Poliţiştii europeni poartă uniforme croite la Fălticeni, pe salarii de nimic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
politist

Veniturile muncitorilor din România sunt uneori la fel de mici ca în Bangladesh, relevă un raport al unui ONG din Belgia. Poliţiştii şi militarii din UE au haine cusute de muncitori prost plătiţi la Fălticeni şi Iaşi.

Un nou scandal care are în centrul atenţiei mâna de lucru ieftină din România a izbucnit în Belgia: uniformele poliţiştilor, militarilor şi factorilor poştali din regatul federat dar şi din alte state europene sunt fabricate de muncitori români în condiţii inumane de lucru, conform unui raport publicat de o organizaţie non-guvernamentală.

Angajaţii sunt prost plătiţi şi deseori victime ale unor tratamente abuzive din partea patronilor fabricilor deschise de companiile Seyntex şi Sioen, lideri ai pieţei belgiene, din Fălticeni şi Iaşi. Salariile le ajung textiliştilor doar pentru a-şi asigura hrana şi a-şi plăti obligaţiile lunare. Reprezentanţi ai celor două fabrici ieşene, Motexco şi Siorom, ar fi primit dispoziţii de la patronate să reducă bonurile de masă ale angajaţilor pentru a îndeplini baremul de cheltuieli cu forţa de muncă.

Bani puţini, condiţii inumane

Muncitorii de la Motexo primesc cel mult un sfert din cele 22 de vouchere la care ar avea dreptul conform legislaţiei muncii. „Nu ştim niciodată câte tichete primim la sfârşitul lunii. Luna trecută ni s-au dat doar 5. Ne-au spus că nu am îndeplinit planul. Lucrăm fără pauză opt ore pe zi şi suntem astfel trataţi”, a povestit un textilist citat în raportul organizaţiei We Social Movements. Într-adevăr, de multe ori, producţia se limitează la doar o treime din stocul prevăzut, dar, spun autorii raportului, vina nu este a muncitorilor, ci a celor care au planificat producţia. În plus, hala de producţie este una veche, din vremea comunistă; vara, căldura este insuportabilă, ventilaţia este insuficientă, geamurile nu se deschid, iar sursa de apă este depăşită de nevoile angajaţilor.

Mulţi dintre angajaţi lucrează complementar în agricultură, pentru a trece peste limita subzistenţei şi a putea investi în educaţia copiilor şi în nevoile de sănătate, scrie raportul citat de postul public belgian de televiziune RTBF-info şi de The Brussels Times.

Stat neglijent, patron indiferent

Documentul precizează că Seyntex livrează materiale de protecţie în peste 20 de ţări şi se laudă că „produsele corespund celor mai ridicate standarde pentru siguranţa partenerilor”. Conform Camerei de comerţ belgiano-română, uniformele de la Fălticeni sunt purtate de militari belgieni, olandezi, francezi, români şi italieni; de asemenea, de poliţişti din Belgia, Ţările de Jos şi Franţa, de angajaţi ai unor companii aeriene din Belgia şi Ţările de Jos, ai aeroporturilor Bruxelles şi Viena şi ai serviciilor poştale belgiene.

La Iaşi, la Siorom, filială a afacerii belgiene de familie Sioen, la cele nouă linii de producţie, aproape 300 de angajaţi plătiţi cu 1900 de lei lunar croiesc echipamente pentru poliţişti şi alţi funcţionari publici. Iar 1900 de lei însemna, în anul 2018, când a început investigaţia, salariul minim pe economie în România. Angajaţii consultaţi de We Social Movements spun că pentru un trai decent ar avea nevoie de minim 3000 de lei. Condiţiile de muncă descrise sunt ca la Fălticeni.

Printre concluziile raportului, autorii spun că dacă statul nu îşi protejează cetăţenii, lăsând salariul minim legal la un nivel inferior salariului minim vital, firmele ar avea datoria de a compensa această neglijenţă a statului, oferindu-le câştigurile necesare unui trai decent.

Cristian Ştefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite