Nivelul migraţiei nete din UE în Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Cum stau lucrurile în cazul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Migraţia netă din Uniunea Europenă în Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, în timp ce migraţia netă din România şi Bulgaria s-a înjumătăţit din 2016, conform datelor publicate Biroul Naţional de Statistică (ONS) din Regatul Unit, scrie The Guardian.

Migraţia netă a cetăţenilor din România şi Bulgaria s-a înjumătăţit din 2016 până în prezent, ajungând la 34.000. Acesta este cel mai scăzut nivel din 2014, când cele două ţări au primit acces total la piaţa muncii din Marea Britanie.

Migraţia netă din UE în Marea Britanie până în iunie în acest an este de 74.000 de cetăţeni, cel mai scăzut nivel din septembrie 2012, când migraţia netă a fost 65.000. Migraţia netă reprezintă diferenţa dintre numărul cetăţenilor care părăsesc ţara şi cei care intră.

Migraţia netă din ţările din afara UE este la cel mai înalt nivel din 2004 până în prezent, fiind vorba despre 248.000 de cetăţeni.

Parlamentarul conservator Phillip Lee, care şi-a dat demisia din guvern din cauza strategiei privind Brexitul, a declarat că este un semn al „Brexod”: „Cetăţenii UE sunt baza care susţine serviciile publice fundamentale din această ţară. Nu putem să stăm şi să ne uităm în timp ce servicii publice ca NHS (sistemul de sănătate) sunt afectate de Brexit. Nu asta li s-a promis cetăţenilor în 2016”.

Migraţia netă din ţările UE A8, cele care s-a alăturat blocului european în 2004, printre care şi Polonia şi Republica Cehă, a ajuns la -14.000 în iunie 2018.

Migraţia netă din ţările UE15 – membre mai vechi precum Germania, Italia şi Spania – a scăzut de la 84.000 în iunie 2016 la 47.000 în iunie 2018.

Madeleine Sumption, directorul Observatorului privind Migraţia de la Universitatea Oxford, a declarat: „Migranţii din UE au plecat în număr mare de când a avut loc referendumul iar migraţia netă a scăzut. Valoarea scăzută a lirei a făcut din Marea Britanie un loc mai puţin dezirabil iar condiţiile economice din ţările de origine ale migranţilor s-au îmbunătăţit”.

Datele sugerează că migraţia netă din ţările aflate în afara UE este de trei ori mai mare decât migraţia netă din UE. În total, migraţia netă internaţională pe termen lung este de 273.000, un număr mai mic decât nivelul record din 2016, de 330.000, dar de trei ori mai mare decât ţinta guvernului de 100.000.

În raportul ONS este precizat că declinul a fost determinat de scăderea migraţiei din ţările est-europene care au aderat în 2004. Creşterea în migraţia non-UE a fost înregistrată în 2018, mai ales vizând cetăţeni din Asia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite