Preţurile RCA, o formă de subvenţionare mascată a ASF. Cum propun service-urile să fie redus preţul poliţei obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă formulă de calcul al preţului RCA, care să ţină cont de cheltuielile reale ale firmelor de asigurări, precum şi intrarea statului pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă. Sunt propunerile service-urilor auto pentru ca şoferii să plătească mai puţin pentru poliţele RCA.

Tarifele la poliţele RCA ar putea creşte iar după 18 mai, dată la care expiră perioada în care preţurile au fost „îngheţate“ la o valoare stabilită prin Hotărâre de Guvern. De aceea, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) propune o nouă formulă de calcul al asigurării de răspundere civilă, care ar duce la scăderea poliţei cu până la 30 de procente.

ASSAI a trimis, marţi, la Parlament propunerea sa legislativă pentru formula de calcul al preţului RCA. Formula are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări, precum şi includerea unui comision de vânzare a poliţelor de asigurare (brokeri).

Concret, formula de calcul al preţului RCA propusă de service-uri este următoarea: Preţul RCA = Pr (prima de risc) + Ca (cheltuieli administrative) + Cv (cheltuieli cu vânzarea poliţiei RCA – brokeri).  Potrivit ASSAI, această formulă de calcul trebuie însoţită şi de o altă măsură, de reducere a taxelor plătite de către asigurători către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi care, în prezent, sunt uriaşe şi nejustificate. În plus, „scăderea contribuţiilor către ASF trebuie însoţită şi de o puternică reformă internă a instituţiei, prin înjumătăţirea numărului de angajaţi ai ASF şi scoaterea la concurs a tuturor poziţiilor din instituţie“, susţine ASSAI. ASF nu a dorit să comenteze proiectul de lege iniţiat de service-uri.

Cu cât ar putea să scadă tarifele RCA

Preşedintele ASSAI, Cristian Muntean, a explicat, pentru „Adevărul“, demersul organizaţiei pe care o conduce.

„Am iniţiat acest proiect pentru că avem şi calitatea de şoferi şi suntem afectaţi de creşterea nejustificată a tarifelor RCA. Pe de altă parte, suntem interesaţi să menţinem un echilibru între încasări şi plăţi, în relaţia asigurat-asigurător-service. Această balanţă este dezechilibrată în favoarea firmelor de asigurări, în loc să fie centrată pe client. Niciuna dintre iniţiativele care au existat în piaţă nu a vizat protejarea clienţilor. Poliţele sunt mari. De aceea, noi propunem o altă formulă de calcul. Cheltuielile administrative ale asigurătorilor nu sunt nici transparente, nici justificate. Guvernul a intervenit în sprijinul consumatorului plafonând tarifele RCA şi s-a ajuns la situaţia în care aceste tarife sunt mai mari ca anul trecut“, a spus Muntean.

Acesta asigură că formula de calcul propusă de ASSAI va duce la scăderea preţului plătit de şoferi pentru poliţele RCA. Conform formulei de calcul propusă de noi, tarifele RCA scad garantat. Dacă cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt în momentul de faţă la 65%, tariful RCA ar scădea cu circa 30 de procente. Am luat în calcul daunele plătite de firmele de asigurări - jumătate reprezintă vătămări corporale, iar jumătate reparaţii auto, precum şi cheltuielile administrative“, a mai precizat Cristian Muntean.

Tarifele RCA ar putea creşte după 18 mai

Legea RCA a fost dezbătută, marţi, în Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor.  Tarifele la poliţele RCA ar putea creşte după 18 mai, dată la care expiră perioada în care preţurile au fost îngheţate la o valoare stabilită prin Hotărâre de Guvern, iar ASF nu ia în calcul prelungirea plafonării poliţelor. În schimb, vrea să introducă un tarif de referinţă, orientativ, pentru companiile de asigurări, dar şi conceptul de client cu risc ridicat. În categoria clienţilor cu risc ridicat vor intra tinerii, posesorii maşinilor sport şi şoferii care au făcut multe accidente.

Statul, pe piaţa asigurărilor RCA

O altă noutate importantă din proiectul de lege iniţiat de ASSAI este intrarea statului pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă. Potrivit proiectului, „Ministerul de Finanţe va lua toate măsurile necesare pentru a permite societăţii Exim Asig de a funcţiona pe piaţa de asigurări RCA, astfel încât aceasta să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii legale în termen de maximum 6 luni de la data adoptării prezentei legi“.  

Exim Asig Romania, unde statul deţine indirect pachetul majoritar prin EximBank (aport de 97,0509 % din capitalul social) a fost înfiinţată în 2009, fiind specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente ş.a.) asociate operaţiunilor de export, cât şi operaţiunilor comerciale interne.  „Statul are obligaţia de a încuraja mediul concurenţial din România, iar în acest sens trebuie să adopte măsuri legale pentru stabilizarea concurenţei la nivelul pieţei de asigurări în scopul reducerii preţurilor la RCA. Astfel, este necesară înfiinţarea unei societăţi de asigurări cu capital de stat care să intre în concurenţă cu firmele de asigurări cu capital privat“, se mai arată în proiect.

Ce cheltuieli au firmele de asigurări

Raportul Milliman, comandat anul trecut de ASF, evidenţiază faptul că, la fiecare 100 de lei încasaţi de către asigurătorii RCA, aceştia plătesc daune cuprinse în medie între  38,64 lei, pentru persoane fizice şi 27,93 lei, pentru persoane juridice. Cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) şi 72,07 lei (persoane jurdice), adică, duble raportate la daunele achitate. Astfel, profitul raportat de către asigurători pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi).

În Uniunea Europeană, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25 – 35% din preţul unei poliţe RCA, cheltuieli care includ şi un mic profit, arată ASSAI. „Aşa cum ne-au lăsat să credem în toţi aceşti ani, atât ASF, cât şi asigurătorii, piaţa RCA românească este una veşnic aflată în pierdere. Această pierdere declarată a pieţei de asigurări este cel puţin ciudată, în condiţiile în care trei noi societăţi de asigurări din străinătate vor vinde din acest an poliţe RCA în România“, a declarat Cristian Muntean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite