UPDATE Şedinţă USL: PNL şi PSD nu s-au înţeles pe proiectul Roşia Montană şi descentralizarea Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, alături de liderii PSD, Victor Ponta şi Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, alături de liderii PSD, Victor Ponta şi Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul

Liderii USL s-au întâlnit din nou vineri pentru a dezbate pe marginea subiectelor fierbinţi din ultima săptămână: Roşia Montana, proiectul de descentralizare şi bugetul pe 2014 sunt temele principale pe ordinea de zi. Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea l-au lăsat să aştepte pe liderul liberalilor, Crin Antonescu, mai bine de o oră.


UPDATE Victor Ponta: „Am decis că săptămâna viitoare să mai prelungim mandatul Comisiei ca să poată finaliza audieri, să citească materiale. Decizia Comisiei este suverană asupra Guvernului. Eu nu am chestiuni de orgoliu, dacă în Parlament găsesc soluţii mai bune, nu pentru Roşia Montană în mod special.Nu e nicio supărare dacă în Comisie se schimbă tot, în parte, un titlul. Ce decide Parlamentul asta va respecta şi aplica Guvernul“, a spus Ponta.

UPDATE: Şedinţa USL s-a încheiat după aproximativ două ore. Premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii, iar ordinea publică şi poliţie vor fi tratate separat de legea descentralizării.

„Vom finaliza proiectul de act normativ, îl vom dezbate cu grupurile noastre parlamentare, cu grupurile aliate, cu cele din opoziţie şi, dacă există o largă majoritate de susţinere, va fi adoptat prin angajarea răspunderii în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului, astfel încât în noul buget finanţarea acestor structuri să fie trecută la consiliile locale, la consiliile judeţene, la cele generale, care le vor avea în subordine“, a precizat premierul Victor Ponta.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, înainte de şedinţă, că decizia Comisiei speciale parlamentare pentru Roşia Montană de a scoate Acordul dintre Guvern şi RMGC din proiectul de lege va fi discutată astăzi.

„O vom discuta acum. Nu sunt membru al comisiei, nu am toate detaliile“, a anunţat Atonescu fără a oferi prea multe detalii.

O altă temă anunţată de Crin Antonescu este proiectul de descentralizare. Liderul liberalilor a spus că poziţia sa este împotriva descentralizării Poliţiei. „Ordinea publică şi Poliţia rămân aşa cum sunt, pentru că nu se poate vorbi din foarte multe motive despre o descentralizare a ordinii publice"“, a spus ferm Antonescu.

El a arătat că, în discuţiile despre descentralizare, echipele conduse de vicepremierul Liviu Dragnea şi de prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis au avansat foarte mult, dar acestea nu au fost încheiate.

„Cred că mai este o şedinţă luni, dar cred că s-au conturat elementele esenţiale“, a spus Antonescu.
Construcţia bugetară este cea de-a treia chestiune de pe ordinea de zi a uniunii. „Vom discuta dacă există elemente care să justifice urgenţa şi sigur că principalul element este construcţia bugetară - şi acesta este încă un subiect despre care vom discuta azi - se poate lua şi această decizie“, a arătat Antonescu.

Antonescu a venit la sediul USL alături de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Economiei, Andrei Gerea, secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, la ora 12.00, aşa cum fusese programată şedinţa USL. După circa zece minute, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a părăsit sediul USL, deşi este un pion principal în problema descentralizării pentru că se opune implicării ministerului pe care îl conduce în acest proiect.

În acelaşi timp, la sediul USL şi-au făcut apariţia şi preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, dar şi secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.

Premierul Victor Ponta, împreună cu vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au ajuns la sediul USL puţin după ora 13.00. Anterior, Ponta şi Dragnea au fost prezenţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Pe aceeaşi temă:

Descentralizarea USL: Baronii vor să controleze Poliţia

UPDATE Marea descentralizare, din nou amânată; Dragnea: Este nevoie de o hotărâre politică pentru că există încă păreri împărţite

Oprescu şi Mazăre, beneficiarii descentralizării

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite