Şedinţă solemnă în Parlament după 25 de ani. Revoluţionarii: „Sunteţi un Parlament al hoţilor!“ Un revoluţionar a ameninţat că se aruncă de la balcon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României FOTO Adevărul
Parlamentul României FOTO Adevărul

Parlamentul s-a reunit astăzi, începând cu ora 10.30, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Un grup de revoluţionari a scandat în sala de plen, iar unul dintre ei i-a acuzat pe aleşi că şi-au bătut joc de popor.

UPDATE Şedinţa solemnă a Parlamentului a fost întreruptă de un scandal, iar mai mulţi revoluţionari au scandat, în plen.

Revoluţionarii au început să strige de la balcoanele sălii de plen imediat după discursul lui Petre Roman: ”Vă bateţi joc””, ”Să vă fie ruşine!”, ”V-aţi îmbogăţit!” şi ”Aţi furat ţara!”.

Vicepreşedintele Camerei Marian Neacşu a solicitat aparatul tehnic să se facă ordine şi l-a invitat pe Petre Roman să-I liniştească, având în vedere că erau invitaţi ai săi.

Petre Roman a cerut scuze parlamentarilor pentru “ieşirile camarazilor săi” şi revoluţionarilor pentru că nu au putut să vorbească de la tribuna Parlamentului. “Opriţi-vă, vă rog! Am obligaţia să ofer scuzele mele pentru aceste ieşiri ale camarazilor mei: domnul Dincă şi domnul Zaina. Domnul Zaina a fost arestat, bătut la Jilava şi este în scaun cu rotile. Dar resentimentele nu-şi au locul aici. Acceptaţi scuzele mele. Nu am ezitat să spun ce lucruri rele ne înconjoară. Am pledat pentru reguli şi disciplină. Aici parlamentarii vorbesc, vă cer scuze că nu aţi putut vorbi”, a spus Roman.

"Un pensionar nu poate trăi cu pensia pe care o are, niciun copil cu alocaţia!", a spus revoluţionarul Dumitru Dincă, preşedintele Blocului Naţional al revoluţionarilor, cel care a condus manifestaţia din Piaţa Universităţii din 21 decembrie 1989. Avertizat că va fi scos din sală, el a răspuns: "Domnule, vrei să mă arunc de la balcon?". Totodată, l-au acuzat pe Călin Popescu Tăriceanu de "escrocherie". Revoluţionarii au participat la şedinţă la invitaţia lui Petre Roman, senator PNL.

Supăraţi că au fost aşezaţi la balcon, revoluţionarii au criticat Puterea. "Ne-au spus că avem voie doar la WC. Asta e libertatea pe care am câştigat-o?", au mai întrebat ei. Unul dintre revoluţionari se află în scaun cu rotile şi le-a reproşat angajaţilor Camerei că a fost trimis la etaj, deşi nu se poate deplasa.

"După tot sacrificiul nostru din decembrie 1989, am ajuns să ne pară rău că am ieşit în stradă împotriva regimului comunist. Credeţi că dacă ştiam noi cum se va desfăşura în ţara noastră acest capitalism, mai ieşeam în stradă", sunt cuvintele pe care revoluţionarul Gheroghe Zainea voia să le spună de la tribuna Parlamentului. 

UPDATE După preşedintele Senatului a urmat la microfon Valeriu Zgonea, şeful Camerei Deputaţilor.: Aşa cum spuneau marii înaintaşi pe care i-a avut această ţară, nu există o datorie mai sfântă pe pământ decât iubirea de neam şi de ţară şi respectul faţă de trecutul ei. Cine nu îşi cinsteşte trecutul, nu este demn de prezent şi, mai ales, de viitorul acestei naţiuni. De aceea, cred că viaţa noastră, a tuturor românilor, ar fi cu adevărat mai bună dacă fiecare dintre noi ar purta vie întotdeauna memoria eroilor noştri, nu doar astăzi, nu doar mâine, ci mereu. Doar atunci eroii, câteodată necunoscuţi, din 1989, nu vor mai fi singuri. Dumnezeu să îi odihnească în pace ! Iar noi toţi să avem puterea şi demnitatea să le cinstim, cum se cuvine, memoria. Dacă vrem să fim şi să lăsăm o naţiune puternică copiilor noştri, trebuie să pornim de la a le povesti despre trecutul de jertfă al neamului românesc, despre istoria adevărată a acelor zile şi despre imensa responsabilitate pe care o au, la rândul lor, de a duce mai departe generaţiilor viitoare însemnătatea acelor momente. Doar atunci sacrificiul eroilor din 1989 nu va fi în zadar.

După ce a vorbit despre jertfa pe care au adus-o statului român revoluţionarii din decembrie 1989, Zgonea a plecat din plen, lăsându-l în locul său, săconducă şedinţa solemnă, alături de Tăriceanu, pe Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD. 

UPDATE: Sesiunea solemnă a început în jurul orei 10,30 cu intonarea imnului naţional şi cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria martirilor. Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Tăriceanu: Anul istoric 1989 are semnificaţii mai largi, de anvergură europeană. Acela a fost anul sfărâmării Cortinei de fier, anul în care toate popoarele din Europa Centrală şi de Est, care timp de peste patru decenii fuseseră supuse oprimării şi întunericului totalitar, au făcut pasul către lumea liberă şi prosperă. Este de datoria noastră, la ceas aniversar, să elogiem memoria tuturor eroilor şi a tuturor popoarelor care au suferit în spatele Cortinei de fier. Poporul român a trecut prin unul din cele mai dure regimuri totalitare comuniste. Politica regimului totalitar din România a eliminat, cu violenţă, elitele politice, intelectuale, economice ale României interbelice. Cred că putem găsi cele mai bune soluţii pentru ca şcoala, şi toate celelalte forme de educaţie, să pună un accent mai mare pe formarea unor cetăţeni capabili să aibă iniţiativă, curaj, care să ducă România mai departe. Premierul Victor Ponta a părăsit şedinţa solemnă dedicată Revoluţiei Române în timpul discursului lui Tăriceanu. 

În cadrul şedinţei, fiecare grup parlamentar are la dispoziţie câte 15 minute pentru a-şi exprima punctul de vedere, iar fiecare grup poate avea până la 10 invitaţi.

 Preşedintele ales Klaus Iohannis a pledat, marţi, la Timişoara, pentru construirea unui mare muzeu naţional al comunismului, care să inspire proiecte educaţionale mari.

„De prea multe ori am arătat că nu am învăţat nimic din istorie, deci nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului, aşa cum este conştientizarea ororilor pe care comunismul le-a produs în România. Pentru mine aceasta este cu siguranţă o temă de readus în prezent, de repus în discuţia societăţii“, a spus Iohannis.

Preşedintele ales a spus că libertatea trebuie să fie întotdeauna un reper şi că regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a instalat: prin crime şi abuzuri. 

"Un sfert de secol a trecut din decembrie 1989 - foarte mult pentru o viaţă de om, suficient de mult pentru ca o naţiune să facă un bilanţ", a spus Iohannis.

Citeşte şi:

SONDAJ Românii mai suspină după Epoca de Aur

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite