Deputaţii jurişti: Magistraţii CCR pot fi urmăriţi penal sau arestaţi doar cu votul a două treimi din membrii Curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care judecătorii CCR vor putea fi urmăriţi penal sau arestaţi doar cu încuviinţarea a două treimi din membrii Curţii.

Deputatul minorităţilor naţionale Adnagi Slavoliub este cel care a depus, la Parlamentpropunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale care sporeşte imunitatea judecătorilor CCR şi care prevede că aceştia nu vor putea fi urmăriţi penal, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea a două treimi din membrii Curţii.

Proiectul a fost adoptat de deputaţii jurişti cu 14 voturi „pentru“ şi trei voturi „împotrivă“. USR şi PNL s-au împotrivit acestei legi. „Nu susţinem, pentru că proiectul extinde o imunitate în favoarea judecătorilor constituţionali dincolo de prevederile Constituţiei. Modalitatea în care se poate ridica această imunitate este extrem de restrictivă", a spus Silviu Dehelean, deputat USR, citat de News.ro

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a respins criticile opoziţiei, afirmând că este „opţiunea legiuitorului“ cum decide ca judecătorii CCR să poată fi urmăriţi penal sau arestaţi.

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că legea este necesară pentru a asigura "simetria" din Constituţie cu alte funcţii importante din stat care beneficiază de imunitate. „Ce înseamnă simetrie? Pentru mine înseamnă că se solicită ca să avem aceeaşi modalitate de ridicare a imunităţii, adică simetrie cu ce există în Constituţie", a fost explicaţia lui Marton Arpad. 

CCR nu a transmis un punct de vedere asupra proiectului, fapt criticat de către deputatul PSD Florin Iordache, care a spus că ar fi fost „normal şi de bun simţ" să se ştie ce părere au şi judecătorii Curţii.

Proiectul va ajunge la votul final al Camerei Deputaţilor, apoi va fi transmis Senatului, în calitate de for decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite