Cercetarea ştiinţifică, Ministrul Hurduc şi misterele creaţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc
Noul ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc

Urmând logica infailibilă a principiului lui Murphy cum că „ceea ce începe bine, se sfârşeşte prost, iar ceea ce începe prost se va termina şi mai prost“, pare-se că facem toate pregătirile necesare pentru a nu ne lipsi nimic din ce ar putea să asigure poveşti suculente despre modul în care ne alegem personalităţile care, pe domeniile lor specifice de responsabilitate, vor negocia cu omologii lor din Statele Membre.

Asta nu este, cum vă aşteptaţi, o remarcă ironică sau un semnal de disperare care să confirme cumva cele mai negre aşteptări de la Bruxelles. Dimpotrivă, este chiar încântarea cuiva care, ca şi mulţi dintre dumneavoastră, a avut o perioadă, adevărat scurtă, de lecturi începute cu Jules Verne şi terminate cu Asimov sau cu teoriile lui Erik von Daniken sau Bergier. Cu atât mai mare a fost surpriza produsă de lectura profesiunii de credinţă a noului nostru Ministru al Cercetării, dl. Nicolae Hurduc care declara cu maximă seriozitate şi responsabilitate, pentru colegii de la Ziarul de Iaşi, că „Mie îmi este foarte greu să cred că omul, un mecanism, o maşinărie atât de complexă, se trage din maimuţă. Eu nu accept aşa o idee oricât de oricât de logică pe undeva ar părea această teorie evoluţionistă. Este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor. Mie îmi sună mai interesant această idee, că noi venim dintr-o lume paralelă din viitor. Iar asta pentru că oamenii au nişte caracteristici, conştiinţa şi sufletul, iar până într-un punct le vedem la animale. În special la cele de companie“.

Mai departe, lucrurile devin cu mult mai interesante deoarece intrăm şi în alt registru, acesta cu adevărat exploziv, al bătăliei care a revenit în actualitate în această ultimă perioadă, cea între adepţii teoriei evoluţioniste şi cei care o socotesc o impietate profundă, negare a adevăratei credinţe creştine şi pângărire a operei divine.

Evolutionism

Crearea lui Adam, de Michelangelo

Creaţia lui Adam de Michelangelo

„Când am spus că Teoria lui Darwin are nişte probleme, are nişte probleme. Deja, din cele patru idei care au stat la baza teorie evoluţionismului, una a fost demonstrată că nu-i corectă. E normal, este o teorie care a fost emisă în 1860. În anul 2018, deja s-au făcut paşi în ce priveşte cunoaşterea, la nivel de genetică. Mă refer la aspecte legate de structura ADN-ului, la mesaje genetice, deci n-am lansat o vorbă care să aibă impact în ziar... În ce priveşte teoria universurilor paralele, e o teorie cu modele matematice care are în spate fizicieni de marcă precum Stephen Hawking. Sunt nişte teorii mai noi, pe care lumea nu le ştie şi atunci le interpretează în funcţie de nivelul de înţelegere al fiecăruia. Dar vreau să spun că ceea ce am afirmat are baze ştiinţifice“ - a mai declarat, conform aceleiaşi surse, noul nostru ministru.

Desigur, ca persoană privată, este liber să creadă în cine şi în ce doreşte. Interesant, chiar pasionant, devine însă scenariul următor, cel în care, cu siguranţă, fiind vorba de un om atât de serios şi tare în opiniunile sale, va spune exact aceleaşi lucruri miniştrilor Cercetării din celelalte State Membre, cei pe care-i va coordona în perioada în care România va avea Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. În plus, deoarece fiecare ţară în asemenea poziţie poate să propună propriile sale puncte de interes pe agendă, cred că toată lumea va putea privi cu surprindere şi fascinaţie apariţia temei negaţioniste în dezbaterile despre cercetarea ştiinţifică. Mă refer la faptul că, în lumina propriilor sale idei, domnul ministru Hurduc ar trebui, cu voia domnului Dragnea, să aducă (sau să readucă) în dezbaterea europeană tema respectivă, plus cea a universurilor paralele, propunând linii de finanţare specială pentru studierea lor aprofundată.

Aşa, cu siguranţă, am putea deschide un capitol nou în jocurile europene în domeniu, asumându-ne cu mult curaj poziţii precum aceea a domnului Ministru Hurduc ale cărui păreri personale au devenit, din momentul numirii sale la Guvern, poziţia oficială a României în domeniu. Oricum, domnul Ministru Hurduc nu este singura personalitate la nivel internaţional care identifică probleme în teoria darwiniană, iar pe linie politică, Turcia, partenerul nostru strategic de care ne leagă atât de multe, a mers şi mai departe şi, în iunie anul trecut, a retras chiar teoria lui Darwin din manualele şcolare. De ce nu şi în şcolile din UE, cu România drept caz-pilot, eventual în urma unui referendum organizat cât mai repede posibil?

Nu vă grăbiţi să ridicaţi din umeri şi să trataţi toată dezbaterea asta drept o prostie. Aş spune că, dimpotrivă, poziţiile atât de surprinzătoare ale Ministrului Hurduc trimit, în registrul politic, la dezbaterile extrem de dure începute în SUA de teoriile celor de la Discovery Institute, la conceptul „specified complexity“ susţinut la începutul anilor '90 de matematicianul şi teologul William Dembski şi preluat la nivel global de reţelel conservatoare americane. Mai ales după  decizia Curţii Supreme care, în 1987, interzicea predarea teoriilor creaţioniste în şcolile de stat. În zona central şi est europeană, evident în Rusia, teoriile creaţioniste revin în forţă, ca parte a efortului Bisericilor creştine de a folosi sistemul de învăţământ de stat pentru prozelitism la scară de masă.

Oricum, ministrul nostru anunţă o poziţionare ideologică pe care, personal, nu am auzit-o până acum în platformele socialiste sau liberale europene parcă orientate în mod tradiţional într-un sens exact opus.

Asta, în universul acesta linear şi oarecum previzibil şi plicticos. Dar dacă avem în vedere pe celelalte multe probabile şi paralele, cine ştie cum or gândi acolo socialiştii?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite