Comisia Juridică: Legea falimentului personal va ajunge miercuri în plen. Bordea (CSM): Instanţele nu sunt pregătite să judece un milion de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Juridică a decis miercuri că raportul privind legea falimentului personal va fi întocmit de o subcomisie compusă din cinci deputaţi jurişti. Aceştia vor lucra atât cu reprezentanţii băncilor, cât cu cei ai românilor îndatoraţi la bănci. Raportul va fi dezbătut luni în plenul Comisiei Juridice, iar cel târziu miercuri ar putea fi votat în plenul Camerei Deputaţilor.

Din subcomisia de lucru fac parte Cosmin Necula (PSD), Luminiţa Pache Adam (PSD), Aurelian Ionescu (PC-PLR), Ioan Copşa (PNL) şi  Culeţu Dănuţ (Forţa Civică). La dezbaterile din subcomisie au fost invitaţi şi repreznentanţii institutţiilor implicate în această problemă, precum BNR, CSM, ANPR, Uniunea Executorilor Judecătoreşti, Asociaţia Română a Băncilor.

Deşi adoptarea unei legi privind insolvenţa personelor este stringentă, puterea şi opoziţia nu pierd ocazia de a căuta motive de ceartă. De data aceasta, mărul discordiei a fost proiectul de lege care să fie luat în discuţie, în condiţiile în care, la Comisia juridică, există patru proiecte pe aceeaşi temă.

“Toate cele patru proiecte vor fi conexate. Se va lucra pe proiectul din 2010, celelalte fiind luate ca amendamente”, a declarat deputatul PNL Cătălin Nicolescu, la finalul şedinţei.

PSD susţine că cel mai corect ar fi să se lucreze pe proiectul de lege care are avizul Guvernului.

“La Comisia Juridică există patru proiecte. Două au primit aviz favorabil de la la Senat, unul a fost respins de Senat, iar altul are aviz favorabil de la Guvern. Conform articolului 68, atât de invocat de colegii liberali, la alineatul 4 se specifică faptul că se lucrează pe iniţiativa care intră în procedură de urgenţă, deci pe proiectul doamnei Ana Birchall. Iar celelalte trei proiecte vor fi luate în discuţii ca amendamente, pentru că au articole foarte bune”, a declarat deputatul PSD, Ciprian Nica, la finalul şedinţei.  

De asemenea, liberalii şi social-democraţii se acuză reciproc că tergiversează şedinţa.
Deputatul PNL, Gabriel Andronache, susţine că PSD nu doreşte adoptarea unei astfel de legi, invocând faptul că la această primă şedinţă a Comisiei Juridice social-democraţii au avut numai “trei-patru membri”.

În replică deputatul PSD Ciprian Nica susţine că liberalii au propus ca cel târziu joi să fie finalizat proiectul, însă propunerea a fost respinsă inclusiv de liberali.

Bordea (CSM): Sistemul nu e pregătit să preia un milion de dosare

Adrian Bordea, fost preşedinte al CSM, a ridicat în cadrul şedinţei problema vulnerabilităţii sistemului judiciar în faţa apariţiei unui număr foarte mare de dosare privind falimentul personal ca urmare a adoptării legii. “Am făcut un studiu de impact şi am ajuns la concluzia că sistemul nu este pregătit să preia un million de dosare. Nu este vorba doar de lipsa personalului, ci şi de infrastructură. Dacă nu vom putea aplica legea, vom fi sancţionaţi pe motiv de insuficienţă”, a spus fostul preşedinte al CSM.

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR prezent la discuţii, a agreat ideea constituirii unei comisii la care să participe toate părţile implicate, dar a susţinut că este rezervat în ceea ce priveşte ajungerea la un consens. „O astfel de lege trebuie să asigure menţinerea unei stabilităţi financiare prin disciplina de plată. Trebuie să ne asigurăm că se evită abuzul din partea debitorilor. Mi-aş exprima rezerva că se poate ajunge la un act care să satisfacă toate părţile. E nevoie de un studiu de impact”, a susţinut Alexandru Păunescu.

Liderul PNL Alina Gorghiu a cerut convocarea de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice. „Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului care nu mai poate achita ratele o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat“, a explicat ea.

Premierul Victor Ponta s-a declarat degrabă de acord cu această idee. „Mă bucur că PNL vine cu o poziţie raţională (după aberaţiile populiste gen Predoiu)! Voi susţine demersul!“, a scris Ponta pe Twitter.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite