Îi mai e de folos Băsescu Elenei Udrea?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea candidează la preşedinţie, Diaconescu a rămas cu semnătura lui Băsescu
Elena Udrea candidează la preşedinţie, Diaconescu a rămas cu semnătura lui Băsescu

Înlăturarea cinică a lui Cristian Diaconescu din poziţia de candidat al PMP la alegerile prezidenţiale arată că Elena Udrea îşi depăşeste maestrul, cel puţin în ceea ce priveşte execuţia ”tovarăşilor de drum” atunci când interesele personale o cer.

Cel puţin, Traian Băsescu a aşteptat rezultatul de 3% obţinut de Petre Roman la alegerile prezidenţiale pentru a-l bate pe umăr şi a rosti celebrele cuvinte: ”Petre eşti bun!” După care a urmat detronarea fondatorului PD de la şefia partidului şi înscăunarea lui Traian Băsescu.

Elena Udrea nu se mai încurcă în fineţuri. Cristian Diaconescu a fost anunţat de Elena Udrea drept candidat, Elena Udrea îl mazileşte fără milă. Cristian Diaconescu a fost de folos doar ca factor-tampon, necesar Elenei Udrea să obişnuiască opinia publică şi presa cu ideea că destinul ei politic impune musai să aspire la preşedinţia României. Cât despre Cristian Diaconescu, aşa cum a fost scos din joben, tot aşa a şi fost aruncat în momentul hotărât de Elena Udrea.

Manevra Elenei Udrea, previzibilă chiar din ziua în care a anunţat candidatura lui Cristian Diaconescu, ridică o întrebare dificilă: ”Va însemna asta, sfârşitul relaţiei cu Traian Băsescu?”

De-a lungul anilor, preşedintele a făcut eforturi susţinute în sprijinul carierei politice a favoritei sale. A numit-o consilier prezidenţial, a promovat-o în partid şi la nivel ministerial. A avut întotdeauna numai cuvinte de laudă la adresa activităţii ei. A cerut partidului său să o aleagă preşedinte şi în urma înfrângerii s-a despărţit dramatic, la perdeluţă, de formaţiunea cu care câştigase alegerile şi care îl salvase de la demitere în 2012. Nimic nu a contat. Elenei Udrea i-a făcut Băsescu partid, i-a elogiat scorul de 6% la europarlamentare, a urmărit probabil aprobator, modul în care Elena Udrea a transformat PMP în propria feudă, îndepărtându-i pe toţi naivii care au crezut că este vorba despre aşteptatul partid nou ”bazat pe valori şi pe competenţe”.

Elena Udrea s-a lăudat mereu că este adevărata urmaşă a lui Traian Băsescu. Ea şi-a declarat fidelitatea nestrămutată şi crezul în idealul politic pe care îl întruchipa Traian Băsescu. Dar, când vine vorba despre fapte, nu despre declaraţii, Traian Băsescu se arată mai fidel Elenei Udrea decât invers. Concret, Elena Udrea nu ar fi existat ca personaj politic fără Traian Băsescu. El i-a deschis drumul, el a fost scara asceniunii Elenei Udrea.

Acum, Elena Udrea acţionează în funcţie de răspunsul pe care şi-l dă la principala ei problemă: ”Îi mai este de folos Traian Băsescu pentru ambiţiile ei politice?” În ceea ce o priveşte, Traian Băsescu nu prea mai are ce să ofere. Este un preşedinte la sfârşit de mandat. Este nepopular, iar zestrea sa electorală s-a văzut în cei 6%. Este exponentul unei generaţii care se îndreaptă spre părăsirea scenei, inexorabil, generaţia lui Victor Ponta va fi cea care se va aşeza în primele locuri pentru următorii ani.

Elena Udrea este o persoana pragmatică orientată spre viitor. Sigur, ar putea fi supărător pentru ea, dacă Traian Băsescu s-ar apuca să o renege ca urmaşă a sa. Mai mult ca sigur, Elena Udrea a luat în calcul toate variantele. E adevărat că Traian Băsescu a semnat primul pe listele de susţinători ai lui Cristian Diaconescu. Totuşi, Elena Udrea poate considera că preşedintele va trece peste momentul înlăturării celui pe care l-a  susţinut până acum. Analizând la rece, nu este plauzibil ca Traian Băsescu să nu fi cunoscut, dacă nu planurile detaliate, cel puţin ambiţiile Elenei Udrea de a fi candidat la preşedinţie. În acest sens, fie Traian Băsescu a aprobat operaţiunea de mazilire a lui Cristian Diaconescu, fie a tăcut pentru că nu avea ce altceva să facă. Preşedintele a considerat-o pe Udrea cel mai de încredere colaborator al său. A veni acum să spună pe dos, ar fi extrem de greu, chiar şi pentru bruma de credibilitate de care se mai bucură în acest moment preşedintele. Ar arăta că s-a înşelat amarnic ani la rând şi că s-a certat cu toată lumea pentru o persoană care îi întoarce spatele după ce s-a folosit de el cum a vrut. Ce ar urma să facă preşedintele, să reediteze scena despărţirii din faţa draperiei, de data asta înlocuind PDL cu PMP?  Să se împace cu Blaga? Elena Udrea merge mai departe. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite