Jumătate dintre români renunţă la brad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile pentru Sărbătorile de iarnă sunt cu buget redus. Pe masa de Crăciun vor fi doar câteva bucăţi de friptură şi prăjituri făcute în casă. De pe lista de cumpărături au fost tăiaţi bradul natural, excursiile şi cadourile costisitoare pentru prieteni.

Sacul lui Moş Crăciun va fi mai sărac în 2009 faţă de 2008. Criza economică i-a determinat pe mulţi dintre români să fie mai prudenţi atunci când merg la cumpărături şi foarte atenţi la preţuri. O familie cu un venit lunar de circa 4.000 de lei va cheltui pentru Crăciunul acesta cel mult 1.500 de lei, mai puţin decât anul trecut.

Va renunţa la ornamentele noi şi va cumpăra un porc mai mic decât cel din 2008. Va face cadouri doar rudelor, nu şi prietenilor. Pe de altă parte, familiile cu venituri foarte mici, de 800 de lei pe lună, vor lua carne cât pentru un prânz, iar pentru cadouri nu vor da mai mult de 150 de lei. Bradul îl vor cumpăra pe ultima sută de metri, de la reduceri.

Potrivit unui studiu făcut de MEDNET Marketing Research Center, jumătate dintre români vor cheltui mai puţin de Sărbători în acest an. În medie, pentru produsele alimentare, românii sunt dispuşi să pună la bătaie 550 de lei, cu 200 de lei mai puţin ca anul trecut. Bugetul pentru cadouri a fost şi el afectat de criză şi redus la 520 de lei, cu circa 100 de lei mai mic decât în 2008.

10% din persoanele intervievate au declarat că obişnuiau să facă excursii în această perioadă a anului, dar jumătate dintre ei au renunţat din cauza crizei. Peste jumătate dintre români nu vor mai cumpăra brad, iar majoritatea va renunţa total şi la ornamentele pentru bradul de Crăciun, deşi anul trecut le-au cumpărat.

Pomul de 30 de lei

Cristina Răduţu din Iaşi are un venit lunar de 200 de euro, adică puţin peste 800 de lei. De mai mulţi ani, în vacanţele de Crăciun obişnuia să meargă la munte.

„Anul acesta însă nu am mai reuşit să strâng bani, aşa că voi renunţa", spune ea. Pentru Sărbătorile din acest an are un buget de 350 de lei pentru mâncare, brad şi cadouri, cu 250 de lei mai puţin decât anul trecut. Bradul pe care îl va cumpăra trebuie să fie neapărat foarte ieftin, de maximum 30 de lei. „Intenţionez să cumpăr produse alimentare de 150 de lei, cam cu 100 de lei mai puţin decât anul trecut. Cadourile nu trebuie să depăşească nici ele 150 de lei", a spus Cristina Răduţu.

Cozonacii, făcuţi în casă

Împreună cu soţul ei, Silvia Chinţoiu din Bucureşti câştigă în jur de 1.000 de euro, cam 4.000 de lei pe lună. În ciuda crizei, carnea de porc e prima pe listă când vine vorba de cumpărături. Bugetul destinat Sărbătorilor de iarnă este de 1.700 de lei, cu 500 de lei mai mic decât anul trecut. Circa 700 de lei se vor duce pe carnea de porc. „Asta pentru că suntem gurmanzi", recunoaşte ea. „Spre deosebire de anul trecut, nu vom lua nimic în plus, decât ceea ce ne trebuie", a explicat Silvia.

Pentru a mai face economii, Silvia a decis să prepare în casă cozonacii. În plus, va renunţa să mai ia ornamente noi pentru brad, iar suma alocată cadourilor va fi şi ea mai mică decât anul trecut. Bradul natural de Crăciun va rămâne însă pe listă. „Ne limităm la a sta împreună fără cadouri consistente şi fără a cumpăra podoabe sau ornamente de decor. Cele pe care le avem din anii din urmă sunt foarte bune", mai spune Silvia. „Anul trecut însă am avut parte şi de cadouri mai mari. Anul acesta ne rezumăm la câteva dulciuri", mărturiseşte ea.

Cadouri doar pentru familie şi naşi

Şi familia Vlad din Brăila este silită să facă restrângeri de buget pentru Sărbători. Chiar dacă vor cumpăra aceeaşi cantitate de mâncare ca şi anul trecut, se vor orienta către produse mai ieftine. Bugetul lunar al familiei, compusă din două persoane, este de 8.000 de lei pe lună. Pentru Sărbători, familia Vlad va cheltui 2.500 de lei, cu 500 de lei mai puţin decât anul trecut.

„Tot anul stau singură pentru că soţul meu este plecat în Italia. Măcar de Crăciun să mă simt bine", spune Valeria Vlad. Cei mai mulţi bani, circa 1.000 de lei, se vor duce pe carnea de porc, iar cozonacii vor fi făcuţi în casă de Valeria. „Îmi voi lua materia primă de la supermarket, dar prăjiturile le fac în casă, să se simtă mirosul de Crăciun şi să uităm de criză", mai spune ea.

Anul acesta va face trei cozonaci, anul trecut însă a pregătit o cantitate dublă. Pe cadouri va da cam 500 de lei, cu vreo 200 de lei mai puţin decât anul trecut. Anul acesta va oferi cadouri doar familiei şi naşilor. Le va cumpăra haine. Ei însă i-ar plăcea să primească parfumuri. Bradul artificial va lua locul celui natural, iar ornamentele vor fi aceleaşi ca în 2008.

În anii trecuţi, soţul Valeriei şi-a petrecut Crăciunul în străinătate. „Din 1987 până în 2004, el a muncit la Nuclear Electrica, dar a plecat apoi ani la rând să lucreze în Rusia, Cehia, Chile, Dubai, Nigeria, Israel şi, de curând, în Italia. Pentru mine, Sărbătorile sunt foarte importante deoarece sunt un motiv de reuniune".

RESTRÂNGERE

47,3% din respondenţii care au participat la studiul realizat de Mednet Marketing Research Center au declarat că bugetul alocat ieşirilor în oraş, la restaurant, în perioada Crăciunului şi a Revelionului va fi, în medie, de 346 de lei, mai mic faţă de 2008.

Hainele, în topul cadourilor

Tipurile de cadouri pe care românii vor să le cumpere de Sărbători sunt articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, cosmetice şi parfumuri, jucării, ciocolată sau cafea, cărţi, bijuterii şi ceasuri. 18,6% din persoanele participante la studiul Mednet, care au declarat că nu vor cumpăra cadouri, au vârsta peste 55 de ani, nu au copii sub 18 ani şi au venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună. 6,1% au spus că intenţionează să împrumute bani pentru Sărbătorile de iarnă din acest an.

400 de lei - mâncarea, 100 de lei - bradul

image

Amalia Călin îl aşteaptă pe Moş să-i aducă jucării

Andreea Călin, din Bucureşti, are un copil de doi ani şi este destul de pesimistă în ceea ce priveşte anul viitor. „Dacă va creşte euro, va trebui să plătesc mai mulţi bani pentru creditul pe care îl am la casă". „Pentru mine, Crăciunul este mai mult un pretext pentru a lua lucruri la care în mod normal aş renunţa", mărturiseşte ea. Va cheltui până în 1.500 de lei pe mâncare, pe brad şi pe cadouri. Anul trecut însă a cheltuit mai mult. „Pe brad nu vreau să dau mai mult de 100 de lei", afirmă ea.

Andreea spune că nu va lua produse care nu-i trebuie obligatoriu decât dacă sunt la ofertă. Pe mâncare va cheltui vreo 400 de lei. Porc nu va cumpăra pentru că va primi de la ţară, de la bunici, ca-n fiecare an. Va lua cadouri în mod special pentru familie. „Pentru prieteni, eventual doar mici atenţii", spune ea.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite