură, a continuat europarlamentarul român, ar putea să preîntâmpine atacuri la adresa statului de drept „precum cel lansat în România de alianţa PSD – PNL în vara anului 2012”.

„Ar fi fost de dorit să fi avut un mecanism care să supravegheze respectarea criteriilor de la Copenhaga în vara anului 2012, când alianţa socialistă a dat lovitura de stat în România. Este necesar acest mecanism, în special în ţările în care puterea politică încalcă statul de drept din cauza unor interese meschine, de cele mai multe ori oculte şi imorale”, a declarat Elena Băsescu în plenul PE.

Europarlamentarul român a făcut referire şi la Raportul anticorupţie al UE, care deşi arată unele evoluţii pozitive pentru mai multe ţări din blocul comunitar, subliniază câteva probleme generalizate la nivelul Uniunii, care pot apărea inclusiv la statele cu o puternică tradiţie democrată.

„Ceea ce s-a întâmplat în România ne demonstrează faptul că democraţia nu este un concept ireversibil. Desigur, riscul unor derapaje este asociat în special statelor membre noi, însă trebuie să fim oneşti că nici statele membre vechi nu sunt la adăpost, iar acest lucru este demonstrat de raportul general anticorupţie”, a mai declarat europarlamentarul român.

În finalul discursului său, Elena Băsescu a făcut referire la premierul român, Victor Ponta, avertizându-l că expune România la un comportament iresponsabil şi sfidător la adresa justiţiei.

„Premierul Victor Ponta şi ai săi, părăsiţi aseară şi de liberalii care le mai spălau imaginea în lume, trebuie să bage bine la cap că Uniunea nu va ezita să ne sancţioneze dacă ei vor continua să încalce Constituţia, să-i apere pe corupţi şi să paraziteze instituţiile statului”, a conchis Elena Băsescu.


Citeşte şi:

Elena Băsescu: Banii românilor se duc la cântăreţii PSD. Iată un subiect demn de o comisie de anchetă parlamentară!

Europarlamentarul Elena Băsescu susţine că, în timp ce angajaţii Televiziunii Române se confruntă cu disponibilizări, instituţia îi va acorda deputatului social-democrat Mihai Sturzu 10.000 de euro pentru fiecare emisiune la care acesta va participa.

Ponta: Am primit informaţia că MRU trebuie să o scoată europarlamentar pe EBA, ca să fie susţinut apoi

Premierul Victor Ponta a declarat luni că a primit o informaţie potrivit căreia liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, “trebuie” să îi asigure Elenei Băsescu un loc în Parlamentul European, pentru a primi sprijin la alegerile prezidenţiale din 2014.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite