Peste 150 de persoane şi firme din Iaşi, judecate pentru încasarea ilegală a unor subvenţii.Prejudiciul se ridică la două milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA Iaşi au trimis în judecată 152 de persoane acuzate de fapte de corupţie  FOTO Adevărul
Procurorii DNA Iaşi au trimis în judecată 152 de persoane acuzate de fapte de corupţie  FOTO Adevărul

Procurorii DNA au trimis în judecată 152 de persoane, printre care referenţi ai AJOFM Iaşi, şi societăţi comerciale, pe care le acuză de fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost încasate subvenţii sau ajutor de şomaj. Prejudiciul în acest caz este de peste două milioane de lei.

Daniel Lucian Lupu şi Gabriel Barbălată sunt acuzaţi că au constituit şi au coordonat grupul infracţional organizat, urmărind încasarea nelegală de către mai multe persoane, în baza unor documente false, a unor sume de bani reprezentând subvenţii sau ajutor de şomaj.

Potrivit anchetatorilor, aceştia vor fi judecaţi şi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Printre cei care vor fi judecaţi în acest dosar sunt Lucreţia Buzea, Iulia Buzilă, Angela Viorica Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marieana Mândru şi Lucia Sună, referenţi ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi la data faptelor, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că „în perioada 2007 - 2010, Gabriel Barbălată şi Lucian Daniel Lupu, iniţiatorii grupului infracţional organizat, au indus în eroare funcţionari publici de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi, pentru a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii, folosind documente care atestau raporturi de muncă fictive, printre care contracte de muncă, tabele nominale sau foi de prezenţă“.

Activitatea grupului a fost sprijinită de Adrian Ristea, Ana-Maria şi Anca-Isidora Baciu, Marilena Cosma, Costică Toma, Maria Pintile, care au pus la dispoziţie mai multe documente necesare îndeplinirii formalităţilor prevăzute de lege în vederea încasării subvenţiilor, au precizat procurorii.

Astfel, pe baza a 53 de convenţii încheiate de AJOFM Iaşi cu mai multe firme, membrii grupării au încasat ilegal subvenţii în valoare totală de 1.759.288,5 lei.

Agenţia Judeţeană de ocupare a Forţei de Muncă, parte civilă în proces

Subvenţiile au fost folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în majoritatea situaţiilor banii fiind însuşiţi şi folosiţi în interes personal de către unii dintre liderii grupării, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe de altă parte, alături de Costică Toma, Anca-Isidora Baciu şi Romică Barbălată, alte 117 de persoane au încasat ilegal ajutor de şomaj în sumă totală de 606.120 de lei.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.365.408,5 lei.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite