DNA trimite instanţei dosarul angajărilor ilegale de la Apele Române Mureş, deschis în urma unei anchete de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA

DNA anunţă trimiterea în judecată a mai multor persoane care au avut funcţii de conducere în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, sub acuzaţia de abuz în serviciu în legătură cu angajarea ilegală unui director. Cauza a fost deschisă ca urmare a unei anchete a Recorder.

Cosmin Butiulcă, la data faptei director al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Mureş, şi Adina-Simina Nemet, la data faptei director tehnic şi înlocuitor legal al directorului A.B.A. Mureş, sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Artemiza Buculeu, şefă a Serviciului Resurse Umane la data faptei, şi Ionut-Ovidiu Cengher, fost director la Sistemul de Gospodărire a Apelor (S.G.A.) Mureş din cadrul A.B.A. Mureş, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"În cursul anului 2020, inculpaţii Butiulcă Cosmin-Rareş şi Nemet Adina-Simina, în calităţile menţionate mai sus, beneficiind de ajutorul şefei Serviciului Resurse umane, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi dispus angajarea, prin detaşare (prelungită până la 9 luni), şi numirea temporară a inculpatului Cengher Ionuţ-Ovidiu pe postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, în condiţiile în care acesta nu ar fi avut niciun fel de experienţă în acel domeniu şi nici nu ar fi îndeplinit condiţiile de ocupare a acelui post. Anterior, inculpatul Cengher Ionuţ-Ovidiu îşi desfăşurase activitatea în cadrul unui birou parlamentar. ", informează DNA.

Potrivit procurorilor, demersurile de angajare a lui Cengher Ionuţ-Ovidiu pe postul respectiv s-ar fi derulat foarte rapid, pe durata a doar trei zile (10-13 februarie 2020), perioadă în care ar fi fost eliberat şi postul de director al S.G.A. Mureş (prin emiterea de către directorul A.B.A. Mureş a unei decizii prin care titularului de la acea vreme i s-a schimbat funcţia din cea de director al S.G.A. Mureş în cea de inginer şef la S.G.A. Mureş).

Cauza a fost deschisă după reportajul Recorder, în care Ovidiu Ianculescu, cel care a fost director S.G.A Mureş, susţinea că i s-a cerut să demisioneze, funcţia fiind ocupată de Ionuţ Cengher.


Ianculescu a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş nefiind membru al unui partid şi în urma unui concurs. Potrivit informaţiilor Adevărul, acesta a fost repus în funcţie ca urmare a unei decizii judecătoreşti, recuperându-şi şi drepturile salariale.

În reportajul Recorder, directorul SGA Mureş Ionuţ Cengher afirma că a cerut o detaşare la Apele Române de la Senat. Întrebat cum a ocupat acest post de director, neavând experienţa cerută pentru funcţie, Cengher a afirmat: "Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post". De asemenea, el a spus că nu ştie ce număr are Legea apelor, dar că a citit-o. "Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat ca tu ca director să ştii să le faci absolut toate", a mai spus el.

Ulterior, acesta a fost demis.

"Prin faptele descrise anterior, ar fi fost produs un prejudiciu bugetului A.B.A. Mureş în sumă totală de 89.111 lei, reprezentând suma veniturilor încasate de către inculpatul Cengher Ionuţ-Ovidiu", transmite DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite