Scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis despre aurul verde românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis K

Domnule preşedinte, recent, aţi marcat împlinirea 100 de zile de când sunteţi ales preşedinte al României. Aţi făcut un bilanţ, optimist în viziunea dumneavoastră, apoi aţi răspuns la întrebările ziariştilor. Una din întrebări s-a referit la starea jalnică, dezastruoasă a pădurilor României, exploatate nemilos de companii străine, în principal austriece.

Nu aţi promulgat noul Cod Silvic, trimiţându-l spre refacere în Parlament, cu argumente, dar ritmul în care se lucrează este mult prea lent. Aceasta înseamnă o întârziere a noilor reglementări cu mai multe săptămâni sau luni, timp în care jaful pădurilor româneşti, cunoscut în toată Europa, va continua nestingherit.

Aţi răspuns scurt la întrebarea ziaristului, mult prea scurt. Nu aţi lămurit nici suspiciunea care planează asupra dumneavoastră privind o relaţie de amiciţie indirectă cu şefii firmelor austriece, care realizează venituri de sute de milioane de Euro din tăierea arborilor româneşti, unii seculari, transformaţi ulterior în lemne pentru şemineurile vesticilor, sau în mobilă de lux care ajunge pe toate meridianele lumii. Nu aţi spulberat, cum era firesc, această suspiciune. Din păcate, folosirea răspunsurilor ultra-seci gen „Nici vorbă!” nu ajută la nimic.

Credem în cinstea şi corectitudinea care vă călăuzesc, dar unui asemenea subiect sensibil trebuie să-i acordaţi mai multă atenţie, deoarece este în joc imaginea dumneavoastră, buna dumneavoastră intenţie în care cred deocamdată 75% din cetăţenii României. Există riscul ca această cotă de încredere să scadă vertiginos, inclusiv din cauza subiectului la care ne referim.

Despre aurul verde românesc, dar şi despre soarta celui din subsolul Roşiei Montane, dar şi despre Transilvania vândută străinilor în bună parte ar trebui să vorbiţi românilor mai mult şi mai des, cu date şi fapte concrete. Altfel, se poate crede că nu vă pasă de ele. Toate acestea şi multe altele reprezintă o rană deschisă, sângerândă pe trupul ţării, de sănătatea căreia, prin alegerea noastră, aţi devenit răspunzător.

Noi credem că nu aţi fost suficient de bine informat în legătură cu acest subiect de către cei îndrituiţi s-o facă. Cu permisiunea dumneavoastră, vă vom pune la dispoziţie câteva date relevante în materie.

Curtea de Conturi a descoperit că România a pierdut prin despăduriri rapace peste 5.000.000.000 Euro. Ritmul defrişărilor cunoaşte o amploare tot mai mare. Concernul Schweigofer din Austria are patru fabrici pentru prelucrarea buştenilor şi se pregăteşte să mai construiască încă una. În Germania 1 ha de pădure costă 20.000 de Euro, în România doar 1-3.000. Aşa se explică faptul că americanii de la Universitatea Harvard au devenit proprietarii a 35.000 ha de munţi împăduriţi. Pe lângă faptul că sunt exploataţi, lăsaţi goi ca după un atac nuclear, munţii ţării se mai vând şi întregi, la bucată, domnule preşedinte!

În cadrul unei emisiuni televizate în România, un austriac bine informat a afirmat: „Voi aveţi pădure ieftină, dar şi un guvern la fel de ieftin”. Comentariile sunt de prisos, iar ironia şi batjocura la adresa politicienilor români este mai mult decât usturătoare. Rămâne doar să se mai spună cu glas tare: „România – o ţară bananieră, o colonie oarecare”.

Mai ales după 10 ani de tristă amintire, aţi moştenit o ţară minţită, prădată, devalizată, coruptă, mafiotă. Asumaţi-o aşa cum este, dar cu o viteză neapărat sporită.

Acest jaf odios, această crimă ecologică uriaşă a căpătat cale total liberă mai ales în timpul guvernării Năstase, când, în condiţii deloc ortodoxe, a fost aprobată exploatarea a 1 milion de metri cubi pe an, cotă care a tot crescut. Pentru toate acestea, cei vinovaţi când vor răspunde? În mod normal, ar trebui să se dea socoteală în timpul mandatului sau mandatelor dumneavoastră, când vom trăi, sperăm, în „România lucrului bine făcut”.

Lucrul bine făcut, în privinţa pădurilor, o bogăţie încă imensă, trebuia să se prindă contur deja în timpul celor 100 de zile de preşedinţie. În acest timp au dispărut de pe harta ţării poate alte sute sau mii de hectare de pădure, defrişate sau vândute. Acceptaţi ca acest lucru, care produce insomnii şi o durere fizică poporului român, să se întâmple în timpul mandatului dumneavoastră? Este momentul să se producă, în sfârşit, măcar în următoarea perioadă, acel „Stop, şi de la capăt!”.

Mai avem păduri virgine în România pe care o conduceţi! Şi acelea sunt în pericol. Parcul Naţional Retezat este şi el ameninţat, ba chiar se afirmă că a început să fie ciopârţit. Companiile străine, printre care mai amintim Egger şi Kronospan, ca nişte termite uriaşe, rad tot, ameninţând chiar securitatea naţională şi modificări de climă ireversibile. În astfel de cazuri, aveţi CSAT-ul la dispoziţie, după care tânjim uneori, dar şi alte pârghii disponibile.

De la nivelul unui cetăţean de rând, care v-a votat, permiteţi un sfat şi primiţi un gând bun: fiţi mai ferm, mai virulent, mai vocal! Miticii politicii dâmboviţene, cei mai mulţi puşi pe căpătuială, inclusiv din retrocedările şi jaful pădurilor, nu pot fi conduşi cu mănuşi şi maniere elegante. Aveţi un comportament impecabil, european, care e foarte bun pentru Bruxelles, dar mai puţin pentru Bucureşti, iertaţi concluzia, spusă cu sinceritate şi respect.

Domnule preşedinte, fie ca, împreună cu Dumneavoastră, să cunoaştem acea ţară de mâine, ecologică şi prosperă pentru toţi românii, a cărei imagine trebuie să ne preocupe până la obsesie. În acest context, spunem răspicat: S.O.S -  aurul verde românesc! S.O.S -  România, cu tot ce încă nu s-a furat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite