Generalul Victor Atanasie Stănculescu a ieşit din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost liberat din închisoare după ce a ispăşit mai mult de o treime din pedeapsa de 15 ani primită în dosarul privind Revoluţia din 1989 de la Timişoara. Eliberarea a fost decisă pentru bună purtare şi având în vedere starea de sănătate a acuzatului.

Decizia dată miercuri de Tribunalul Ilfov este definitivă.

Victor Atanasie Stănculescu (86 de ani) a executat deja o treime din pedeapsa primită în dosarul „Revoluţiei”.

Judecătoria Sectorului 4 respinsese cererea de eliberare

Pe 24 martie, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea generalului Stănculescu de eliberare. Magistraţii au arătat în motivarea deciziei că efortul depus de Stănculescu pentru a-şi îndrepta comportamentul este lăudabil, dar nu suficient.

„Instanţa constată că timpul pe care l-a executat condamnatul din pedeapsa aplicată nu este suficient pentru ca acesta sa îşi însuşească scopul preventiv si educativ al pedepsei şi să fie redat societăţii, impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept (fiind, în acelaşi timp, de apreciat – efortul depus de către petent în vederea îndreptării conduitei - efort care, în opinia instanţei, este lăudabil, dar nu suficient pentru a forma convingerea în sensul că - la acest moment - pedeapsa aplicată şi-a atins scopul)”, se arată în motivarea instanţei.

Asta chiar dacă magistraţii au constatat, în documentul citat, că Stănculescu a executat o treime din pedeapsă ceea ce înseamnă că a îndeplinit condiţia legală pentru a cere liberarea condiţionată.

„Deşi petentul condamnat a executat fracţia de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege, aceasta împrejurare nu-i conferă un drept, ci doar o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, oportunitatea acordării liberării condiţionate fiind lăsata exclusiv la latitudinea instanţei de judecată. În ce priveşte comportamentul pe perioada detenţiei, instanţa reţine ca acesta a fost unul bun. Deţinutul, aflat la prima analiza a comisiei, nu a fost sancţionat disciplinar", se precizează în motivarea judecătorească.

Magistratul care nu a acceptat cererea generalului mai arată că, deşi a fost recompensat o dată pe perioada detenţiei şi a participat la o serie de programe educaţionale, aceste fapte nu reprezintă dovezi temeinice şi suficiente de îndreptare.

Stănculescu a executat deja cinci ani din pedeapsa primită

Victor Atanasie Stănculescu a solicitat, pe 24 februarie, Judecătoriei Sectorului 4, să fie eliberat condiţionat. Fostul general, încarcerat din octombrie 2008, a arătat, în cererea de liberare condiţionată, că a executat mai bine de cinci ani de închisoare din pedeapsa de 15 ani la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte.

Potrivit noului Cod penal, liberarea condiţionată în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani se poate dispune după executarea a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Liberarea condiţionată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, conform noului Cod de procedură penală.

Dacă instanţa constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea liberării condiţionate, prin hotărârea de respingere fixează termenul după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită. 

Termenul nu poate fi mai mare de un an şi curge de la rămânerea definitivă a hotărârii. Hotărârea judecătoriei poate fi atacată cu contestaţie la tribunalul în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, în termen de trei zile de la comunicare, se mai arată în noul Cod de procedură penală.

Generalul trimis după gratii din octombrie 2008

Pe 16 octombrie 2008, judecătorii Curţii Supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, aceştia fiind degradaţi. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chiţac a murit pe 1 noiembrie 2010, în locuinţa sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.

După ce mai multe cereri de întrerupere a pedepsei au fost respinse de instanţă, Victor Atanasie Stănculescu a trimis o cerere de graţiere la Preşedinţie, la care Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Motivare: Libertatea generalului Stănculescu nu este oportună. Efortul depus de el este lăudabil, dar nu suficient

Generalul Victor Atanasie Stănculescu nu a fost eliberat din penitenciar deoarece efortul depus de acesta pentru a-şi îndrepta comportamentul este lăudabil, dar nu suficient, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 4.

Prima revoluţie anticomunistă din Timişoara, înăbuşită cu ajutorul lui Victor Atanasie Stănculescu şi Ion Iliescu

Timişoara au fost cuprins în 1956 de valul revoluţiei anticomuniste din Ungaria, iar studenţii de la Politehnică au pornit o revoltă în toată regulă care s-a încheiat prost pentru mulţi dintre ei.

Generalul Victor Stănculescu rămâne în închisoare. Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea de eliberare

Generalul Victor Atanasie Stănculescu, condamnat în dosarul Revoluţiei de la Timişoara nu va fi eliberat condiţionat. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins luni cererea acestuia de eliberare. Stănculescu a executat o treime din pedeapsa de 15 ani de închisoare, fiind condamnat în 2008 pentru omor deosebit de grav.

Misterele Revoluţiei. Sezonul IV, episodul II. Victor Atanasie Stănculescu: "Mă fac şofer de camion pe curse internaţionale"

De la Spitalul-Penitenciar Jilava, Victor Atanasie Stănculescu îşi prezintă planurile şi spune că existenţa unei casete incendiare despre Revoluţie e o legendă lansată chiar de el, la nervi.

Victor Atanasie Stănculescu: „Am vrut să îl lichidez pe generalul Militaru“

Reîncepem astăzi serialul „Misterele Revoluţiei“ cu fostul ministru al Apărării, personaj-cheie în evenimentele din 1989. Am fost la puşcărie, la Jilava, la generalul Stănculescu, sperând că ne va spune tot ce ştie. Nu ne-a spus tot, dar ceva-ceva a mai scăpat.

Ion Iliescu şi Victor Atanasie Stănculescu au fost în spatele înăbuşirii revoltelor studenţeşti din Timişoara, în 1956

O inedită expoziţie scoate la iveală o serie de documente din arhivele comuniste, care aparţin celor care au avut de suferit din timpul revoltelor studenţeşti din 1956

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite