CNN: „Primăvara Arabă, Vara Turcească, Toamna Românească. Protestele românilor, un model de demonstraţii paşnice”

CNN: „Primăvara Arabă, Vara Turcească, Toamna Românească. Protestele românilor, un model de demonstraţii paşnice”

Protestele au început duminica trecută şi continuă în fiecare seară de atunci. FOTO Vice

Primele şase cuvinte ale titlului reprezintă unul dintre sloganurile strigate de miile de protestatari români care au ieşit pe străzile din mai multe oraşe din România, inclusiv capitala Bucureşti, titrează CNN pe portalul ireport.cnn.com.

CNN prezintă contextul protestelor din România faţă de decizia recentă a Guvernului de a permite exploatarea minieră la Roşia Montană. 
 
„Protestatarii români şi-au exprimat rezistenţa în faţa proiectului şi au cerut demisia Guvernului, trimiţând în acelaşi timp un avertisment similar şi opoziţiei. Aceste proteste pot fi considerate un model de rezistenţă paşnică pentru astfel de cauze ecologiste sau non-ecologiste, prin prisma accentului pe care îl pun pe educarea comunităţii şi pe creşterea gradului de conştientizare, prin folosirea artelor pentru a-şi promova mesajul şi prin protestele strategice pe care le organizează.”
 
„Confruntându-se cu lipsa atenţiei televiziunilor faţă de demonstraţiile lor, protestatarii au găsit platforme alternative de promovare precum reţele sociale pentru a creşte gradul de conştientizare faţă de acţiunile lor. Dincolo de relevanţa lor internaţională, protestele marchează un moment istoric pentru România pentru că ele nu arată doar faptul că publicul român este din ce în ce mai hotărât să-şi facă vocea auzită şi să pretindă respect şi reprezentare adecvată din partea celor aflaţi la putere, dar şi că a învăţat cum să-şi exprime eficient doleanţele.”
 
Protestele continuă sâmbătă seară în Bucureşti, fiind a şaptea zi consecutivă în care sunt organizate demonstraţii faţă de decizia de exploatare a aurului de la Roşia Montană. 
 
Potrivit corespondenţilor „Adevărul”, la ora 20.00, peste 2.500 de persoane se îndreptau către Calea Dorobanţilor şi se pare că merg spre sediul Televiziunii Române. 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Sub titulatura „Roşia Montană în UNESCO“, cei care se opun exploatării miniere la Roşia Montană au pornit, de la ora 16.00, într-un protest pe biciclete în Bucureşti, care s-a transformat într-un amplu marş de la Universitate, pe Bulevardul Magheru, spre TVR. La acţiune participă în jur de 2.500 de persoane, o parte protestând faţă de gazele de şist.
 
 
Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.
 
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.
 
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.
 
 
Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.
 
 
Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.
 
 
Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.
 
 
Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.
 
 
Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!
 
 
Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.
 
 
Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:
 
 
"All I wanna say is that they don't really care about us!". Iar şi iar. Repetitiv. Timp de o oră. Bulevardul Elisabeta. Punctul zero al Bucureştiului. 1.000 de tineri au ocupat asfaltul, s-au aşezat pe jos şi protestează. Feţele lor ar putea fi văzute în Vama Veche, pe plaja Corbu sau în cluburile din Bucureşti. Dar ei sunt aici şi bat cu sticlele în asfalt. Sunt omogeni ca mesaj şi eterogeni ca oameni. A doua zi de #rosiamontana.
 
 
Duminică seară politica a murit. Coldrexul nu a mai fost suficient guturaiului stradal. S-au adunat cu toţii în pieţe, tineri curioşi, ecologişti, universitari, hipsteri, naţionalişti, stângişti, oameni ai Domnului, etc.
 
 
Mă pregăteam să scriu despre Liberia, unde o Universitate nu a admis niciunul dintre cei 25 de mii de candidaţi, ca şi despre rata de eşec de la bacalaureatul din toamnă de la noi, când toată lumea a început să vorbească din nou despre Roşia Montană. Nu pot, de aceea, ocoli subiectul...

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: