George Maior: „Strategia pe care se bazează politica de securitate a Rusiei este să se apropie de Gurile Dunării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Maior a declarat, într-un interviu, că nu ia în calcul, pre curând o carieră politică
George Maior a declarat, într-un interviu, că nu ia în calcul, pre curând o carieră politică

În primul interviu acordat de când a părăsit conducerea SRI, George Maior a explicat, sâmbătă seara, în emisiunea „Ambasador România“ de la Realitatea TV, motivele demisiei sale, dar a vorbit şi despre viitoarea carieră politică, despre relaţia României cu Statele Unite şi Rusia, dar şi despre securitatea cibernetică şi principalele ameninţări la adresa ţării.

În interviul acordat la Realitatea TV, George Maior a ţinut să precizeze că decizia de a pleca din fruntea Serviciului Român de Informaţii a fost luată încă din campania electorală de la sfârşitul anului trecut, dar, la alegerea momentului, a contribuit şi respingerea, de către Curtea Constituţională, a pachetului de legi privind securitatea cibernetică.

Motivele dimisiei din fruntea SRI: eşecul privind promovarea legilor „Big Brother“

„A fost o decizie pe care am luat-o şi am anunţat-o încă din debutul campaniei electorale de anul trecut. Desigur, au existat şi anumite cauze particulare, legate de eşecul legislaţiei pe securitate naţională şi informaţii în ceea ce priveşte cele trei legi cunoscute, în mod flas, ca legi „Big Brother“. Nu regret faptul că am susţinut poate cu prea mare virulenţă acest pachet legislativ, menţin opiniile legate de încercarea de a atrage atenţia pentru mai multă responsabilitate în stat în legătură cu securitatea naţionala într-un moment dificil. M-a dezamăgit că aceste legi nu au fost adoptate şi a fost o cauză particulară a materializării intenţiei mele generale de a pleca oricum din fruntea SRI“, a spus Maior.

Întrebat dacă i-a menţionat  preşedintelui Iohannis şi despre noile axe -  axa Berlinului, de exemplu, Maior a declarat că „ cel puţin la nivel conceptual, folosirea conceptului de axă nu mi se pare potrivită, consider ca au greşit şi alţi preşedinţi în acest sens. Este o noţiune cu conotaţii destul de dubioase în istoria secolului al XX-lea“.

M-a dezamăgit că aceste legi nu au fost adoptate şi a fost o cauză particulară a materializării intenţiei mele generale de a pleca oricum din fruntea SRI.

Despre conflictul din estul Ucrainei şi planul Rusiei de expansiune în regiune

„Ţări precum Marea Britanie, Polonia sau Romania au atenţionat demult cu privire la acţiunile Rusiei, au făcut sesizari că serviciile secrete ruse au acţionat în statele UE, inclusiv cu acţiuni informative, nu doar bazate pe ideea de culegere de informaţii cât şi pe ideea de influenţare a deciziilor politice, de fragmentare a organismelor europene şi a poziţiilor din interiorul UE. Din păcate, nu s-a dat atenţie“

„În timp, Putin a creat pârghii de influenţă a Rusiei în unele state UE. Deşi au existat perioade de regres din partea Rusiei, acum e o perioadă virilă  de expenasiune pentru ea. Şi strategia pe care se bazează politica de securitate a Rusiei este să se aproprie de gurile Dunării - e o chestiune istorică“

„Suntem mult mai bine pregătiţi si capabili sa ne apărăm teritoriul“

Întrebat dacă este România este vulnerabilă în aceste conflicte, Maior a declarat că România a anticipat bine aceste mişcări ale Rusiei - la fel şi Polonia. „România are control informatic bun şi a avut şi o strategie în ceea ce priveşte politica de a-şi asigura o independenţă energetică, a fost atentă la neacapararea de catre elementele reueşti din industria sa, comparativ cu alte state. Pot spune că suntem mult mai bine pregătiţi si capabili sa ne apărăm teritoriul. Avem control bun pe teritoriul nostrul. E posibil să ne confruntăm cu acest război informaţional, iar faptul că nu au fost adoptate legile „Big Brother“ va fi un dezavantaj.

Despre reaţia actuală cu SRI şi despre Eduard Hellvig: „Sper că SRI îşii va păstra echidistanţa şi neutralitatea politică“

Despre relaţia sa actuală cu SRI şi despre noul director, Eduard Hellvig, George Maior a spus că îl cunoaşte demult pe acesta şi crede că poate acumula destulă experienţă pentru a continua proiectele SRI, colaborările externe, apărarea Constituţiei, relaţia cu parchetele, etc, menţionând că „am avut câteva discuţii cu acesta şi că vor păstra o comunicare“. „Sper că SRI îşi va păstra echidistanţa şi neutralitatea politică - sunt elemente esenţiale într-un stat democratic“, a precizat fostul şef al SRI.

„Ca să spulber orice speculaţie: nu am fost la vot“

George Maior a dorit să precizeze că percepţiile despre implicarea SRI în campanile electorale sunt false, un lucru bine cunoscut de partenerii occidental. „SRI a stat mereu departe de campanii, de politică, iar acest lucru poate fi dovedit sau este dovedit prin faptul că nimeni nu a facut vreun gest de implicare prin susţinerea vreunui om politic. Şi, pentru a spulbera speculaţiile făcute la adresa mea că am dat vreo declaraţie la ieşirea de la urne, chiar îmi pare rău că nu am buletinul la mine să vă arăt că nu am fost la vot. Acum, regret şi că n-am fost la vot, şi că spun asta“, a mai spus Maior subliniind că SRI  este o instituţie care şi-a format în etica sa un cult pentru independenţă.

În interviul acordat la Realitatea TV, George Maior a vorbit şi despre relaţia bună pe care o are cu şeful CIA, John Brennan, care l-a sunat pentru a-l încuraja după ce şi-a dat demisia din fruntea SRI-ului. „Dincolo de relaţiile instituţionale foarte bune, dincolo de relaţiile formale, eu am legat o prietenie cu domnia sa. Şi-a exprimat regretul că am plecat din funcţie, dar i-am spus că am discutat cu noul director SRI şi că această colaborare va continua“.

„Şi dacă ar fi ieşit Victor Ponta preşedinte nu s-ar fi pus problema ca eu să fiu premier“

Totodată, întrebat despre activitatea sa de acum şi care sunt planurile de viitor, Geoge Maior a spus că este foarte mulţumit de activitatea sa academică: „Ma duc la cursuri cu studenţii, mă simt foarte bine, sunt invitat la conferinţe internaţionale pe teme de securitate şi diplomaţie pe care vreau să le onorez şi vreau să termin o carte. În viitor, sunt deschis să fiu la dispoziţia statului, dacă statul este interesat de experitza mea, dar nu doresc să intru în politică foarte repede. Nu exclud o carieră politică - dar nu în viitorul apropiat. Postul de prim-ministru este rodul unor decizii politice. Am avut declaraţii clare că nu doresc acest lucru. Şi vă spun sigur că, şi dacă ar fi ieşit Victor Ponta preşedinte nu s-ar fi pus problema ca eu să fiu premier“, a răspuns George Maior la o ipoteza de a ocupa în viitor funcţia de premier al României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite