Ce se întâmplă cu Jandarmeria Română

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmeria Română ar fi trebuit să înceapă dialogul cu cetăţenii, astfel: „Ne cerem scuze, vă rugăm să ne iertaţi pentru violenţele de anul trecut! Vă asigurăm că ne delimităm de cei care sunt responsabili de violenţe, de încălcarea legii şi dorim ca Justiţia să facă dreptate în Dosarul Piaţa Victoriei, 10 august 2018! Vă asigurăm că vom fi doar în slujba cetăţenilor, a poporului român şi nu în slujba mafiei politice!“

Iată ce scriam pe data de 12 august, 2018: „Cât timp am fost în Piaţa Victoriei, până la orele 23.00, nu am văzut nici o provocare, nici un motiv de violenţe. Singurele lucruri neînţelese au fost atacurile cu gaze ale Jandarmeriei împotriva mulţimii paşnice!!! Reacţia mulţimii la adresa jandarmilor s-a manifestat prin scandările „Jandarmeria apară hoţia!“ şi „Criminalii!“ Grav! Foarte grav! Acum, la televiziuni se vorbeşte de violenţe!” Despre aceste violenţe, fără precedent în ţara noastră până la acea dată, s-a vorbit apoi în toată lumea! Opinia publică internaţională a fost oripilată de ceea ce a putut să se întâmple în România, când mii de oameni, femei, copii, bărbaţi, bătrâni, fără deosebire, prezenţi la o manifestaţie paşnică împotriva corupţiei şi a puterii politice, au fost gazaţi, bătuţi, alergaţi, hăituiţi de către forţele de ordine reprezentate de Jandarmeria pregătită dinainte, înarmată până în dinţi, care primise ordin politic de represiune a protestatarilor!

După grozăvia din 10 august 2018, s-a deschis dosarul de cercetare penală numit generic Dosarul Piaţa Victoriei, dosar în care timp de 1 an de zile nu s-a reuşit să se facă lumină asupra violenţelor, cu atât mai puţin dreptate, iar responsabilii pentru represiunea şi gazarea manifestanţilor nu au răspuns încă în faţa legii pentru faptele lor. Nici cei din cadrul forţelor de ordine ai Jandarmeriei Române, dovadă că aceiaşi şefi sunt încă pe funcţii chiar dacă au mai fost rotiţi între ei şi cu atât mai puţin factorii politici care au dat ordinele la momentele respective! Opinia publică, cetăţenii molestaţi, încă mai aşteaptă şi mai cer, din ce în ce mai dezamăgiţi, Justiţiei Române să-şi facă datoria cu onestitate şi profesionalism şi să facă dreptate în acest dosar, alăturat marilor dosare nerezolvate, precum : Dosarul Revoluţiei, Dosarul Mineriada şi altele.

Firesc, oamenii au fost şi sunt încă foarte revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat, încât unii au cerut chiar desfiinţarea Jandarmeriei, uitând că aceasta este o instituţie extrem de importantă pentru siguranţa şi ordinea publică din România!  O instituţie care încă de la înfiinţarea ei, în perioada interbelică, impunea respect în rândul populaţiei şi mai ales, constituia un factor de siguranţă publică. Pe vremea aceea, exista şi jandarmeria rurală, care era un factor de stabilitate în zona aferentă. Şi acum, în special în condiţiile de creştere a infracţionalităţii, pe fondul deprofesionalizării Poliţiei Române, avem mare nevoie de o jandarmerie rurală, care să contribuie la asigurarea liniştii şi ordinii publice în mediul rural. Logic, Jandarmeria Română nu trebuie desfiinţată, ar fi o mare prostie, ci reformată, restructurată din temelii, curăţată de corupţii care afectează grav instituţia, scoasă de sub influenţa mafiei politice, profesionalizată şi pusă în slujba cetăţenilor şi a poporului român, conform menirii ei şi legilor în vigoare!

Astfel, Jandarmeria Română şi-ar recăpăta respectul cetăţenilor, prestigiul propriu, credibilitatea de care a avut parte înainte să fie folosită la cheremul puterii politice. Această importantă instituţia şi-a făcut treaba de-a lungul anilor, inclusiv în ani '90 şi 2000, când avea ofiţeri competenţi şi profesionişti în conducere, nu era căpuşată ca acum, nu era coruptă ca acum şi nu era folosită de puterea politică drept o unealtă de represiune împotriva cetăţenilor şi a poporului român. Atunci beneficia de respectul şi credibilitatea oamenilor, lucruri importante pe care acum le-a pierdut.

Dar, spre deosebire de Poliţia Română, care este în colaps instituţional, nu acelaşi lucru se poate spune despre Jandarmerie, care are încă o doză importantă de profesionalism, resurse de restructurare şi reformare într-un timp relativ scurt. Trebuie doar scoasă de sub influenţa mafiei politice şi decăpuşată de corupţie!

Dovadă că această importantă instituţie poate fi ceea ce trebuie, conform menirii ei şi legilor în vigoare, stă şi faptul că la ultimul mare miting a arătat o schimbare profundă prin atitudinea şi respectul faţă de protestatari şi cetăţeni. Opinia publică în general şi cetăţenii care au manifestat paşnic în faţa guvernului, au apreciat noua faţă a Jandarmeriei Române, care, are aceeaşi structură de comandă de anul trecut, acuzată de violenţe, considerând-o o mare schimbare la faţă benefică pentru toată lumea!

10 august 2019 - „Misiunea noastră este dialogul!” - anunţa Jandarmeria Română prin purtătorul ei de cuvânt, necredibil, opinia publică, referindu-se direct la mitingul din din Piaţa Victoriei! Şi, comparativ cu anul trecut, această instituţie are aceeaşi conducere în ansamblul ei, doar că de data aceasta, ordinele puterii politice au fost total diferite şi nu au vizat în nici un fel reprimarea mulţimii protestatarilor!

Eu cred că Jandarmeria Română ar fi trebuit sa înceapă dialogul, dacă vrea o interacţiune de bună credinţă cu cetăţenii, astfel:

„Ne cerem scuze şi vă rugăm să ne iertaţi pentru violenţele de anul trecut! Vă asigurăm că ne delimităm de cei care sunt responsabili de violenţe, de încălcarea legii şi dorim ca Justiţia să facă dreptate în Dosarul Piaţa Victoriei, 10 august 2018! Vă asigurăm că vom fi doar în slujba cetăţenilor, a poporului român şi nu în slujba mafiei politice!“

Şi, oarecum surprinzător, dar de aşteptat, a fost o manifestaţie paşnică, în spiritul şi dorinţa majorităţii manifestanţilor şi sub semnul dialogului anunţat dinainte de către forţele de ordine! Am văzut cetăţeni dialogând intens cu jandarmii, am văzut oameni care îi priveau în ochi pe jandarmi, dar şi pe unii, rarisimi, care îi provocau, le aruncau insulte şi îi jigneau, fără să primească o ripostă, de data aceasta, din partea forţelor de ordine! Am constatat că putem avea şi o Jandarmerie Română civilizată, exemplară, care, de data aceasta, şi-a respectat menirea şi cetăţenii care protestau paşnic. Nici nu aveam îndoieli că instituţia în ansamblul ei, nu ar şti care-i este datoria şi cum să îşi îndeplinească misiunile de asigurare a ordinii publice, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani de zile, când a fost subordonată mafiei politice, care au folosit-o ca pe o unealtă de represiune faţă de cetăţenii ce îşi cereau drepturile constituţionale. Şi în ciuda deprofesionalizării parţiale a trupelor, prin corupţia care a atins şi această instituţie la fel ca toate instituţiile importante ale statului român.

Ca o părere personală, cred cu tărie că avem nevoie de o Jandarmerie curată, depolitizată, profesionalizată, pusă în slujba oamenilor şi nu a mafiei politice! Şi mai avem nevoie urgent, de o jandarmerie rurală, ca pe vremuri, care să aducă linişte şi siguranţă în mediul rural, unde infracţionalitatea este complet scăpată de sub controlul unei poliţii ca şi inexistente!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite