Adevărul Live. Victor Ponta împlineşte 3 ani în fruntea Guvernului. Cum credeţi că a condus România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Victor Ponta aniversează, în această după amiază, trei ani de când conduce Guvernul. Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, a vorbit, la Adevărul Live, despre motivele din spatele organizării acestui eveniment.

Liviu Iolu: Vorbim despre bilanţul domnului Victor Ponta, la trei ani de guvernare. Scrie pe blogul său că astăzi, în jurul orei 18.00, îi aşteaptă pe toţi cei care au semnat moţiunea de cenzură din 2012. E o invitaţie-şopârlă pentru cei care au votat, printre care se află şi actualii lideri ai Opoziţiei.

Dan Marinescu: E o nouă acţiune în stilul Victor Ponta, princ are vrea să îi pună într-o poziţie proastă pe principalii săi adversari politici, respectiv pe cei de la PNL. A mai făcut-o şi când a fost numit Eduard Hellvig la şefia SRI. E o acţiune politică  făcută de Victor Ponta care totuşi face ceva. Dacă ne uităm în partea cealaltă e tristeţe mare.

Liviu Iolu: Nu arată că nu se teme de liberali?

Dan Marinescu: Nu are de ce să se teamă. De ce s-ar teme? PNL e lipsit de vlagă total. Niciuna din acţiunile Guvernului Ponta, şi mă refer aici la Codul fiscal, la TVA, alte măsuri care afectează viaţa noastră nu au fost amendate. Au fost discuţii palide, a mai ieşit Predoiu, l-au mai lăsat pe preşedintele Iohannis. Aici ar trebui să se vadă vigoarea PNL, nu neapărat la moţiune.

Ca să răstorni Guvernul trebuie să faci o alianţă cu Oprea, cu alţii mai mici. Rolul de partid de Opoziţie, să taxezi fiecare acţiune a Guvernului, mai ales că vrei să vii la guvernare şi orice măsură o ia  Ponta acum va trebui să o plăteşti...

E firesc, Victor Ponta e relaxat în clipa asta. Ponta va vorbi despre lucrurile bune pe care le poate identifica în ce a făcut acolo, va vorbi despre reducerea TVA la pâine, reducerea care urmează acum. Cred că ar trebui să vedem ce nu va spune.

Nu cred că va vorbi despre lipsa de strategie în ce priveşte dezvoltarea României.

Liviu Iolu: Despre autostrăzi...

Dan Marinescu: Eu nu am văzut o politică guvernamentală coerentă de susţinere a unui sector din economie. S-a tot vorbit despre faptul că România trebuie să fie un motor în câteva sectoare: Agricultură, Energie, IT. Nu am văzut nicio politică coerentă în aceste domenii. Nu am văzut nicio strategie de genul acestora.

Apoi, hai să vorbim de reforma statului şi a clasei politice, care nu s-a produs sub cei trei ani de guvernare, ba din contră, s-au pus piedici cât de mult s-a putut. Să ne amintim că USL venea pe cai mari că schimbă Constituţia, nu am văzut lucrul ăsta. Pachetul de legi electorale, reforma administrativă, nimic, în condiţiile în care – şi aici cred că este eşecul uriaş- faptul că ai o majoritate parlamentară de 70%, nu reuşeşti să votezi nicio lege importantă.

Cu 70% se putea face o reformă profundă, legile treceau fără probleme. Nu au făcut nimic. Acum Ponta va invoca faptul că nu mai are 70%.

Liviu Iolu: Între timp, vreo 13 miniştri ai lui Ponta au plecat din Guvern.

Dan Marinescu: Ar trebui număraţi, mi-e că îmi ajung degetele de la o mână pentru miniştrii care erau şi acum trei ani. Liviu Dragnea – trimis în judecată, Gabriel Oprea, Daniel Constantin... practic, stâlpii Guvernului şi cam atât. În rest, a fost schimbat de patru ori Guvernul. Au fost şi multe schimbări de parcurs, unele din cauze absolut minunate, cum a fost cazul lui Vâlcov de la Finanţe. Domnul Fenechiu a fost condamnat definitiv, deci avem multe nume din astea. Şi se detaşează cazul indecis al domnului Şova care a  născut o dispută între Senat, Preşedinţie, CCR unic în felul lui.

S-a spart atunci un minister pentru a primi Şova Marile Proiecte.

El singur i-a ales, ar trebui să îi asume.


Premierul a ales să marcheze cei trei ani de când a ajuns în fruntea Guvernului, printr-o moţiune de cenzură reuşită împotriva Guvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu. De altfel, Ponta îi invită la acest bilanţ pe toţi parlamentarii care, în 2012, au votat alături de el moţiunea de cenzură. 

”Îi invit pe toţi parlamentarii care au votat moţiunea pe 27 aprilie 2012 să participe luni, la Palatul Parlamentului, la evenimentul „3 ani de la începutul sfârşitului regimului Băsescu-MRU-Predoiu”. Evenimentul are loc de la ora 18:00, la sala I.I.C. Brătianu. Împreună, vom reaminti ce a însemnat schimbarea cursului României din punct de vedere economic şi social!​”, a scris Victor Ponta pe blogul său.

Intră pe live.adevarul.ro şi comentează bilanţul celor trei ani de guvernare a lui Victor Ponta împreună cu jurnaliştii Adevărul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite