Preţurile de criză nu mai atrag turiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În staţiunile de la Marea Neagră, tarifele sunt cu 30% mai mici faţă de anul trecut, însă clienţii sunt puţini, majoritatea ocazionali .Aproximativ 15.000 de turişti şi-au petrecut acest weekend la mare, faţă de 24.000, câţi se înregistrau în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Intră pe staţiunea Mamaia virtuală!

Cazare mai ieftină pe litoral

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Dacă la 1 mai litoralul era asaltat de peste 36.000 de turişti, la începutul lui iunie, când se deschide oficial sezonul estival, vizitele pe litoral au scăzut simţitor. În această perioadă, proprietarii de pensiuni, vile şi blocuri din staţiunile de la malul mării au scăzut preţurile faţă de anul trecut, iar hotelierii se agaţă de programul „Litoralul pentru toţi", cu tarife promoţionale, pornind de la 159 de lei pe noapte.

Din păcate, procentul de ocupare a spaţiilor de cazare este foarte mic. „Suntem în blocaj pe piaţa rezervărilor. Criza îi sperie pe români şi, cu toate eforturile agenţiilor şi hotelierilor, am intrat într-o perioadă moartă", explică Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Proprietarii de pensiuni, vile şi blocuri cu apartamente de închiriat au preţuri mai mici cu 30% faţă de 2009. La Eforie Sud, pentru o garsonieră se plăteşte 90 de euro pe lună - doar în iunie -, faţă de peste 100 de euro cât se cerea anul trecut; la Costineşti - 100 de euro pe lună, Mamaia - 125 de euro. Preţurile se pot negocia, iar clienţi sunt ceva mai mulţi decât la hoteluri. Este vad în special în Mamaia, la noile blocuri ridicate spre Năvodari.

Pustiu în hoteluri

În faţa acestor oferte, hotelierii care lucrează cu agenţiile de turism din toată ţara scot şi ei la bătaie programul „Litoralul pentru toţi". În acest program, cazarea costă între 159 de lei pe noapte, în condiţii de o stea, fără mic dejun, şi 499 de lei la un hotel de 5 stele cu micul dejun inclus.

„Turişti sunt puţini, ne aşteptam la mai mulţi, mai ales prin programul social cu preţuri promoţionale", a declarat Andrei Trandafir, patronul Hotelului Picadilly, de două stele, din Mamaia. „Sunt în special familii cu copii mici, iar gradul de ocupare al hotelului sperăm să ajungă măcar săptămâna viitoare la 70%", spune acesta.

Prea puţine distracţii

În Mamaia, în acest weekend,hotelierii au terminat amenajarea spaţiilor de agrement de pe porţiunile de nisip aferente. Zece lei costă închirierea unui şezlong cu saltea, umbrelă şi a unei mese.

Din loc în loc au apărut spaţii de joacă pentru copii, dar şi cabine de schimb. Lipsesc încă posturile de prim ajutor şi de salvamar, deşi Apele Române a deschis oficial sezonul de îmbăiere. „Nu mi se pare o mare schimbare faţă de anii trecuţi a staţiunii", a declarat Victor Pascu, din Bucureşti. A venit la mare pentru copii şi a mai spus că sunt puţine distracţii pe litoral".

Iulia şi Markus sunt din Bucureşti şi spun că au venit pentru bronz şi distracţiile din cluburi. „Însă ne aşteptam la mai multe evenimente, DJ sau petreceri mai mari. În plus, nu sunt deschise chiar toate cluburile", spune Iulia. De altfel, la 15 iunie va intra în funcţiune şi bariera din staţiunea Mamaia, iar un bilet de intrare va costa trei lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite