Ce spune Laura Codruţa Kövesi despre o eventuală candidatură la preşedinţia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA-EFE
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA-EFE

Procurorul-şef european Laura Codruţa Kövesi a negat, într-un interviu pentru Europa Liberă, posibilitatea unei eventuale candidaturi la preşedinţia României. Precizarea vine în contextul în care tema unei eventuale candidaturi a fostei şefe DNA a devenit tot mai populară în spaţiul public, în România.

Actuala şefă a Parchetului European a declarat pentru Europa Liberă că nu-şi doreşte o carieră politică nici după încheierea mandatului pe care îl are în prezent. 

„Nu, nu doresc să candidez la preşedinţia României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este «Nu», «No», «Nein», «Nie» şi, dacă mai practic puţin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund „Nu” în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”.

Ea a explicat că principala sa preocupare ţine de activitatea pe care o are la Parchetul European. „Principala mea atribuţie a fost să construiesc o instituţie. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câţiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum. Vreau să construiesc o instituţie europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaştere unică. O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiţie din Europa şi nu doresc să candidez la preşedinţia României”, a spus Laura Codruţa Kövesi, pentru Radio Europa Liberă Moldova.

De altfel, potrivit unui sondaj de opinie realizat recent, citat de Mediafax, cetăţenii români aşteaptă ca procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi, să candideze la prezidenţiale, plasând-o pe fosta şefă DNA, în turul doi, împotriva lui secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană, la alegerile din 2024. 

În acelaşi timp, PSD se fereşte să spună dacă ar miza pe varianta Mircea Geoană, un candidat cu profil internaţional, care are şi pedigri social-democrat, dat fiind că a fost preşedinte al formaţiunii între 2005 şi 2010. 

Deocamdată, singurul candidat anunţat pentru alegerile din 2024 este Ludovic Orban, preşedintele formaţiunii Forţa Dreptei.

Citeşte şi: Ce candidaţi se întrevăd pentru prezidenţialele din 2024

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite