Ciolacu, Ponta şi Tăriceanu vor vota împotriva prelungirii stării de urgenţă. Vă asumaţi şi morţii rezultaţi din această decizie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici n-am scăpat de pandemie şi partidele aflate acum în opoziţie au început ciomăgeala electorală. Nu sunt de acord cu măsurile luate de guvern şi nu mai vor prelungirea stării de urgenţă. Ameninţă că partidele pe care le conduc  vor vota împotriva prelungirii  stării de urgenţă şi încetarea prevederilor Ordonanţelor Militare. Şi dacă România va merge pe drumul Italiei, şi va consemna 20.000 de morţi, cine se va face vinovat de această tragedie?

Ciolacu, Ponta şi Tăriceanu.

Condiţiile puse de cei trei

Economia României se află într-o situaţie extrem de grea. Ministerul Economiei  anunţă  o contracţie cuprinsă între 30 şi 40% şi care s-ar putea înrăutăţi. Din 2012 până în prezent, ţara a fost condusă de către PSD şi ALDE, adică de Ponta, Dragnea şi Tăriceanu, cu excepţia anului 2016. Actualul guvern este de 5 luni la guvernare, a moştenit un deficit bugetar de 4,6%, şi de 2 luni este lovit în plin de pandemia COVID-19. Cine este vinovat că actuala criză ne-a prins cu pantalonii în vine? Cine n-a construit autostrăzi, spitale regionale, rezerve strategice de materiale sanitare? Cine ne-a pricopsit cu politruci plantaţi ca  manageri de spitale, care au creat dezastrele de la Suceava, Deva, Focşani şi în multe alte spitale? Dar cu o lipsă acută de specialişti în problemele pandemiilor? Exact cei trei politicieni  care astăzi se bat cu cărămida în piept şi ameninţă că vor sabota acţiunile preşedintelui şi ale guvernului pentru a limita dezastrul adus de pandemie.

Ce condiţii pune  Marcel Ciolacu

Plan de acţiune pe termen scurt şi mediu în domeniul sanitar pentru testarea populaţiei, o condiţie obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă şi reluarea activităţilor economice.

Testarea populaţiei nu se poate face ca în Germania pentru ca în cei 8 ani de când se află la putere,  Dragnea, Ponta şi Tăriceanu au abandonat complet sistemul sanitar. N-au construit spitale regionale,  nu l-au echipat cu aparatură performanţă, cu rezerve strategice de echipamente şi medicamente, iar managerii plantaţi de ei i-au dat lovitura de graţie. Am văzut toate acestea cu ocazia pandemiei care a lovit ca un traznet întreaga omenire. Şi are pretenţia ca guvernul Orban să facă în două luni ce n-au făcut ei în 8 ani! Cuvintele sunt prea puţine pentru a caracteriza această poziţie a celor trei.

Măsurile economice şi sociale, pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă şi limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile şi insuficiente, după cum se poate observa!).

Cu ce bani dle Ciolacu? Că aţi lăsat un deficit de 4,6%, care trebuie acoperit din împrumuturi! Ce sumă totală ar presupune toate aceste cerinţe? 50 miliarde de euro? Aduceţi dv banii şi pe urma ridicaţi pretenţiile. Creditorii nu mai au încredere în România după ce i-aţi lăsat economia pe butuci.

Proiectele majore de investiţii pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgenţă pentru a reporni economia.

Aceeaşi întrebare. Cu ce bani? De ce n-aţi iniţiat dv proiecte majore de investiţii timp de 8 ani? Întâi explicaţi ce aţi făcut când eraţi la putere, şi pe urma cereţi de la alţii.

Ce condiţii pune Victor Ponta

Adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj ( turism, restaurante, agenţii, hoteluri)

Guvernul a adoptat un pachet de măsuri, amânarea la plată a ratelor, taxelor, impozitelor, CAS, CASS, a utilităţilor şi încă multe altele. Problema este că nu există suficienţi bani. Încasările la buget au scăzut dramatic, cheltuielile au crescut cu cheltuieli esenţiale, necesare combaterii COVID-19. Câţi bani a lăsat PSD în bugetul de stat, pentru perioade de criză cum este aceasta? A lăsat,  un deficit de 4,6% din PIB!

Un Pact Naţional asumat de Guvern privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor / aplicarea începând cu data de 1 Iunie ( la fel ca în anul 2015) a legii privind alocaţiile pentru copii

Dl Ponta a fost premier. Ştie foarte bine ce sume imense ar fi necesare pentru susţinerea unor astfel de măsuri, sume pe care bugetul României nu le are. Face doar „gargară” electorală, sperând să aburească alegătorii care nu se pricep la dezechilibre bugetare. S-ar putea să fie dezamăgit. Se pricep mai mulţi decât îşi imaginează.

Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura pentru ieşirea din Criză

La programe au fost „generoase” toate guvernele. Cu banii au stat mai prost, că nu vin din cer. Trebuie produşi de economia românească, pe care au lăsat-o în paragină, dacă generează un PIB/locuitor de 4 ori mai mic comparativ cu  cel al Germaniei.

Ce spune C.A.P. Tăriceanu

Nu vreau să votez starea de urgenţă pentru că o parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus şi nu înţeleg de ce trebuie să penalizăm şi regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt şi celelalte.

Care sunt regiunile neafectate, nu ne spune dl Tăriceanu. Şi chiar dacă ar exista şi astfel de regiuni. Ce facem, le contaminăm şi pe ele prin libera circulaţie între regiuni?

Autorităţile par a duce, la cel mai înalt nivel o "politică antiromânească" şi că România "e lăsată să se scalde în dificultăţi, nu sunt luate măsurile în plan sanitar, medical pentru a combate epidemia, pentru că nu se aduc teste, nu se aduc măşti, nu sunt aduse echipamente pentru cadrele medicale, nu sunt făcute spitale dedicate pentru cei afectaţi de coronavirus, nu se iau măsuri în zona economică".

De la cine primim sfaturi? De la acelaşi domn Tăriceanu care în 2008 a lăsat un deficit bugetar de 5,7%, după o creştere economică de 8,5%. A lăsat arierate de 2 miliarde de euro şi 1,4 milioane de bugetari. A urmat şi în 2009-2010 o criză, mai puţin dramatică decât cea de azi, şi ştim cum s-a încheiat. Cu tăierile de salarii bugetare din 2010. Tăriceanu, Ponta şi alţii critică şi acum acele tăieri din 2010. În opinia lor soluţia era alta. Taxarea afacerilor cu impozite progresive, statul să pună şaua pe bănci şi multinaţionale, să confişte profitul acestora. Adică să moară şi capra vecinului. Ce se intampla mai departe cu economia ţării nu avem pretenţii să înţeleagă dnii Ponta şi Tăriceanu.

În concluzie

În loc să înţeleagă situaţia absolut dramatică în care se află bugetul României, cei trei şefi de partide pun condiţii imposibil de îndeplinit, din lipsa fondurilor bugetare. Dar nu vor să-şi asume partea lor de vină, pentru evoluţia României din ultimii 8 ani. Tot ce ştiu este să facă  „gargară” politicianistă şi electorală. Şi să voteze împotriva prelungirii stării de urgenţă,  ignorând poate miile de morţi, pe care îi vor lua pe conştiinţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite