Cum va arăta Parlamentul din 2016: aleşii au stabilit cum modifică legea alegerilor parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii şi deputaţii din Comisia pentru elaborarea legilor electorale s-au reunit astăzi, într-o primă şedinţă, pentru a decide cum modifică Legea 35 din 2008 privind alegerile parlamentare.

UPDATE Aleşii au stabilit norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Astfel, dacă înainte norma era de un deputat la 70.000 de locuitori, respectiv un senator la 160.000 de locuitori, acum este de un deputat la 73.000 de locuitori, respectiv un senator la 168.000 de senatori. Întrebat despre câţi aleşi este vorba, preşedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu, a răspuns că nu ştie deocamdată. "Este vorba despre 300 şi un pic la Camera Deputaţilor, iar la Senat este proporţional", a spus Voicu. 

După ce au modificat  legile electorale care reglementează normele privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, funcţionarea partidelor politice, dar şi alegerea administraţiei publice locale, parlamentarii iau în discuţie Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Şedinţa Comisiei a fost anunţată încă de săptămâna trecută, după ce copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi liderul PSD, premierul Victor Ponta au trasat, într-o întâlnire informală desfăşurată în biroul lui Valeriu Zgonea, principalele direcţii de modificare a legii.

Astfel, Ponta şi Gorghiu s-au înţeles cu privire la reducerea numărului de parlamentari, dar fără a lua în considerare rezultatele referendumului din 2009, când s-a cerut reducerea actualului Legislativ la 300 de aleşi şi un Parlament unicameral. În schimb, Gorghiu a declarat, după întâlnire, că s-a înţeles cu Victor Ponta pentru un "Parlament mai suplu".

„Nu s-a discutat numărul de parlamentari, pentru că trebuie stabilită norma de reprezentare, dar am agreat că trebuie micşorat numărul de parlamentari. S-a mers pe ideea de bicameralism şi un Parlament mai suplu“, a spus Alina Gorghiu. 

Potrivit unor surse parlamentare, liderii politici s-au pus de acord ca Parlamentul să fie în continuare bicameral, în ciuda referendumului din 2009. Camera Deputaţilor  va avea 329 de membri, 308 deputaţi urmând să fie aleşi în ţară şi doar patru parlamentari aleşi în Diaspora. Minorităţile naţionale vor avea tot 17 reprezentanţi. Camera Superioară va avea 126 de senatori, iar 2 dintre ei vor reveni Diaspora. Astfel, PSD vrea şase parlamentari care să reprezinte Diaspora, în timp ce PNL doreşte 12: opt deputaţi şi patru senatori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite