7 motive pentru care Victor Ponta va demisiona

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doar o chestiune de timp până la demisia lui Victor Ponta. Condiţiile interne şi externe sunt „coapte” pentru aceasta decizie, lucru înţeles de tot mai mulţi români şi politicieni. Faptul ca Ponta a plecat din ţară, în condiţii interne şi externe dificile, întăreşte ideea că-şi pregăteşte o ieşire cât mai onorabilă, eventual medicală şi are nevoie de timp. Iata şi argumentele.

  • Frica şi presiunea puse de DNA asupra sa


Victor Ponta a ales să fugă la Baku şi apoi în Turcia, vineri 13 iunie 2015. Deşi Luni, 15 iunie, urma să se prezinte la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi eventuale măsuri pentru derularea procesului judiciar.

Luând ca exemplu situaţia lui Sebastian Ghiţă, era posibilă instituirea controlului judiciar, inclusiv interdicţia de a apăraşi oraşul şi/sau ţara.

Bineînţeles că demisia din funcţie de premier urma instantaneu, în aceeaşi zi. Lucru pe care Ponta a vrut să-l evite, după modelul refugierii la Ministerul Apărării Naţionale în cazul Duicu, când, spre deosebire de acum, nu ştia la ce să se aştepte.

Este exclus ca la un asemenea nivel, de premier, procurorii să nu aibă pus la punct un plan amănunţit, cu mai multe variante de evoluţie şi, ca fost procuror, Ponta ştie foarte bine aceste lucruri. Mai mult, este posibil să aibă în lucru şi alte dosare cu implicarea lui Victor Ponta, Rompetrol, dosarul cumnatului Hertanu şi posibil altele.

Apropierea DNA de finanţarea neagră a partidelor le dă fiori tuturor celor care au practicat-o, inclusiv lui Ponta. Care a şi declarat: “să nu fim ipocriţi, toţi procedează la fel”.

Probabil, i s-au şi adus la cunoştinţe, pe căi neortodoxe, date din dosar/dosare.

Ponta a câştigat timp prin plecare, dar termenul de 45 de zile de interimat în fruntea guvernului curge implacabil, aşa că demisia este singura opţiune.

  • Ponta a abandonat PSD şi guvernarea în condiţii dificile

Toate apelurile mai marilor din PSD au rămas fără răspuns concret. În interiorul PSD se bănuieşte că urmează demisia din ambele funcţii, politica şi guvernamentală, şi apele sunt agitate, conform declaraţiilor succesive ale unor lideri PSD.

Contextul geopolitic, situaţia din Grecia, cu consecinţe şi în România,  relaţia tot mai tensionată NATO-Rusia, aducerea de armamanet greu american în România, toate acestea reclamau prezenţa premierului la post, fie şi în scaun cu rotile, cum s-a întâmplat şi cu alţi înalţi oficiali din alte state.

Aceste aspecte ne arată că Ponta a decis deja că nu va continua guvernarea.

  • Presiunea externă teribilă asupra lui Ponta


Partenerii externi, cei care au întors şi soarta referendumului din 2012, şi-au manifestat public dezaprobarea faţă de rămânerea în funcţie a unui premier urmărit penal.

Pentru lumea civilizată aşa ceva este inacceptabil.

Ce s-a văzut şi auzit public reprezintă vârful aisbergului, convorbirile şi mesajele nepublice, pe căi diplomatice, trebuie că au fost mult mai multe.

De altfel, de mai mult timp, din cauza poziţionărilor contra justiţiei şi a operaţiei anticorupţie, Ponta nu mai are acces în ţări vest europene, nici măcar la socialiştii europeni.

Ultima declaraţie, conform căreia cere primarilor, şefilor CJ şi aleşilor locali să reziste “la cel mai grav şi brutal atac împotriva aleşilor locali din istoria democratică a României!”, adică cel al justiţiei, reprezintă bomboana pe coliva funcţiei de premier.

În contextul aventurii greceşti, Europa nu-şi mai permite încă un derapaj, într-o altă ţară din UE.

Foarte grav, măsurile fiscale şi economice luate de guvernul Ponta îndreaptă România pe drumul pe care a mers Grecia, până a ajunge la falimentul în care este astăzi.

Aşa ceva nu mai este tolerabil, in ochii partenerilor nostri,  mai ales că greul fusese depăşit în perioada Băsescu-Boc.

Asemănarea şi apropierea dintre Victor Ponta si Alexis Tsipras a devenit vizibilă şi dă fiori partenerilor noştri occidentali.

Fie Ponta nu înţelege aceste lucruri, şi e grav, fie a decis că va demisiona şi atunci nu mai contează ce spune.

  • Urmărirea penală face imposibilă îndeplinirea funcţiei de premier


În afara impunerii controlului judiciar, există şi alte consecinţe grave ale inculpării lui Victor Ponta.

Primul ministru, Victor Ponta, nu mai poate fi beneficiarul de informaţii clasificate, posibil să i se retragă certificatul ORNIS. Şi cum să conduci atunci un guvern?

  • Relaţia cu preşedintele Iohannis este la pământ


Cererea repetată adresată de Klaus Iohannis, de a demisiona, reacţia lui Victor Ponta că preşedintele ne vede ca nişte iobagi pe moşia sa, arată că relaţia dintre cei doi este iremediabil distrusă.

Cum preşedintele este beneficiarul unor informaţii de primă mână, este posibil ca preşedintele să ştie mult mai multe decât spune despre Victor Ponta.

Oricum, Victor Ponta a făcut toate eforturile posibile să menţină relaţia cu preşedintele în alţi parametri, comparativ cu relaţia sa cu preşedintele Băsescu. N-a reuşit, cum să mergi mai departe împotriva preşedintelui?

  •  Cercuri tot mai largi ale societăţii s-au săturat de prestaţia lui Victor Ponta


Plecând de la plagiat, trecând prin minciunile de tot felul, elitele intelectuale şi jurnalistice ale societăţii, populaţia in general,  sunt împotriva lui Ponta.

Valul de arestări şi condamnări, de cercetări penale, în rândul baronilor PSD, Dragnea, Mazăre, Nichita, Constantinescu, Ilie Sârbu, Hrebenciuc, Sova, Valcov, Bunea Stancu, Andronescu şi mulţi alţii, o listă care nu se mai termină, a făcut ca încrederea publicului în PSD să fie în cădere liberă.

Emil Boc a înţeles că nu mai are susţinerea unei părţi importante a societăţii şi a demisionat.

Prezenţa lui Ponta în fruntea PSD a ajuns să fie considerată toxică, de către liderii care încă mai judecă raţional.

  • Cu Ponta în fruntea PSD, alegerile din 2016 sunt ca şi pierdute

Tot activul PSD înţelege acest lucru, guvernarea erodează şefii de partid. Dacă mai sunt şi inculpaţi penal, nu mai este nimic de făcut.

Doar inexistenţa unui alt lider important a făcut că Ponta să nu fie debarcat până acum, pentru pierderea alegerilor prezidenţiale, cum au fost alungaţi Năstase, Iliescu, Geoană. Este  în tradiţia PSD să-şi devoreze liderii care pierd alegeri.

Că Ponta va demisiona este aproape cert.

Singura incertitudine rămâne dacă va reveni în ţara să înfrunte justiţia, procurorii, sau va alege să-şi piardă urma în lumea largă, lucru dificil în condiţiile de azi.

Dar laşitatea cunoscută a premierului l-ar putea îndemna şi spre acest drum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite