FOTO VIDEO Peste 30.000 de oameni au cerut demisia lui Ponta, Oprea şi Piedone. Mesajul lui Iohannis

FOTO VIDEO Peste 30.000 de oameni au cerut demisia lui Ponta, Oprea şi Piedone. Mesajul lui Iohannis

Proteste în Bucureşti. Miting pentru demisia lui Cristian Popescu Piedone

În jur de 30.000 de oameni au ieşit marţi seară în stradă pentru a cere demisia primarului Piedone, a ministrului Oprea şi a premierului Victor Ponta, denunţând corupţia şi indiferenţa autorităţilor, care au dus la incendiul din Clubul Colectiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Îndemnul la miting a fost postat pe pagina „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători“, însoţit de mesajul ”Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!”.
 
adevarul.ro a transmis LIVE TEXT de la manifestarea la care şi-au anunţat prezenţa pe Facebook peste 6.400 de persoane, iar alte 7.400  s-au arătat interesate. 
 
UPDATE 01.00 Cea mai mare parte a protestatarilor a plecat acasă. Circa 1.000 de persoane au plecat într-un marş către clubul Colectiv.
 
UPDATE 23.50 Mulţimea s-a dispersat. Câteva mii de manifestanţi s-au întors în Piaţa Universităţii şi mărşăluiesc pe Bulevardul Magheru. 
 
UPDATE 23.30 Circulaţia pe Bulevardul Regina Maria a fost reluată. Manifestanţii se îndreaptă, în linişte, spre clubul Colectiv.
 
UPDATE 23.20 Protestatarii au ajuns în dreptul Patriarhiei. Se huiduie şi se scandează „Vrem spitale, nu catedrale!” şi „Ieşi afară, javră ordinară!”. Un protestatar a strigat „Mama lui Dani, îl laşi pe Dani la discotecă?”.
 
UPDATE 23.15 Mulţimea se află în prezent pe Bulevardul Regina Maria şi merge spre Piaţa Unirii, în direcţia Patriarhiei şi a clubului Colectiv. 
     
UPDATE 23.00 Numărul manifestanţilor a ajuns la 30.000, potrivit unor estimări. 
 
UPDATE 22.50 În continuare vin grupuri de oameni în faţa Primăriei Sectorului 4. S-a dat cu petarde şi se strigă „Săriţi cu toţii şi strigaţi tare că România nu e de vânzare”. Se mai scandează „Ruşine, ruşine să vă fie” şi se cere demisia lui Piedone.
 
UPDATE 22.35 Mesajul postat de Klaus Iohannis pe Facebook după protestele din Bucureşti 
Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mişcare de stradă, care vine din dorinţa oamenilor de a le fi respectate condiţia şi demnitatea. Am înţeles că se cere şi se aşteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-şi asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă“
 
UPDATE 22.30 Manifestanţii, care au plecat din Piaţa Constituţiei, pe bulevardul Libertăţii, au ajuns la sediul Primăriei Sectorului 4, unde cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone
 
Manifestanţii strigă ”Demisia!” ”Ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Asasinii!”, ”Ieşi afară, javră ordinară!”. În acelaşi timp, ei scandează ”Colectiv”.

 
Unii dintre ei au steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje prin cer cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone, pentru tragedia din Colectiv. De asemenea, protestatarii cer demisia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea.
 
UPDATE 22.15 În jur de 20.000 de manifestanţi au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, unde strigă ”Jandarmeria apără hoţia”, iar unii dintre protestatri s-au urcat pe gardul Parlamentului.

 
 
UPDATE 21.50 Cei aproximativ 15.000 de oameni au plecat din Piaţa Revoluţiei şi se îndreaptă spre Parlament în timp ce scandează „Demisia“, destinaţia fiind, probabil, Primăria Sectorului 4. 
 

 

Manifestanţii au mers pe traseul: Universitate - Romană - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - MAI şi merg spre Primăria Sectorului 4.  
 
 Principalele agenţii de presă internaţionale au relatat despre protestele desfăşurate marţi seară la Bucureşti, notând că mii de oameni cer demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, după incendiul soldat cu 32 de morţi.
 
UPDATE 21.25 Manifestanţii au ajuns în faţa Ministerului de Interne. Ei s-au oprit în Piaţa Revoluţiei, în faţa Bisericii ”Kretzulescu”, unde au îngenuncheat şi au ţinut un moment de reculegere şi pentru victimele Revoluţiei.
Foto
 
Manifestanţii s-au năpustit spre gardul de la MAI şi strigă „Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti!“, „Oprea la puşcăre“
 
UPDATE 21.15 Sute de jandarmi au înconjurat Ministerul de Interne şi au montat garduri în apropierea instituţiei, în aşteptarea valului de manifestanţi care au blocat Calea Victoriei.
 
UPDATE 20.50 Mulţimea de manifestanţi pleacă din faţa Guvernului spre MAI. Se strigă „Vrem dreptate, aşa nu se mai poate“, „Demisia“ şi „N-aveţi coloană, decât oficială“
 
UPDATE 20.45 Un jandarm i-a spus unui alt jandarm că în piaţă sunt între 20.000 şi 25.000 de oameni, potrivit Hotnews. La solicitările presei, jandarmii refuză să ofere estimări oficiale.

FOTO Mediafax 
 

UPDATE 20.40 Proteste au loc şi în alte oraşe din ţară

Cei mai mulţi oameni au ieşit în stradă în Ploieşti, unde peste 1.000 de tineri s-au adunat pentru un miting de solidaritate cu victimele incendiului din clubul Colectiv. Aceştia au afişat mesaje cu „România, deschide ochii!“ şi „Vrem spitale, nu catedrale!“ 

Aproximativ 300 de persoane au protestatat şi la Braşov, tot în urma unui anunţ pe Facebook. Cel care a lansat apelul la protest a declarat presei că „este nevoie să punem presiune civică pe factorii decizionali din România, indiferent că este vorba de cei de la nivel local sau central”.
 
Câteva sute de persoane au participat şi la Alba Iulia la un marş al tăcerii în memoria tinerilor morţi în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti. Organizatorii au spus că manifestarea se desfăşoară cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei şi participă şi studenţi şi liceeni din oraş.
 
Şi constănţenii au început să se strângă în centrul oraşului. În acelaşi loc au fost depuse candele şi flori pentru victimele tragediei de la clubul Colectiv din Bucureşti.
 

Şi la Sibiu, aproximativ 100 de persoane au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Marşul a început cu un moment de reculegere iar participanţii au aprins lumânări în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Clubul Colectiv. Preotul care slujeşte al biserica din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a venit de asemenea la faţa locului şi a spus o rugăciune. 

Şi în Piaţa Unirii din Iaşi s-au strâns câteva sute de persoane, Protestul de la Iaşi nu a fost unul organizat, oamenii adunându-se după ce au văzut ce se întâmplă la Bucureşti. 

În jur de 50 de oameni au venit în faţa primăriei din Brăila să ceară demisiile vicepremierului, premierului şi primarului sectorului 4. Înarmaţi cu pancarte şi steaguri, brăilenii sunt alături de bucureştenii care au ieşit în stradă în număr impresionant.
 
UPDATE 20.25 Piaţa Victoriei este în continuare ocupată de aproximativ 15.000 de oameni, mulţi veniţi direct de la serviciu. 
 
Manifestaţia este paşnică. Ei cer în principal demisia lui Ponta şi a lui Oprea: „Pentru sânge de copii, corupţii-n puşcării“. Se strigă şi împotriva primarului Piedone. 
 
UPDATE 19.50 Accesul la internet în Piaţa Victoriei, unde miile de oameni continuă să ceară demisia, este îngreunat. 
 
Numărul oamenilor din faţa Guvernului este greu de estimat, dar unele surse spun că ar fi 13.000-15.000 de manifestanţi şi mulţi alţii continuă să vină în Piaţa Victoriei. În faţa Guvernului se scandează „Nu plecăm până nu plecaţi“ 
 
 
UPDATE 19.40 Atmosferă tensionată: oamenii au încercat să rupă cordonul de jandarmi format în faţa Guvernului
 
Un grup de manifestanţi din Piaţa Victoriei a fost implicat într-o scurtă ciocnire cu jandarmii, când cordonul din faţa Guvernului a fost suplimentat, însă majoritatea celor din piaţă continuă să protesteze şi să ceară demisii fără să aibă loc alte incidente.
 
În faţa Guvernului, manifestanţii au fost întâmpinaţi de zeci de jandarmi, care le-au oprit înaintarea spre clădire. La un moment dat, au fost chemaţi alţi jandarmi, care formau un cordon în lateral, iar atunci a avut loc, pentru scurt timp, o ciocnire cu un grup de protestatari.
 
Manifestaţia se desfăşoară fără alte incidente.
 
UPDATE 19.30 În jur de 13.000 de oameni au blocat Piaţa Victoriei şi strigă demisia. Ei demonstrează în faţa Guvernului, împotriva corupţiei, în urma tragediei din clubul Colectiv, şi cer demisiile primarului Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta. „Victor Ponta şi ai lui, asasinii neamului“, mai strigă mulţimea. 
 
În piaţă sunt oameni de toate vârstele, majoritatea tineri, dar şi trecuţi de 50 de ani, incluzând femei cu bebeluşi în braţe şi familii întregi.
 
Oamenii strigă "Ruşine să vă fie", "Demisia", "Piedone nu uita, a venit şi vremea ta", "Jos Oprea", "Jos Ponta", "Piedone asasin, Oprea asasin", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie".
 
Ei au venit cu steaguri naţionale, poze cu tinerii decedaţi în incendiu şi cu pancarte pe care scrie "Corupţia ucide", "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României".
 
UPDATE 19.22 Primii manifestanţi au ajuns în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, şi huiduie. De aici, ei spun că se vor îndrepta spre Primăria Sectorului 4. 
 
 
UPDATE 19.15 Un cordon de jandarmi s-a format în faţa Palatului Victoria
 
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat că toate efectivele din Bucureşti sunt pregătite dacă lucrurile degenerează.
 
 
UPDATE 19.20 Circulaţia este complet blocată în centrul Capitalei, unii dintre protestatarii care se află între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei merg printre maşini şi le scandează trecătorilor care nu se alătură mişcării: „Şi voi aveţi copii! Şi voi aveţi copii!”, făcând aluzie la tragedia petrecută vineri noapte în clubul Colectiv.

 
UPDATE 19.10 Bulevardul Magheru şi Lascăr Catargiu sunt pline de oameni care „ieri erau îndoliaţi, iar azi înfuriaţi“. Ei vor ca autorităţile să-şi asume că sunt în egală măsură vinovate pentru tragedia din Clubul Colectiv, pentru că au închis ochii la corupţie. Şoferii din trafic claxonează în semn de solidaritate.
 
În momentul în care au trecut pe lângă o maşină de pompieri, manifestanţii le-au mulţumit acestora pentru modul în care au intervenit la locul tragediei, înconjurând maşina şi înclinându-se. Miile de oameni au început să strige: "Cinste lor, cinste pompierilor", iar aceştia le-au răspuns la scandări cu sirena.


 
UPDATE 18.55 În drum spre Guvern s-au adunat în jur de 10.000 de oameni. Se circulă doar dinspre Romană spre Universitate. Ei au venit cu steaguri naţionale şi cu pancarte pe care scrie „Corupţia ucide“, "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României", „Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti!“ Majoritatea sunt tineri şi spun că au venit în piaţă pentru a manifesta împotriva indiferenţei şi corupţiei din rândul autorităţilor, care duc la tragedii.
 
 
 
 
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat într-un comunicat de presă că va ridica un monument în cinstea celor care au murit în Clubul Colectiv, unul dintre cele două construite în Sectorul 4.  „În urma lor ne-a rămas tuturor o durere imensă, care ne-a împietrit. Şi tot în piatră vom săpa pentru totdeauna un monument închinat lor, celor care au pierit atât de tragic“
 
UPDATE 18.40  Piaţa Universităţii a fost blocată de cei care demonstrează cerând demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a ministrului Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta, manifestanţii spunând că vor porni spre sediul Guvernului.
   
Brigada Rutieră le recomandă conducătorilor auto să evite zona Pieţei Universităţii şi a Pieţei Unirii din Capitală.
 
 Oamenii au ocupat strada şi spun că nu vor pleca până când vinovaţii nu-şi vor da demisia. Un jandarm prezent în Piaţă susţine că la miting s-au strâns în jur de 3.000 de persoane care au plecat spre Piaţa Romană, ca să ajungă la Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.
 
Se scandează „Asasinii“, „Demisia“ şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă“!
 
UPDATE 18.30 Numărul manifestanţilor a crescut la aproximativ 1.500, majoritatea fiind tineri. Ei rostesc „Tatăl Nostru“. 
 
 
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, pare că nu îşi doreşte în aceste zile să dea foarte multe explicaţii cu privire la autorizaţia de funcţionare a Clubului Colectiv. Contactat de reporterii Adevărul, edilul a spus că „nu căutăm unde trebuie“ şi că nu vrea să facă declaraţii pentru că în aceste zile a fost doliu naţional.
 
UPDATE 18.15 Peste 1.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Universităţii. Se scandează: „Jos Ponta“, „Jos Opea“. Un grup de elevi de liceu a venit cu o pancartă pe care scrie „Bunicul la război, părinţii la Revoluţie, a venit şi vremea noastră“. 
 
 
UPDATE 18.00 În jur de 400 de persoane au ieşit în Piaţa Universităţii şi scandează „Piedone, nu uita,
A venit şi ziua ta“. Oamenii au cerut demisia lui Piedone, dar şi a ministrului de Interne Gabriel Oprea. După un moment de reculegere în memoria victimelor de la incendiul din Clubul Colectiv, s-a cântat imnul. Pe una dintre pancartele afişate de manifestanţi scrie: „Din păcate, la noi în ţară e nevoie să se ajungă la o tragedie să apărăm vieţi“
 
Pe reţele sociale se spune se spune că oamenii au de gând să ajungă şi în faţa Primăriei Sectorului 4, iar ulterior să meargă în faţa Clubului Colectiv să aducă un omagiu.
 
UPDATE 17.30 Cu o jumătate de oră înainte de începerea mitingului, în Piaţa Universităţii s-au strâns în jur de 100 de oameni care au început să aprindă lumânări lângă fântâni. 
 
 
Mobilizarea vine după ce primarul Cristian Popescu Piedone a declarat că nu are ce să-şi reproşeze pentru că, din punctul de vedere al Primăriei Sectorului 4, clubul Colectiv, în care s-a întâmplat incendiul din 30 octombrie, funcţiona legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate. Însă, actele depuse la Primărie pentru eliberarea acordului de funcţionare arată că declaraţia primarului Piedone este falsă: acordul de funcţionare a fost eliberat, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit anulat după 50 de zile.
 
"Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare”, a susţinut primarul Sectorului 4.
 
Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei, iar Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.
 
Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţinea Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.
 
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 arată, referitor la legalitatea eliberării acordului de funcţionare pentru clubul Colectiv, că eliberarea acestui act nu era condiţionată de existenţa autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor.
 

 Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO Mediafax 
 • Imagini de la miting  FOTO Vlad Epurescu/Adevărul 
 • FOTO Adevărul/ Vlad Epurescu 
 •  FOTO Vlad Epurescu 
 •  FOTO Vlad Epurescu  
 • FOTO Facebook 
 • FOTO Mediafax 
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Mediafax 
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO David Muntean   
 • FOTO Decât o revistă
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • FOTO Adevărul/Andreea Bărbulescu 
 • FOTO Adevărul/Andreea Bărbulescu  
 • Miting pentru demisia lui Piedone FOTO Andreea Barbulescu/Adevărul 
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul 
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Adevărul    
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul   
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul   
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul    
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul   
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul     
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul       
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul        
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul        
 • FOTO Lucian Popescu/Facebook   
 • FOTO Lucian Popescu/Facebook    
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul   
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO Vlad Epurescu/ Adevărul  
 • Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • FOTO Facebook 
 • 

Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru
demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • 

Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru
demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • 

Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru
demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • 

Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru
demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • 

Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru
demisia lui Piedone FOTO David Muntean
 • 

Imagini de la mitingul din Piața Universității pentru
demisia lui Piedone FOTO David Muntean
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările