STENOGRAME Dosarul Chiliman: O parte din mita care venea de la firme, folosită pentru publicitate la B1 TV şi România TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Moisescu ar fi fost coordonatorul grupului infracţional FOTO David Muntean
Vlad Moisescu ar fi fost coordonatorul grupului infracţional FOTO David Muntean

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, reţinut în dosarul primarului Chiliman, cerea ca o parte din procentul stabilit drept comision de la firme pentru a obţine contracte cu primăria să fie plătit prin servicii de publicitate la B1 TV şi România TV, iar astfel „îşi asigurau protecţia mediatică“.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti au cerut arestarea preventivă a lui Andrei Chiliamn, primarului Sectorului 1 al Capitalei, a consilierului local Ion Brad, a Ioanei Costescu - consilierul personal al primarului Sectorului 1, şi a lui Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL. 

Vlad Moisescu, considerat de DNA coordonatul grupului infracţional, este fiul lui Sorin Moisescu, fost procuror general al României în timpului mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu şi fost şef al Curţii Supreme.

În referatul cu propunerea de arestare, anchetatorii arată că metoda de operare era următoarea: „principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau sau sunt contactaţi personal de către Vlad Moisescu în principal, dar şi de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 – în speţă primarul Chiliman Andrei Ioan şi directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii (Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă, Marcel Bogdan – decedat de aproximativ o lună de zile), sens în care trebuiau să plătească «comisionul» pe care îl impuneau aceştia”.

DNA arată că, dina nul 2004, Mracel Bogdan a fost tot timpul preşedinte al comisiilor de licitaţie şi era una dintre persoanele de încredere ale lui Vlad Moisescu şi care aducea la îndeplinire dispoziţiile acestuia.

„În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, «comisionul» impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică la nivelul Sectorului 1. Mai mult, în anumite cazuri s-a ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care au refuzat să «cotizeze»”, mai spun anchetatorii.

Mita ar fi fost dată şi în sediul PNL Sector 1

De asemenea, aceştia precizează că plata „comisionului” se făcea discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locaţii stabilite de către Moisescu, un exemplu fiind sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Vlad Moisescu.

Uneori, spun procurorii, Moisescu cererea ca o parte din comisionul pretins să fie plătit prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate. Mai exact, el pretindea ca aceste contracte de publicitate să fie încheiate cu Sebastian Ghiţă prin firma care îi aparţine acestuia şi în cadrul căreia funcţionează postul de televiziune România TV. 

De Ion Brad, procurorii precizează că era o persoană de încredere a lui Vlad Moisescu şi este trezorierul Partidului Naţional Liberal – Organizaţia Sectorului 1 Bucureşti. El ar fi fost cel care, la indicaţiile lui Moisescu, ar fi realizat gestionarea banilor.

„Vlad Moisescu este o persoană foarte influentă în interiorul PNL şi se bucură de sprijinul conducerii partidului şi al multor persoane cu funcţii importante în instituţii de stat. El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea”, se arată în documentul DNA. 

Contracte încheiate fictiv 

Procurorii precizează că, în baza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că facturi plătite de SC ROMAIR Consulting SRL ar fi avut caracter fictiv, „în valorile facturate neregăsindu-se livrarea reală  şi efectivă  a unor produse sau servicii, care să  justifice efectuarea plaţilor de către S.C. ROMAIR CONSULTING SRL, sumele virate de aceasta din urmă fiind retrase în totalitate în numerar prin interpuşi”.

„Având în vedere caracterul fictiv şi nereal al documentelor înregistrate cu titlu de cheltuieli în evidenţa contabilă a S.C. ROMAIR CONSULTING SRL - documente ce au avut doar rolul  de a crea o aparenţă legală referitoare la sumele de bani virate în conturile celor două societăţi – considerăm că prin înregistrarea  acestora, sumele datorate bugetului de stat sub forma impozitului pe profit şi a TVA au fost artificial micşorate, aceste aspecte intrând sub incidenţa dispoziţiilor  LG. 241 / 2005, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, arată anchetatorii.

Valoarea fără  TVA a facturilor înregistrate ca achiziţii de către S.C. ROMAIR CONSUTING SRL este de 629.412 de lei, iar TVA aferentă acestor facturi este de 151.059 de lei.

Valoarea totală a prejudiciului creat prin procedeele descrise anterior este de 251.765 de lei, sumă sustrasă de la plată fiind compusă din 151.059 lei cu titlu de TVA şi 100.706 lei cu titlu de impozit pe profit ( 629.412 lei  X 16% ).

Vlad Moisescu susţinea interesele firmei Straco

În anul 2004, Vlad Moisescu, care era preşedintele Organizaţiei PNL Sectorul 1, ar fi impus primarului Andrei Chiliman, care fusese în acel an ales primar al Sectorului 1, şi echipei acestuia din Primăria Sectorului 1 să lucreze cu firma STRACO, reprezentată de Traian Horpos şi Alexandru Horpos.

Această firmă urma să efectueze lucrări de asfaltare a unor străzi şi ulterior alte lucrări cum ar fi anvelopare blocuri, lucrări pe care le primea de la Primăria Sectorului 1 prin Direcţia Investiţii (reabilitare sistem rutier şi ulterior anvelopare blocuri) şi prin Administraţia Domeniului Public Sectorul 1 (întreţinere sistem rutier). 

În primul mandat al primarului Chiliman, mai precis până la apariţia OG 34/2006, SC STRACO primea contractele de lucrări prin atribuire directă, ca urmare a influenţelor pe care Vlad Moisescu le exercita asupra factorilor de decizie din primărie, respectiv asupra primarului Chiliman, asupra Ioanei Costescu, consilier local la acel moment, şi asupra lui Eugen Milea, director la ADP Sector 1. 

Ulterior, după apariţia respectivei ordonanţe, STRACO ar fi fost ajutată să câştige licitaţiile prin trucarea caietelor de sarcini la întocmirea cărora participau şi reprezentanţii acestei societăţi. 

„În concret, era o colaborare între reprezentanţii STRACO sau asocierile din care această societate făcea parte şi reprezentanţii primăriei pentru  întocmirea caietului de sarcini şi a documentaţiei de atribuire în aşa fel încât licitaţia să fie câştigată de către STRACO sau asocierea din care făcea parte. Nu ieşea din cuvântul lui Vlad Moisescu, Ioana Costescu era cea care gestiona toată activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1. Din acest motiv, toţi funcţionarii primăriei o ştiau de frică pe Ioana Costescu”, se arată în referatul anchetatorilor. 

Moisescu susţinea în cadrul primăriei interesele firmelor STRACO şi ROMPREST

DNA precizează că Moisescu susţinea în cadrul primăriei interesele firmelor STRACO şi ROMPREST, având „interese directe în legătură cu aceste firme, întrucât o parte din banii de pe contractele încheiate cu primăria se întorceau la Vlad Moisescu şi la funcţionarii de rang înalt din primărie cu titlu de mită sau pentru traficul de influenţă exercitat”. 

Ca urmare a acestei favorizări din partea lui Moisescu, Alexandru Horpos, unul din patronii companiei STRACO, remitea în mod constant acestuia un procent de 10% - 15% din contravaloarea banilor primiţi de societate de la primărie pentru lucrările contractate şi plătite. Procurorii spun că acest lcuru se întâmpla de trei-patru ori pe an, iar sumele erau plătit în numerar, în lei sau euro. Mai mult, Moisescu verifica personal, de fiecare dată, dacă banii primiţi reprezentau procentul de 10% - 15% solicitat din sumele încasate de STRACO.

Alexandru Horpos ar fi fost cel care ducea banii lui Vlad Moisescu la biroul acestuia din urmă, care se află în Cartierul Primăverii, iar după remiterea sumei, el îi chema pe funcţionarii din primărie cu atribuţii pentru a-i confirma că suma primită corespunde procentului de 10% - 15%, prezentându-le funcţionarilor situaţiile cu încasările de la primărie întocmite de STRACO, iar aceştia, după verificări, îi confirmau echivalentul sumei plătite cu procentul stabilit (10% - 15%, după caz). 

„În cazul ROMPREST, Vlad Moisescu a cerut ca parte din procentul stabilit de 10% - 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV, prin care îşi asigura protecţie atât lui, cât şi lui Chiliman Andrei şi Ioana Costescu. Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass – media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva aceştia ar fi avut capacitatea să oprească speculând relaţia contractuală”, mai arată DNA.  

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale în modalitatea descrisă mai sus erau împărţiţi între Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ioana Costescu, Ion Brad şi Partidul Naţional Liberal, în următoarele procente: 30% primarul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% PNL – Sectorul 1, iar restul de 15% erau folosiţi pentru diverse cheltuieli legate de  remunerarea suplimentară a funcţionarilor care participau la cele declarate mai sus.

Prin funcţionarii primăriei, Costescu punea presiune firmele care nu plăteau la timp comisioanele

„Vlad Moisescu era creierul acestui mod de operare, iar persoana care îi respecta cu stricteţe ordinele, le impunea funcţionarilor primăriei şi controla modul în care aceştia le execută, era Ioana Costescu – consilierul personal al primarului. Totodată, Ioana Costescu reprezenta interfaţa lui Vlad Moisescu cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu primăria şi care trebuiau să remită acel procent de 10% - 15% din banii încasaţi de la primărie. În situaţia în care vreo firmă întârzia în mod semnificativ să plătească acest comision, Ioana Costescu era cea care se interesa la funcţionarii din primărie dacă s-a întâmplat acest lucru sau nu şi prin intermediul acestora punea presiune pentru a primi sumele solicitate”, mai spun procurorii.

„Activitatea lui Moisescu Vlad nu s-a limitat la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, ci s-a extins şi la nivelul Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, în sensul că exercita acte de trafic de influenţă determinând angajarea unor funcţionari de rang înalt (secretari de stat sau directori de agenţii şi companii de stat) în funcţii de conducere în ministere, companii, etc., iar în schimbul acestei activităţi pretindea şi primea diverse sume de bani de la aceştia”, se maia arată în documentele anchetatorilor. 

Procurorii prezintă în dosarul în care sunt reţinuţi Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu fragmente din interceptările unor discuţii telefonice între Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Sebastian Ghiţă, care au avut loc în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. 

Astfel, una dintre discuţii a avut loc pe 31 octombrie 2014:

Sebastian Ghiţă: Ai văzut că mi-am băgat niţel coada în sectorul 1? Cred că m-ai simţit!

Vlad Moisescu: Cu ce?

Sebastian Ghiţă: Un pic, aşa, cu campania! Şi eu, acolo, un om-doi, o de-aia, o convingere, o door-to-door, o..

Vlad Moisescu: Aaa, da! Nu e…Foarte bine, ce..!

Sebastian Ghiţă: Dar nu exagerat! Că şi voi aţi făcut. Nici să nu fac acolo fără să …(n.n. – nu continuă) Cât vezi scorul? Că, eu am alea de la exit poll-uri şi e 41- 29.

Vlad Moisescu: Da. Exact.

Sebastian Ghiţă: Deci, aşa ne-au ieşit.. Tu ai făcut cu ăia ai tăi, cu GSS-ul sau…?

Vlad Moisescu: Da, da, da. Şi naţional şi … (n.n. – vorbesc simultan)

Sebastian Ghiţă: Şi noi la fel. Am făcut calibrările la exit poll.

Vlad Moisescu: Da, aşa e.

Ulterior, pe 11 noiembrie 2014, Sebastian Ghiţă poartă o discuţie cu Moisescu în care „îl ameninţă” că „îl toarnă” la Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Sectorului 1:

Vlad Moisescu: Da, mă, da. Ce?

Sebastian Ghiţă: Hai, mă, ia-ţi prostu’ şi dă-l în p---a mea! Hai, că mă enervezi!

Vlad Moisescu: 15 minute am… acuma … (n.n. – vorbesc simultan) Următoarele 80 …s-a dus dracu’.

Sebastian Ghiţă: Auzi, mă? Auzi, mă? Ştii ăla cu…ăia doi de se culcă în pat unul lângă altul, şi ăla îi zice: bă, fă-ţi labă ţie, nu mie!

Vlad Moisescu: Bă, bă, să vii nepregătit în halul ăsta, în p…a mea!

Sebastian Ghiţă:  Bă, omule, păi ăsta a stat patru ore şi s-a pregătit. Vlade, s-a pregătit, mă, omul! Îţi dau cuvântul meu! Dar, mă enervezi! Am mers la el acasă, am stat, suntem prieteni toţi…Da’ mai du-te-n p---a mea cu sectorul 1 al tău, că mă enervezi! O sun pe Ioana! Oricum nu vreau să vorbesc cu tine!

Vlad Moisescu: Hai, bă! E de mândrie, bă!

Sebastian Ghiţă: E de mândrie, pe dracu’ să te pieptene! O sun pe Ioana şi te torn la ea. O să-I zic: „Ioano, uite ce face nesimţitul de Moisescu, fir-ar al dracului să fie!”

Vlad Moisescu: Da, bine, toarnă! ...Auzi? Mai sunt două de-astea, stăm acasă, în p---a mea! Două emisiuni…îmi bag p---a!

Sebastian Ghiţă: Păi, dacă au făcut ăia mişto – tineret, mândria ţării – au făcut mişto de voi cu găinile şi l-aţi trimis pe ăsta la emisiune! (n.n. – râde)

Vlad Moisescu: Da, pe bune, nene! Sinistru!

Sebastian Ghiţă: Da…Mă enervezi! Mâine să dai un whisky, ca să negociem!

Vlad Moisescu: Bine!

Sebastian Ghiţă: Hai! Pa!

Vlad Moisescu: Pa!

 

De asemenea, cei poartă o altă discuţie pe 8 decembrie 2014, moment în care este menţionat şi numele lui Atanasiu:

Sebastian Ghiţă: Azi m-am văzut cu Atanasiu... I-am zâmbit aşa… I-am zâmbit şăgalnic, aşa, c-a zis că dacă vrea să pierd alegerile, apelează la mine.

Vlad Moisescu: Eh, un dobitoc! Stai liniştit, că nu mai are nici el mult!

Sebastian Ghiţă: Eu, îţi dai seama! Eu ce să zic? Am vrut să-i zic: „Şi domnu’ Bijboacă e la comisie?”. Ha, ha, ha!

Vlad Moisescu: He, he, he, he, he, he, he!

Sebastian Ghiţă: Dar eu nu … (neinteligibil – n.n.) că ştii că eu nu sunt răzbunător.

Vlad Moisescu: Da, da, da!

Pe 11 noiembrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale a avut loc, la Realitatea TV, o confruntare dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, iar pe 12 noiembrie Ponta şi Iohannis au avut o altă dezbatere electorală, la B1 TV.

Procurorii mai arată în documentul citat că încă din 2004, de când a fost ales Andrei Chiliman primar al Sectorului 1, „la iniţiativa lui Moisescu Vlad Octavian (persoană care nu a avut niciodată o funcţie publică în cadrul primăriei, însă a avut tot timpul o influenţă determinantă în desfăşurarea activităţilor din instituţie prin prisma sprijinului politic important de care beneficia şi care îi asigura suportul pentru impunerea modului de lucru la nivelul Primăriei), a fost constituit un grup infracţional organizat  compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei şi interfaţa lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I Bucureşti), Chiliman Andrei Ioan şi Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria”, se arată în documentul anchetatorilor.

 

Rolul fiecărui membru al grupului organizat

Moisescu ar fi fost cel care coordona grupul infracţional, care solicita şi încasa comisioanele invocând influenţa pe care o are asupra persoanelor cu funcţii decizionale din cadrul Primăriei Sectorului I Bucureşti, respectiv că dispune cu privire la modalitatea gestionării banilor primiţi în modalitatea ilicită expusă.

Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi le încasau, în timp ce Andrei Chiliman, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia de primar, garanta „favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora (prin adaptarea caietelor de sarcini, repartizarea preferenţială a fondurilor la constituirea bugetului) şi plata comisioanelor (prin exercitarea de presiuni directe asupra reprezentanţilor agenţilor economici pe parcursul derulării lucrărilor)”.

Potrivit referatului, banii primiţi ca mită de la reprezentanţii societăţilor comerciale erau împărţiţi între Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ioana Costescu, Ion Brad şi Partidul National Liberal, în următoarele procente: 

  • 30% către primarul Andrei Chiliman;
  • 15% către Vlad Moisescu;
  • 15% către Ioana Costescu;
  • 15% către Ion Brad;
  • 10% către PNL - Sectorul 1;
  • 15% erau folosiţi pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care participau la aceste fapte.

Procurorii mai precizează că, în urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate de la Primăria Sectorului 1 Bucureşti mai multe contracte, toate având ca obiect ,,execuţie lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe incluse în Programul Local Multianual de creştere a performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti.

DNA arată că a cerut arestarea preventivă a suspecţilor din acest caz deoarece infracţiunile de care sunt suspecţi sunt pedepsi cu 5 sau mai mulţi ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite