Convenţia PDL: Zarul a fost aruncat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga a câştigat şefia PDL
Vasile Blaga a câştigat şefia PDL

23 martie 2013... o zi care cu siguranţă nu va fi uitată prea uşor. Cortina portocalie a căzut peste un spectacol a cărui desfăşurare era anticipată de toţi, indiferent dacă fac sau nu politică, dacă sunt într-un partid sau altul. A câştigat Vasile Blaga. Putem să exclamăm şi noi asemeni lui Cezar la trecerea Rubiconului "zarul a fost aruncat"?

Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei s-au prins într-o luptă pentru a câştiga şedia PDL sub privirea atotcuprinzătoare a lui Traian Băsescu. Acesta, nici de această dată, nu a înţeles că statutul său de preşedinte de stat nu «cadrează » cu simpatiile pentru partidul care l-a trimis de două ori la Cotroceni. Acum, când ştirea încheierii Convenţiei este caldă la toate televiziunile, o să încercăm să surprindem portretele candidaţilor.

Vasile Blaga  - « Buldogul » - liderul autoritar

 Nu sunt implicat deloc în politică, dar părerea mea este că, la ora actuală, Vasile Blaga este singurul capabil să controleze situaţia din PDL. El a fost ministru de interne în cabinetul care a trebuit să încheie negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este printre puţinii pe care mass media nu i-a acuzat de corupţie, afaceri cu statul. Este un lider ferm, fără  charismă, dar cu o voce tunătoare, cu o gândire calculată, ardelenească, de tipul lui Avram Iancu. El i-a adunat în jurul său pe singurii pedelişti de numele cărora nu s-au legat scandaluri grele de corupţie.

Mesajul său era clar, de la început. Şansa PDL ca partid e să iasă de sub « tutela »  lui Traian Băsescu şi să scape de piatra de moară numită « guvernarea Emil Boc ».

Elena Udrea – « blestemul Elenelor »

Elena Udrea este o figură interesantă a politicii româneşti. Deşi face parte din categoria politicienilor tineri, a dovedit că şi-a însuşit din plin însuşirile “bătrânilor” din politică. A făcut parte din cercul protejaţilor lui Traian Băsescu, alături de Emil Boc, Anca Boagiu, Roberta Anastase, fiind ultima carte jucată de acesta, în lupta de a controla PDL.

Nu ne putem lăsa impresionaţi de retorica doamnei Udrea legată de atacurile mediatice instrumentate de inamicii politici ai domniei sale. Elena Udrea se înscrie în categoria purtătoarelor acestui nume, frumos de altfel, pe care memoria politică românească le-a înregistrat ca fiind de « tristă amintire » : Elena Lupescu, metresa lui Carol II, o femeie inteligentă, vicleană dar manipulatoare şi avidă de averi, Elena Ceauşescu, « sinistra », « savanta » soţie a dictatorului Nicolae Ceauşescu, Elena Băsescu, fiica renumită a nu mai puţin celebrului tată.  

Ca să nu fiu acuzat de discriminare spun că au fost şi două personalităţi extraordinare cu numele Elena, rămase în istoria noastră ca dovezi de devotament, respect şi cinste : Elena Doamna, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi Regina mamă Elena, soţia regelui Carol II şi mama regelui Mihai, care i-a fost alături fiului său în timpul celei de-a doua domnii, 1940-1947.

Pe alocuri, Elena Udrea a avut o atitudine când de un populism dezgustător : a venit cu andrelele la gât, a dat cu mopul, şi-a închiriat apartament în provincie să fie cu poporul, când demnă de Hollywood : poşete de firmă, ţinute extravagante. Ca ministru la portofoliul dezvoltării regionale şi turismului, numele ei a fost legat de numeroase scandaluri legate de gestionarea nefericită a banilor, de vizite de lucru demne de « epoca de aur ». Alături de ea, în cursa încheiată azi au stat persoane despre  a căror experienţă politică nu snt prea multe de spus : Roberta Anastase, fostă participantă la concursuri de frumuseţe şi fiică de om cu ştaif portocaliu, Elena Băsescu, fost manechin, Toader Paleologu, actual fiu al unui tată monumental, care a fost o vreme ministru la Cultură. Personal, cred că Elena Udrea şi-a spus unul din ultimele cuvinte în politica românească. Cel mult poate spera la o scindare a PDL sau la participarea într-un nou proiect politic marca “Traian Băsescu”.

Monia Macovei  - « tehnocratul de serviciu »

 Prin experienţa sa, Monica Macovei este un tehnocrat şi cam atât. Serioasă, cu principii bine definite, locul său poate fi la o catedră universitară, într-un fotoliu ministerial, dar niciodată ca lider de partid. Aduce puţin cu Ana Pauker din epoca stalinistă, deosebirile fiind bretonul şi faptul că ea dă raportul la Bruxelles şi nu la Moscova. A rămas celebrăpentru atitudinea din timpul celei de-a doua suspendări a preşedintelui Băsescu. A fost scoasă la înaintare să îi încurce pe cei doi « mari » şi s-a văzut că n-a fost votată decât de echivalentul a patru autocare cu locurile pe scaune ocupate.

La ora când scriu aceste rânduri, Elena Udrea ameninţă cu o contestaţie, sperând să ducă meciul în prelungiri. Competiţia din sânul PDL a fost una antrenantă, presărată cu acuzaţii de fraudă. Era chiar neinteresant şi nedrept să nu fie şi o fraudă, de vreme ce acest termen a însoţit mediatic fiecare decizie şi campanie de alegeri organizată sau câştigată de PDL !

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite