Ce şanse are un nou partid prezidenţial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se discută mult în ultimele zile despre înfiinţarea unui nou partid, ca partener politic al preşedintelui Iohannis în viitorul Parlament. Este o asemenea mişcare necesară? Ce şanse de reuşită are?

Preşedintele României este parte a puterii executive şi are nevoie de o forţă care să îl susţină în Parlament pentru a-şi putea pune în aplicare programul cu care a câştigat alegerile. Sistemul a funcţionat atâta vreme cât alegerile parlamentare şi prezidenţiale s-au desfăşurat simultan. După greşeala din 2003, când mandatul prezidenţial a devenit de cinci ani, lucrurile s-au dat peste cap. Alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale au fost decuplate cu consecinţe politice majore.

Preşedintele a fost desprins de majoritatea parlamentară, iar conflictele dintre premier şi şeful statului s-au transformat în regula de funcţionare a politicii româneşti.

Modificarea din 2003 ar fi avut noimă dacă se schimbau şi prerogativele preşedintelui. Dacă s-ar fi dorit un preşedinte mai puţin implicat în treburile executive, un arbitru al scenei politice, atunci, da, lucrurile ar fi putut funcţiona. Ar fi însemnat ca premierul să fie personajul cel mai puternic, un sistem care merge bine în multe ţări europene. Din păcate, aceste modificări de substanţă nu au fost făcute, iar revizuirea în 2003 a Constituţiei s-a potrivit, sub acest aspect, ca nuca în perete.

Klaus Iohannis încheie primul său an la Cotroceni cu un bilanţ politic mulţumitor. A reuşit, în pofida unei majorităţi parlamentare adverse, să-şi promoveze apropiaţii în funcţii cheie şi să obţină investirea guvernului Cioloş. PSD a fost scos de la guvernare, dar nu ca urmare a unei acţiuni politice a PNL, ci drept consecinţă a evenimentelor tragice care au şocat opinia publică.

PSD şi PNL se află deopotrivă în criză de legitimitate şi de încredere. Politicienii uzaţi ai celor două partide nu au cum să se prezinte ca soluţie pentru următorul ciclu electoral.

Preşedintele se poate gândi la două soluţii.

Prima, sprijină un proces de reformă amplă în PNL.

A doua, susţine formarea unui partid nou de la rădăcină.

Prima soluţie are câteva avantaje importante. Este mai puţin costisitoare. PNL are o structură puternică în teritoriu, logistică, sedii, resurse umane. Mai important, liberalii au o substanţială reprezentare la nivelul administraţiei locale. Nu în ultimul rând, PNL este afiliat Popularilor Europeni, formaţiunea care conduce Uniunea Europeană. Dezavantajul este că actualul PNL este osificat ideologic şi incapabil să promoveze figuri politice noi. Dealtfel, PNL nu promovează nimic, aşteptând să fie adus la guvernare prin forţa împrejurărilor. Până acum, nu s-a îndeplinit.

Construirea unui partid nou ar răspunde aşteptărilor societăţii care s-a săturat de figurile de până acum şi de modul de a se raporta la cetăţean al vechilor politicieni. Pentru a avea succes este nevoie de efort şi de câteva repere esenţiale.

O identitate politică definită clar. O poziţionare euro-atlantică şi europeană. Un program concis, bazat pe câteva obiective strategice pentru dezvoltarea sustenabilă a ţării. Un obiectiv de etapă clar asumat: dublarea PIB ar putea fi un exemplu. O echipă de comunicare excelentă. O conducerea bazată pe competenţă. Implicarea unor ONG-uri într-o asemenea construcţie poate fi utilă ca suport, dar ar fi contraproductivă dacă se face în mod direct. Societatea îşi doreşte politicieni responsabili şi necorupţi, dar politicieni, nu activişti civici. Fiecare cu rolul său.

Marile probleme ale unui astfel de proiect sunt timpul şi resursele. A face de la zero un partid capabil să câştige alegerile peste un an este o întreprindere riscantă. Iar, în faţa unei asemenea perspective, PNL ar deveni automat un partid aflat în opoziţie cu preşedintele.

Combinarea celor două soluţii ar fi, probabil, calea cea mai raţională de urmat. Reformarea dramatică a PNL, retragerea figurilor uzate, promovarea unui val nou în primele rânduri, la nivel central şi local, mobilizarea militanţilor ar putea da rezultate chiar într-un timp scurt. Întrebarea este, cu cine să o faci?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite