VIDEO Peste 5.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, pe ninsoare, pentru a noua zi. Manifestaţia a început cu deszăpezirea zonei de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 5.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a noua zi consecutiv pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Guvernul Grindeanu şi pentru a spune ”nu” modificării Codurilor Penale, cerând, totodată, pedepsirea corupţiei.

TRANSMISIUNE DIRECTĂ via Radio Tanănana

UPDATE 23:00 Protestul din Piaţa Victoriei s-a terminat.

 UPDATE 22:05 Mulţimea a început să plece din Piaţă. 

UPDATE 21:45 Estimările privind numărul de participanţi la protestul din Piaţa Victoriei indică peste 5.000 de oameni în faţa Guvernului, pentru a noua zi consecutiv.

UPDATE BBC a transmis live, pe Facebook, imagini de la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei

BBC a transmis miercuri seara, live, pe Facebook, imagini de la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, transmite News.ro

În pofida faptului că Guvernul a abrogat o ordonanţă de urgenţă contestată, protestele continuă. Protestatarii sunt îngrijoraţi de noua legislaţie propusă de premier, scrie postul britanic pe Facebook.

Guvernul României a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură, introdusă în urma protestelor în masă care au condus la aborgarea ordonanţei ce ar fi slăbit legislaţia anticorupţie, relatează BBC News.

Parlamentarii din cadrul celor trei partide aflate la putere s-au abţinut.

Noi proteste urmează să aibă loc în weekend, scrie postul britanic.

Participanţi la aceste mitinguri afirmă că Guvernul a dovedit că nu se poate avea încredere în el.

Ei se tem totodată că noua legislaţie, promisă de premierul Sorin Grindeanu înainte de abrogarea ordonanţei de urgenţă, poate conţine aceleaşi elemente, în altă formă.

Ordonanaţa ar fi dezincriminat infracţiuni legate de abuzul de putere cu un prejudiciu de până în 38.000 de lire sterline (44.000 de euro).

Ea a provocat cele mai ample proteste de la căderea comunismului în România, în 1989.

UPDATE 21:15 Manifestanţii au aprins din nou lanternele telefoanelor, la ora 21.00, şi au cântat imnul. 

În piaţă au apărut bancnote cu chipul lui Liviu Dragnea, cu valoarea de 199.999 de lei, aluzie la pragul de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, trecut în ordonanţa care a fost abrogată, relatează News.ro.

Pe pancartele protestatarilor scrie: "Rezistenţa devine datorie", "Noi n-am obosit! Ghinion!", "Nu pot ei minţi cât putem noi gândi", "Jos guvernul mafiot".

UPDATE Aproximativ 3.000 de persoane protestează, miercuri, pentru a noua seară consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, în pofida ninsorilor şi a temperaturilor scăzute. Cei mai mulţi oameni au ieşit în stradă să ceară demisia Guvernului la Cluj, Sibiu şi Iaşi. La Galaţi, un manifestant a adus o pancartă pe care scrie "În loc să muncesc, stau şi vă păzesc", transmite agenţia News.ro

UPDATE 20:25 Aproximativ 3.000 de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei, pe ninsoare. Temperatura la Bucureşti este de -3 grade Celsius. Oamenii au pancarte cu mesaje ca  În Guvernul cu alune / Făceau umbră mulţi nimici / Vine Codruţa şi Spune / La Jilava, marş de-aici!", "Nu pot ei minţi, cât putem noi gândi!", "Autodenunţ: am primit bani la pensie ca să tac" , "600.000 strigă «Hoţii!». Asta-nseamna să fii mafiot".

Traficul auto a fost blocat Bulevardul Aviatorilor spre Guvern, dinspre Kiseleff spre Calea Victoriei şi dinspre Lascar Catargiu spre bulevardul Mihalache.

UPDATE Maghiarii, repetenţi la capitolul proteste: „Să-i chemăm pe români să ne înveţe!“

UPDATE 19:45 Numărul manifestanţilor a ajuns la circa 1.500. Au fost reluate şi proiecţiile de mesaje pe turnul BRD. De asemena, pana de curent care a afectat zona a fost remediată, inclusiv la metrou.

UPDATE 19:15 Numărul manifestanţilor a ajuns la circa 1.000. O pană majora de curent s-a înregistrat în Bucureşti, fiind afectat şi metroul. 

Potrivit unor relatări, cel puţin staţiile din centrul oraşului, Universitate, Romană, Piaţa Victoriei nu au curent. Zonele  Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, zona Banu Manta, bulevardul Mihalache, zona Floreasca sunt în afectate de lipsa energiei electrice. Nici iluminatul stradal nu funcţionează.

UPDATE 18:45 Circa 300 de manifestanţi sunt în faţa Guvernului, pentru a noua zi consecutiv. 

UPDATE La Cotroceni, circa 200 de persoane cer demisia preşedintelui. Klaus Iohannis i-a surprins pe manifestanţi şi a ieşit să vorbească cu ei.

UPDATE 17:55 Câteva zeci de persoane sunt la această oră în faţa Guvernului. La Bucureşti ninge şi se înregistrează -3 grade Celsius.

PROTESTE ÎN ŢARĂ

  • CONSTANŢA 70 persoane s-au adunat pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, în a noua zi de proteste. Este frig şi burniţează, dar oamenii nu renunţă la demonstraţie.
  • CLUJ-NAPOCA  Circa 5.000 de persoane în Piaţa Unirii. 
  • SIBIU 2.000 de sibieni, în cea de-a noua seară de proteste: „M-au trimis copiii, din străinătate”
  • BAIA MARE  Aproximativ 100 de baimareni s-au întâlnit din nou in Piaţa Revoluţiei din Baia Mare. Aceştia difuzeaza cântece patriotice şi scandeaza „Demisia” si „Jos Guvernul”.
  • IAŞI  Vremea de la Iaşi de miercuri seară, 8 februarie, nu i-a împiedicat pe unii ieşeni să continuie protestul anti-guvernamental. Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii 
  • ALBA IULIA  Aproximativ 120 de persoane participă, miercuri seară, la proteste în Alba Iulia şi Sebeş, oamenii cerând demisia Guvernului condus de Sorin Grindeanu şi afişând pancarte cu mesaje precum ”Noi n-am obosit...Ghinion!”.
  • ARAD aproximativ 50 oameni s-au adunat din nou în centrul oraşului, pentru a cere demisia Guvernului. Mulţi dintre ei sunt aceiaşi ca şi marţi seară, când au protestat timp de două ore în Piaţa Revoluţiei. Participanţii nu scandează şi nu au nici pancarte, fluturând doar un tricolor. Ei şi-au propus să stea în stradă până în jurul orei 21.00. "Noi considerăm că acest guvern nu mai prezintă încredere şi trebuie să plece. Vom reveni în stradă cât e nevoie", a spus un bărbat.
  •  BRAŞOV Aproximativ o sută de oameni au ieşit în stradă şi la Braşov, unde ninge şi temperatura este scăzută, ei adunându-se în faţa Prefecturii. Manifestanţii au vuvuzele şi steaguri tricolore şi strigă ”Demisia” şi ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”. Pe reţelele de socializare se anunţă proteste mai ample sâmbătă şi duminică.
  • CRAIOVA  Aproximativ 30 de craioveni protestează în Piaţa "Mihai Viteazul" din oraş. Oamenii cer demisia Guvernului, ei scandând lozinci împotriva premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.
  • GALAŢI Aproximativ de 80 persoane s-au strâns, miercuri seară, în zona centrală a municipiului Galaţi, pentru a protesta faţă de Guvern, manifestanţii scandând lozinci precum "Demisia" sau "Hoţii". Protestatarii s-au adunat, ca şi în serile precedente, pe platoul din faţa sediului Prefecturii Galaţi, începând cu ora 18.00, spunând că nu mai au încredere în actualul Guvern. Oamenii scandează "Jos Guvernul mincinos", "Demisia", "Dragnea, DNA să vină şi să te ia", "Hoţii", un manifestant aducând şi o pancartă pe care scrie "În loc să muncesc, stau şi vă păzesc". Totodată, protestatarii au scris pe zăpada proaspăt depusă "#REZIST".
  •  

Protestele faţă de Guvernul Grindeanu care a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie, Ordonanţa care dezincrimnează abuzul în serviciu, continuă în Piaţa Victoriei din Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară, deşi OUG 13 fost abrogată. Asta, în pofida atenţionărilor meteorologice de vremea rea. 

În faţa Guvernului, manifestanţii au început să deszăpezească şi au în zăpadă #Rezist, ca semn că nici vremea, nici eventualele promisiuni ale gubernanţilor nu le va schimba decizia de manifesta împotriva modificării Codurilor Penale.

„A nins, dar acest lucru nu ne opreşte. suntem mai hotărâţi ca niciodată. Iar sfidarea acestui guvern nu face decât să ne motiveze” arată postarea unuia dintre manifestanţi, Ducaru Andrei.

Peste 5.000 de persoane au protestat marţi seară în Piaţa Victoriei, cântând „Imnul golanilor” şi suflând din vuvuzele.

De asemenea, au scandat: "La închisoare, nu la guvernare", "Hoţii", PSD, ciuma roşie", "Zi de zi aici vom fi", "DNA să vină să vă ia", "Uniţi salvăm toată România".

Pe 10 februarie este programat un eveniment „Toată România vine la Bucureşti”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite