„Medicii mi-au fost ca nişte îngeri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovacs Janos, alături de anestezistul Adrian Bărbos
Kovacs Janos, alături de anestezistul Adrian Bărbos

Starea pacientului care a suferit ieri un transplant de rinichi, după ce în urmă cu şase ani inima i-a fost înlocuită, este stabilă. Kovacs Janos spune că este optimist în ceea ce priveşte starea sa şi este pregătit să se întoarcă acasă, pentru că „familia este cel mai bun medicament“.

Intervenţia chirurgicală realizată, ieri, la Institutul Clinic de Urologie din Cluj-Napoca, o premieră medicală în Europa de Est, a decurs fără probleme şi a durat aproape două ore.

Kovacs Janos (41 de ani) din Covasna a primit de la mama sa, Kovacs Margit (68 de ani), rinichiul transplantat. De anul trecut, din noiembrie, bărbatul a fost nevoit să facă dializă, în urma complicaţiilor survenite în ultimii ani, după ce, în 2004, el a primit o inimă nouă.

„În mod tradiţional, nu sunt indicate două transplanturi la un bolnav. Însă transplantul reuşit de ieri va prelungi, sperăm, considerabil viaţa pacientului", este de părere directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, Mihai Lucan, cel care, de altfel, a fost şi coordonatorul operaţiei.

Îngerii există

Potrivit lui Adrian Bărbos, medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă, operaţia a decurs fără probleme. „Rinichiul a început să funcţioneze încă de pe masa de operaţie. Starea pacientului este stabilă, la fel şi starea donatorului. Până acum, a eliminat deja şapte litri de urină - cel mai bun semn că totul merge spre bine", explică anestezistul.

Kovacs Janos este internat în secţia Terapie Intensivă a institutului clujean. El a declarat pentru „Adevărul" că este fericit că operaţia a reuşit. „Am fost optimist tot timpul şi am avut încredere în medici. Aveam dreptate când spuneam că există şi pe pământ îngeri", arată pacientul, referindu-se la medici.

Optimist

„Mă simt bine, mă bucur că e bine şi mama mea. Am reuşit astăzi să vorbesc şi cu soţia mea şi cu copiii, toţi mă aşteaptă acasă. Ei sunt cel mai bun medicament", adaugă Kovacs. Pacientul va rămâne internat în jur de 10 zile, după care, dacă nu vor apărea complicaţii, va fi externat.

„Nu beau de felul meu. Dar, după ce mă lasă acasă, voi sărbători acest succes bând o bere", glumeşte Kovacs Janos. „Ieri (miercuri - n.r.), am primit o a treia şansă la viaţă. Astea sunt semne clare că încă mai am lucruri de înfăptuit aici, pe pământ. Am doi copii de crescut, am o mamă şi o soţie de care trebuie să am grijă. Am luptat şi până acum şi nu voi abandona niciodată lupta pentru viaţă, oricât de grea ar fi ea!", a încheiat, optimist, Kovacs Janos.

"Am primit o a treia şansă la viaţă. Astea sunt semne clare că încă mai am lucruri de înfăptuit aici, pe pământ. Am luptat şi până acum şi nu voi abandona niciodată lupta pentru viaţă."
Kovacs Janos
pacient

Rinichiul îi poate prelungi viaţa cu 20 de ani

Pacientul urmează să rămână internat 10 zile, timp în care medicii se aşteaptă la o evoluţie favorabilă a stării de sănătate a acestuia. „Din fericire, organismul pacientului a acceptat rinichiul donatorului. Un rinichi sănătos transplantat poate prelungi viaţa cuiva chiar şi cu 25 de ani.

În cazul de faţă, rinichiul transplantat provine de la o femeie în vârstă, aşa că este greu de spus cu cât îi poate prelungi pacientului viaţa. Optimist vorbind, putem spera la 15 - 20 de ani", a declarat anestezistul Adrian Bărbos.

Potrivit medicilor de la institut, cele zece zile cât urmează să rămână Kovacs Janos internat sunt necesare pentru ca toate toxinele acumulate în organism să fie eliminate. Acestea s‑au adunat în perioada în care rinichii pacientului nu au funcţionat la parametri normali.

„La aproape 24 de ore de la transplant, pacientul deja s-a ridicat, s-a plimbat, totul merge înspre bine. De altfel, el a reluat şi tratamentul medicamentos antihipertensiv pe care l-a luat înainte de intervenţia chirurgicală", a mai explicat doctorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite