Alina Gorghiu anunţă că PSD a cerut amânarea înfiinţării unei comisii de anchetă pentru abuzurile din centrele de plasament | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Alina Gorghiu, vicepreşedinta Senatului, a declarat, luni, că înfiinţarea comisiei de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuzuri din centrele de plasament a fost amânată în Biroul Permanent, la solicitarea PSD. Liberala a precizat că speră să existe consens pentru înfiinţarea comisiei până săptămâna viitoare.

„La Biroul Permanent s-a decis, la solicitarea grupului PSD, amânarea înfiinţării acestei comisii de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricărui tip de abuz fizic, la adresa minorilor din centrele de tip rezidenţial”, a spus Alina Gorghiu, luni, la Parlament, precizând că motivul amânării a fost „identificarea unor argumentele suplimentare care să stea la baza înfiinţării acestei comisii”. 

Partidele care au semnat înfiinţarea comisiei au fost PNL şi USR, după cum a afirmat vicepreşedinta Senatului. 

„Trag nădejde că, până luni, vom reuşi să obţinem consens pe acest proiect care, din punctul meu de vedere, este absolut obligatoriu. Nu are nicio legătură cu un demers politic acest proiect, nu vrem să afectăm niciun ministru sau niciun fel de instituţie. Ba, dimpotrivă, încercăm să scoatem la suprafaţă mizeria de sub preş”, a declarat liberala. 

Gorghiu a oferit şi câteva exemple: „În 2021, tabloul abuzurilor din centrele de plasament, în primele nouă luni, a sunat cam aşa: 47 de abuzuri fizice, 13 cazuri de abuz sexual, cele deja evidenţiate, nu doar de presă, dar şi prin dosare, alte 13 cazuri de abuz emoţional, 56 de cazuri de neglijenţă, 2 cazuri de exploatare sexuală, 131 de copii traumatizaţi, şi, nu uitaţi, şi nu e de mirare că 41% din cazurile de minori dispăruţi provin din aceste centre de protecţie”. 

„Sunt atât de multe cazuri de abuzuri inimaginabile şi cred că această situaţie poate fi rezolvată, sau abuzurile diminuate, printr-o congruenţă de eforturi, atât la nivel parlamentar cât şi al instituţiilor, la nivel central şi local, ONG-uri care sunt mai mult decât încântate să colaboreze. Am aşteptat atâta vreme, mai aştept până luni şi speranţa mea este că vom avea unanimitate privind înfiinţarea acestei comisii atât de necesare pentru sănătatea acestui sistem”, a mai adăugat Alina Gorghiu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite