Cîţu, despre ancheta privind pregătirea valului 4 al pandemiei: Spitalele au făcut solicitări. Aş vrea să ştiu exact cine nu a răspuns, să răspundă chiar cu funcţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Calin

Premierul Florin Cîţu a declarat în cadrul unei videoconferinţe că trebuie văzut „cine din Ministerul Sănătăţii a tergiversat” licitaţia privind achiziţia unui medicament şi nu a răspuns unor solicitări din partea spitalelor, în ceea ce priveşte ancheta asupra pregătirii valului patru al pandemiei de Covid-19, urmând să răspundă chiar cu funcţia.

„Pentru că suntem în ancheta pentru valul patru, cum a fost pregătit, ne uităm la medicamente. Informaţiile pe care le am acum, se pare că a fost o licitaţie care a început în aprilie”, a declarat premierul interimar, în cadrul unei videoconferinţe. 

Florin Cîţu a completat faptul că licitaţia pentru achiziţionarea unui medicament a fost tergiversată, iar cine nu a răspuns solicitărilor va plăti cu funcţia. 

„Din aprilie şi pana acum o saptămână licitatia a fost tergiversată, nu avem acest medicament. Aş vrea să ştiu cine din Ministerl Sănătăţii a tergiversat această achiziţie pentru acest medicament atâtea luni de zile. E foarte important ca aceste informaţii să fie publice, să ştim cine e repsonsabil de acest lucru.  Tebuie să vedem stocul de medicamente, nu vreau situatii ca aceasta. (...) Spitalele au făcut solicitări. Au fost spitale care au făcut sollicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare, încă din luna august. Ministerul Sănătăţii nu a luat act de aceste solicitări. Au fost solicitări, aveam ventilatoare şi cineva din Ministerul Sănătăţii nu a răspuns. Aş vrea să ştiu exact cine nu a răspuns, să răspundă chiar cu funcţia”, a completat Florin Cîţu. 

Florin Cîţu a amai explicat că în ceea ce sistarea operaţiilor şi internărilor privind cazurile care nu sunt urgente, „trebuie explicat mai bine public ce se întâmplă, pentru că noi nu vorbim că sistăm internări sau proceduri unde viaţa pacientului este în pericol, ci pentru pacienţii al căror tratament poate fi asigurat ambulatoriu sau la domiciliu. Mai multă comunicare, trebuie să le explicăm oamenilor ce se întâmplă cu această decizie”.

Premierul a mai completat că „avem o situatie care trebuie remediată. S-a ajuns in septembrie ca timpul pentru urgente să fie de 5-8 ore de răspuns la ambulantă, iar uneori şi 5 zile intârziere pentru Covid. E inadmisibil, vă rog să remediati situatia. Asta arată că nu a fost pregătit valul patru, când in iunie pentru testare se ajungea chiar şi imediat”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite