România a vândut arme unui traficant sârb aflat sub embargo ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romarm, cel mai mare producător român de armament şi companie deţinută integral de stat, a vândut arme unui offshore controlat traficantul sârb Slobodan Tesic, arată o anchetă a Centrului de Investigaţii Media. Notoriu pentru că a furnizat armament în timpul conflictelor din Irak şi Liberia, încălcând mai multe embargouri internaţionale, Tesic se află pe lista neagră a ONU de mai mulţi ani.

Compania Naţională Romarm a avut cel puţin un contract cu off-shore-ul cipriot Moonstorm Enterprises Ltd., scrie Centrul de Investigaţii Media. Romarm a folosit chiar acest contract drept garanţie pentru un împrumut luat în 2011 de la BRD. 

Legătura dintre Moonstorm Enterprises Ltd. şi trafincantul sârb este, de asemenea, de notorietate. Despre ea se vorbeşte şi într-o telegramă secretă trimisă în 2009 de american american din Yemen în centrala Departamentului de Stat, publicată ulterior de WikiLeaks.

Ambasadorul de atunci, Stephen Seche, transmitea la Washington că Ministerul yemenit al Apărării a semnat un contract de 78 de milioane de dolari cu Moonstorm Enterprises Ltd. Ambasadorul american scrie că societatea este un paravan în spatele căruia se ascunde traficantul sârb, informaţie despre care precizează că a fost confirmată şi de serviciile americane. 

image

Tesic (foto dreapta) a fost pus de Consiliul de Securitate al ONU sub interdicţie de liberă circulaţie ca urmare a implicării sale în traficul de arme către Liberia în perioada în care ţara africană se afla sub embargo.

Tesic ar fi sprijinit cu armament forţele loiale fostului preşedinte Charles Taylor, condamnat de un tribunal special al ONU în 2013 la 50 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război. 

Romarm şi Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află producătorul de armament, susţin că societatea nu a avut niciodată „contracte de export” cu firma controlată de Tesic, refuzând să precizeze dacă a avut altfel de afaceri cu off-shore-ul. 

Ancheta integrală a Centrului de Investigaţii Media poate fi citită aici. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite