Georgian Pop, la Adevărul Live: Este esenţiale pentru PSD să  nu mai depăşească linia roşie, să respecte statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD, Georgian Pop, şeful Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, a declarat, marţi, la Adevărul Live, că în PSD a sosit momentul unui bilanţ profund, în contextul în care partidul se află la a treia înfrângere în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale.

Principalele declaraţii:


Încotro PSD?

Georgian Pop: Dorinţa fiecărui membru este ca partidul să fie performant. Gestionarea unei înfrângeri s-a dovedit o chestiune sensibilă şi complexă. Dacă am face o comparaţie cu momentele din 2009 sau 2004, când am pierdut, situaţia e puţin diferită. Suntem la guvernare şi acest lucru schimbă abordările. Pe de altă parte este şi un moment al unui bilanţ profund pentru că, de trei ori, ne-am poticnit la acest pas electoral. În plan psihologic este o mare dramă. De fiecare dată am fost foarte aproape. 

În 2004, aţi pierdut foarte strâns. În 2009 şi mai strâns. În 16 noiembrie aţi pierdut la un milion de voturi diferenţă. 

S-a statuat continuarea în privinţa guvernării. În martie, la Congres, vedem ce se întâmplă.

Nu e târziu în februarie un congres?

Deciziile luate la cald nu sunt cele mai bune. Cel mai important obiectiv al PSD este să-şi maximizeze şansele de câştig în 2016. Principala noastră problemă este că am vorbit prea mult de oameni şi prea puţin de principii. Şi în 2004, şi în 2009 şi acum principalele discuţii sunt centrate pe persoane. De principii vorbim foarte puţin. Această logică ne aduce deservicii. Certurile din partid ne aduc deservicii de imagine. Lucrurile care trebuie spuse în interiorul partidului trebuie spuse acolo şi nu în mass media. Asta reprezintă normalitatea şi echilibrul. Avem o expresie sugestivă: „E neplăcut să speli rufele în public“. În ultimii 15 ani am încălcat multe „linii roşii“. Este esenţial pentru PSD să nu mai depăşească linia roşie. Statul de drept. Ce înseamnă? E de datoria noastră să respectăm independenţa şi neutralitatea instituţiilor publice. Pentru a fi solidari cu colegii care au probleme în justiţie, ce putem face? Să-i ajutăm să aibă cei mai buni avocaţi. 

Ce am rezolvat noi, ca Parlament, că am încercat să muşamalizăm anumite voturi? În prima zi după alegeri, în decurs de trei ore, am rezolvat probleme ce puteau fi rezolvate cu două luni înainte. 

Lupta împotriva corupţiei. Din 700.000 de membri ai PSD, majoritatea nu au probleme cu legea. 

Despre legea amnistiei şi graţierii

Proiectul a fost iniţiat de domnul Păun, care nu face parte din PSD. Ideea de amnistie nu are un suport fundamental pentru că este compromisă politic. Poate peste ceva timp, în urma unei analize raţionale, un astfel de proiect, susţinut de mass media, s-ar putea să se reia.

Au existat critici în interiorul PSD la şedinţele de dinaintea alegerilor? 

Nu vreau să fug de responsabilitatea răspunsului. În viaţa de partid, în perioada preelectorală lucrurile se schimbă. Funcţionează disciplina de partid. Normal că toată strategia a fost discutată. Când candidatul partidului a dat OK strategiei, am susţinut-o. Există teoria atribuirii. O evaluare profesionistă, independentă se impune. Depinde de noi să învăţăm din lucrurile care ne sunt aplicate.

Aţi simţit în campanie că Victor Ponta face o greşeală sau că Gabriela Firea exagerează?

Ar fi ilogic să vorbesc despre oameni. De principiu, dacă nu ar fi fost greşeli, câştigam. Nu ştiu dacă în 2016, de organizarea votului din străinătate se va mai ocupa BEC. Poate se va ocupa AEP. Trebuie să punem oameni competenţi. Aşa s-a structurat partidul din 1992. Avem datoria să luăm lucrurile bune din trecut. A apăra corupţii ne-a adus deservicii masive. 

Despre votul din diaspora

Procurorul general a spus că s-a început o cercetare. Aştept să văd ce decizia ia justiţia şi o voi respecta. Aceasta e atitudinea corectă pe care o pot avea. Posibilităţile de investigare sunt la procurori. Ei au acces la orice tip de informaţie. Există acuze că a existat o tentativă de blocare a votului. 

Ce mai reprezintă Ion Iliescu în PSD?

Este preşedintele de onoare. Fiecare reprezentăm ceea ce avem ca funcţie efectivă şi ceea ce face ca atitudine discursivă. 

E nevoie de o altă generaţie în PSD?

Marele rival, PDL, are şi el elemente de continuate care îl ajută, dar are şi elemente din guvernarea dintre anii 2009-2011 care le este o piatră de moară. Şi la ei şi la noi sunt lucruri din trecut care trebuie depăşite, dar şi lucruri bune. A avea guvernare competentă e o moştenire istorică pe care cu mare atenţie trebuie s-o ducem mai departe. 

Decizia UDMR de a ieşi de la guvernare. Nu vă sperie?

Când guvernezi, una dintre preocupări din punct de vedere politic este să-ţi asiguri în parlament majoritatea pentru susţinerea guvernului. Sigur că mă îngrijorează, dar strict aritmetic rămâne o majoritate care poate guverna liniştită. Sunt bucuros de anunţul făcut.  

Despre proiectul UNPR de suprataxare a marilor averi

Privesc anunţul în logica politică pe care au avut şi înainte de 2012. Vor să se individualizeze ca partid printr-un anumit proiect. Relaţia dintre PSD şi UNPR este bazată şi prin legătura directă dintre Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Atât PSD, cât şi UNPR şi PC trebuie să vină cu proiecte proprii. 

Citeşte şi:

Vanghelie, la Adevărul Live: Dragnea s-a opus să deschidă noi secţii de votare în diaspora. În 2008, Ponta s-a umilit la Băsescu ca să-l pună ministrul justiţiei

Ponta: Cred că am putea continua şi cu un alt prim-ministru

Geoană a renunţat la funcţia de Înalt Reprezentant al guvernului. Pesedişti, luaţi-vă partidul înapoi!

Cum văd liderii PSD din ţară excluderea lui Şova, Geoană şi Vanghelie din partid: „Sancţionarea lui Geoană îl transformă într-un veritabil om politic“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite