Şi dacă Plahotniuc va ieşi din scenă pe 30 octombrie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura duminică, 30 octombrie, în Republica Moldova sunt cruciale pentru viitorul european al statului frate de peste Prut,  în contextul în care favorit în sondajele realizate în ultimele săptămâni de campanie este candidatul PSRM, Igor Dodon cu o medie generală de 35%.

Tragicomedia electorală de la Chişinău regizată de maestrul Plaha ar putea fi stricată de candidatul dreptei, Maia Sandu, care are şanse reale să intre în turul al doilea şi implicit să câştige la scor strâns cu putinistul Igor Dodon.

Dovada că Vladimir Plahotniuc încearcă din răsputeri compromiterea candidatului PAS, PPDA şi PLDM la funcţia de şef al statului moldav, Maia Sandu, a oferit-o astăzi, când l-a retras din cursa alegerilor prezidenţiale pe liderul formaţiunii sale, Marian Lupu pentru sprijinirea acestuia. Pentru Vladimir Plahotniuc, un preşedinte ales legitim prin votul cetăţenilor moldoveni pe care nu poate să îl manevreze înseamnă un viitor incert pentru imperiul său, cât şi pentru propria libertate fiind implicat indirect în furtul miliardului de lei de la BEM şi-n asasinarea eşuată a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Un preşedinte serviabil şi vulnerabil precum comunistul, devenit peste noapte socialist, apoi putinist de cumetrie, Igor Dodon îi poate garanta linişte şi prosperitate în sfera de influenţă a Kremlinului, după ce a falimentat cu bună ştiinţă credibilitatea guvernării pro-europene. Pentru Plahotniuc, Maia Sandu reprezintă un pericol întrucât nu este şantajabilă şi nu poate fi compromisă decât printr-un joc pervers imagologic dacă ar fi acceptat sprijinul necondiţionat oferit prin retragerea lui Lupu. Pentru Igor Dodon au lucrat indirect şi politicienii de la Bucureşti, care au confiscat politic proiectul unionist pentru a intra în istorie şi o parte din serviciile secrete care au interese strategice în Republica Moldova. Pentru Dodon, circul unionist de la Bucureşti îi serveşte ca o manuşă electorală dacă ţinem cont că în afara contrelor bătrânului pensionar comunist, Vladimir Voronin, nu a întâmpinat probleme în campania electorală.

„Avem parte de surprize astăzi. Vlad Plahotniuc l-a retras pe Marian Lupu din campanie de frica candidatului unic. Dacă îţi dorea parcurs european acesta nu forma o majoritate parlamentară prin şantaj şi cumpărarea deputaţilor. Nu am de gând să joc după regulile lui Plahotniuc. Eu am de gând să merg pe prevederile legii. Iar legea spune că Plahortniuc trebuie să ajungă la închisoare”, a declarat Maia Sandu, potrivit Agora.md.

Potrivit candidatului unic al PAS, PPDA şi PLDM la funcţia de şef al statului moldovean, pasul făcut liderii PDM are drept scop propulsarea socialistului Igor Dodon.

„Scopul lui Plahotniuc nu este victoria mea. Scopul său este consolidarea puterii lui. El are nevoie de un preşedinte care latră tare dar nu muşcă. Are nevoie de Igor Dodon. Sprijinindu-mă pe mine el speră să inducă în eroare electoratul nostru. Un om bolnav de putere îşi bate joc de o ţară întreagă. El trebuie oprit. Eu aş fi intrat în turul doi şi fără sprijinul acestor indivizi. Vă îndemn să ieşiţi la vot pe 30 octombrie”, a adăugat Maia Sandu, potrivit Agora.md.

Pe de altă parte, jocul dublu al lui Plahotniuc a fost intuit de liderul PCRM, Vladimir Voronin care a precizat în conferinţa de presă susţinută în urmă cu câteva zile că, după alegerile prezidenţiale PDM şi PSRM vor constitui o nouă majoritate iar conflictul dintre Lupu şi Dodon a fost unul mimat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

„Dodon şi Lupu au lucrat odată în aceeaşi echipă. Vom vedea cu ce se vor termina alegerile şi mai apoi vom vedea care vor fi relaţiile dintre cei doi. În Parlament se vorbeşte că după alegeri PSRM cu PDM şi cei 14 deputaţi trădători vor crea un partid comun social-democrat. Lupu a anunţat asta şi anterior, doar că atunci voiau să facă coaliţie cu noi, dar acum o vor face cu socialiştii. Ceea ce văd alegătorii la întîlnirile electorale e una, dar ceea ce stă în spatele lor e cu totul altceva”, a declarat liderul PCRM, potrivit noi.md.

În opinia sa, Lupu şi Dodon sunt „sînt băieţi isteţi, s-au orientat la timp şi au părăsit corabia denumită PCRM”.

Sincer să fiu nu-mi sînt plăcute aceste feţe, aceşti tipi. Dodon ca economist putem spune că s-a realizat, dar mai mult nicicum, calităţile omeneşti practic îi lipsesc aşa ca decenţa, sinceritatea, devotamentul”, a adăugat Vladimir Voronin.

Voronin nu s-a înşelat în privinţa caracterului celui care are şanse reale să schimbe pentru nişte ani buni destinul Republicii Moldova dacă ţinem cont că Igor Dodon l-a ajutat pe Plahotniuc în 2008 să privatizeze Hotelul Codru pe un preţ derizoriu, apoi să deţină monopoluri în industria alimentară şi-n 2010 să rupă PCRM, pentru 3 milioane de dolari, potrivit jurnaliştilor moldoveni. Pentru Plahotniuc este vital să câştige alegerile Igor Dodon deoarece ar putea scăpa de problemele cu Justiţia întrucât pe lângă furtul miliardului de lei de la BEM, implicarea sa în eliberarea ilegală a criminalului Vitalie Proca, pentru asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov la Londra în 2012 (pentru mai multe detalii pe acest subiect, urmăriţi ancheta RISE Project) l-ar putea  libertatea. Pentru Plahotniuc, un preşedinte pro-european care nu îi este tributar este un real pericol pentru sine şi oamenii sistemului său astfel încât intrarea acesteia în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale ar putea răsturna „carul mare” Dodon.

„Indiscutabil, Maia Sandu este un candidat foarte periculos pentru oricine în turul doi. Ea este capabilă să mobilizeze segmentul proeuropean şi antioligarhic, care este categoric majoritar în RM şi acest lucru ar putea să furnizeze o surpriză de proporţii pentru campania noastră electorală. Maia Sandu are argumente de fier, reputaţie ireproşabilă, biografie cu care se poate mândri oricine. Când începi să analizezi candidatura lui Dodon în perspectiva unei reforme antioligarhice, apar o sumedenie de întrebări. Aici, Dodon e foarte vulnerabil. El a ocupat funcţii extrem de importante în ierarhia puterii când s-a copt, a crescut şi a înflorit acest regim. Dodon mai are obraz să zică că Maia Sandu nu ştiu ce acolo a votat, dar tu, în guvernele lui Voronin, voi, care aţi plămădit acest sistem oligarhic, voi, de ce nu răspundeţi pentru mafia cărnii, pentru Metal Feros?”, a adăugat analistul politic Anatol Ţăranu, potrivit Jurnal.md.

Lipsa unei strategii politico-diplomatice coerente a României în spaţiul Republicii Moldova a permis lui Plahotniuc să distrugă pas cu pas prin mijloace specifice credibilitatea dreptei moldave şi implicit să ducă la eşuarea proiectului european prin intermediul corupţiei generalizate (furtul miliardului de lei de la BEM) şi a distrus PLDM prin scoaterea din scenă a lui Vlad Plahotniuc. În opinia mea, partidele politice de la Bucureşti au pierdut şansa să sprijine din vreme un candidat unic, însă aceasta a venit în ceasul al doisprezecelea. Acesta este Maia Sandu şi dacă va intra în turul al doilea ar putea reprezenta în următorii ani o speranţa pentru destinul pro-european al Republicii Moldova la confluenţa dintre EST şi VEST. Dacă Maia Sandu va câştiga duminică la „mustaţă” în faţă putinistului de cumetrie Igor Dodon, Moldova se va elibera de sistemul oligarchic construit de Plahotniuc.

Anii de experienţă pe care i-am acumulat în administraţia de stat şi în politică, trecînd prin greutăţi, provocări şi confruntări inegale cu un regim abuziv, m-au călit şi m-au întărit. Am deplina convingere că împreună putem să învingem actuala guvernare încă din turul întîi al acestor alegeri”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PSRM, Igor Dodon, candidat la funcţia de şef de stat, potrivit oficial.md.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite