Principala cauză de producere a accidentelor rutiere în România: raportul Poliţiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română a publicat Buletinul Siguranţei Rutiere, o analiză a accidentelor de circulaţie grave produse în cursul anului 2018 pe şoselele din ţară, în care a arătat care este cauza principală de producere a evenimentelor rutiere.

În fiecare zi a anului 2018, s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 5 morţi, 22 răniţi grav şi 9 răniţi uşor.

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere

Analiza accidentelor din 2018 arată că printre cauzele frecvente care au dus la accidente grave se numără:

  • viteza neadaptată la condiţiile de drum
  • traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor.

Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează dacă pasagerii nu poartă centură: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului şi-a pierdut viaţa în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat

Mai puţin de 10% din şoferi au recunoscut că s-au aflat în situaţia de a fi condus autovehiculul după ce au consumat băuturi alcoolice; aproximativ 1% dintre respondenţi declară că se află frecvent în această situaţie; cel mai frecvent, acest comportament este motivat de parcursul scurt pe care îl aveau de făcut; între 9% şi 25% (în funcţie de concentraţia de alcool a băuturii) au opinat că pot consuma o anumită cantitate de alcool, fără a le fi afectată capacitatea de a conduce autovehiculul.

Agresivitatea în trafic se manifestă cel mai frecvent prin flash-uri şi claxoane, gesturi ori cuvinte obscene, iar conducătorii auto susţin că sunt de trei până la de şaptesprezece ori mai frecvent victimele decât autorii acesteia, în funcţie de forma manifestării.

Faţă de anul anterior, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 1%, iar cel al persoanelor decedate cu 4,3%.

Unde s-au produs cele mai multe accidente grave

În anul 2018, 39% din accidentele rutiere grave s-au produs pe raza localităţilor urbane, pe stradă şi pe drumurile naţionale. Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă.

Deşi pe drumurile din afara localităţilor au loc mai puţine evenimentele rutiere grave, accidentele din aceste zone au cel mai ridicat indice de mortalitate: de 34.4. Neatenţia la volan pe drumurile din afara localităţilor  este a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41%).

Intersecţiile şi curbele constituie elemente de infrastructură cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe şi-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane faţă de intersecţii.

Comparaţie cu anul 2017

Faţă de anul 2017, accidentele produse din cauza nerespectării regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată (95%): în 21 de evenimente şi-au pierdut viaţa 20 de persoane.

accident feroviar

În plus, numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului a crescut cu 39% .

Cine produce cele mai multe accidente 

Indicele de responsabilitate, care reflectă implicarea cu vinovăţie a participanţilor la trafic la producerea unui accident rutier arată că bicicliştii şi motocicliştii manifestă un comportament rutier mult mai puţin responsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.

La polul opus, cei care conduceau un mijloc de transport în comun şi au fost implicaţi într-un accident rutier au fost doar în 1 din 5 cazuri vinovaţi de producerea acelui accident.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite