Vicepremierul Ungariei, despre autonomia maghiarilor din România: „În spatele fiecărui maghiar este Ungaria. Orice s-ar întâmpla, puteţi conta pe noi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, a vorbit despre autonomia minorităţii maghiare din România. FOTO via kolozsvaros.ro
Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, a vorbit despre autonomia minorităţii maghiare din România. FOTO via kolozsvaros.ro

Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, a declarat sâmbătă că maghiarii din România nu au cerut nimic care să nu fie acceptat la nivelul Uniunii Europene din punctul de vedere al autonomiei acordate minorităţilor etnice. Politicianul maghiar s-a aflat în România pentru a participa la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR.

„Ungaria este ţara tuturor maghiarilor, în spatele fiecărui maghiar este Ungaria şi să ştiţi şi dumneavoastră că orice s-ar întâmpla puteţi conta pe noi”, a declarat Semjen Zsolt, ministru fără portofoliu şi vicepremier al Guvernului de la Budapesta. 

Referindu-se la demersurile întreprinse pentru acordarea autonomiei pentru maghiarii din România, Zsolt a subliniat că propunerile nu ating niciun punct care să nu fie deja acceptat în alte părţi ale Uniunii Europene. 

„Comunitatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE. Prietenii români să înţeleagă că dacă ar accepta că în Europa există un drept care-l revendică această comunitate, forma de autonomie care este justificată într-o parte a Europei, nu este justificată în România, atunci se acceptă că dumneavoastră sunteţi cetăţeni de rangul al doilea, dar nu suntem mai prejos de nimeni altcineva, nu suntem cetăţeni de rangul doi”, a declarat Semjen Zsolt, citat de Agerpres.  

„Nu putem accepta că dacă există drepturi recunoscute undeva în UE, dacă există forme de autonomie acceptate în diverse ţări, acele drepturi şi acele forme nu pot fi revendicate şi date comunităţii maghiare din Transilvania”, a continuat acesta. 

Zsolt a mai spus că orice român din Ungaria care doreşte poate folosi în Ungaria simbolurile sale naţionale, limba sa natală şi poate asculta imnul său naţional, toate acestea fiindu-i premise. Vicepremierul ungar a afirmat că în aceste condiţii aşteaptă de la „prietenii români” să acorde aceleaşi libertăţi cetăţenilor maghiari.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/adev-rul-despre-romani-i-unguri" target="_blank">View the story "Adevărul despre români şi unguri" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite