Fostul preşedinte Traian Băsescu, audiat la Parchetul Militar: Am spus ce am ştiut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Eduard Enea
Traian Băsescu FOTO Eduard Enea

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a fost miercuri la Parchetul Militar Bucureşti unde a fost audiat într-un dosar deschis ca urmare a unei plângeri făcute de senatorul Ioan Ghişe

„Am fost chemat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru o declaraţie legată de plângerea pe care a făcut-o senatorul Ghişe că a fost evacuat de la ceremonia desfăşurată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale din 2012. (...) Am dat o declaraţie”, a spus Traian Băsescu, la ieşirea din sediul Parchetului Militar, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnalişti ce le-a spus procurorilor, Traian Băsescu a spus că „ce a ştiut”.

Ioan Ghişe a făcut în 2012 o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a angajaţilor Serviciului de Protecţie şi Pază după ce a fost dat afară de la o recepţie organizată la Palatul Cotroceni.

Astăzi, înainte de a merge la Parchet, preşedintele Traian Băsescu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care le transmite procurorilor fie să reconfirme soluţiile de neîncepere a urmăririi penale (NUP - n.r), fie să trimită dosarele în instanţă.

Redăm întregul mesaj postat de fostul preşedinte:

Ori vă reconfirmaţi NUP-urile, ori trimiteţi dosarele în instanţă. Eu nu am nimic de negociat. Am fost ministru al transporturilor în 5 guverne, timp în care s-au reabilitat peste 2.000 de km de drumuri naţionale şi peste 200 de km de căi ferate. Nu a existat niciun dosar pentru modul de desfăşurare a licitaţiilor. 

Am fost Primar General al Capitalei timp de 4 ani şi jumătate, gestionînd bugete de peste 1,2 miliarde dolari anual, cu lucrări mari cum ar fi contorizarea pentru încălzire a scărilor de bloc, modernizarea a 750 de puncte termice, modernizarea a 120 de km linii de tramvai, construcţia liniei 41, asfaltarea a sute de km de străzi şi bulevarde. Nu a existat niciun dosar pentru modul de desfăşurare a licitaţiilor.

Cu toate acestea, la PICCJ am o bibliotecă de dosare penale generate de reclamaţii ale oamenilor turnătorului Voiculescu, dosare care, după ce au primit NUP de la procurorii de caz, au fost redeschise în anul 2015 la cererea fostului Procuror General Niţu. 

Nu contest dreptul PICCJ de a redeschide aceste dosare, dar contest faptul că toate sunt ţinute deschise spre a fi utilizate politic. În opinia mea, procurorii au două soluţii şi anume: ori constată temeinicia soluţiei iniţiale a PICCJ de neîncepere a urmăririi penale, sau mă audiază după care trimit dosarul în instanţă dacă aşa vor considera. 

Prin menţinerea acestor dosare fără a lua o decizie, procurorii nu fac decît să aştepte momentul potrivit pentru a le utiliza conform dispoziţiilor şefilor în interesul acestora sau în interes politic, ceea ce este inadmisibil.

Reţineţi, eu nu am nimic de negociat!

Plângerea lui Ghişe

În 2012, Ioan Ghişe a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva lui Traian Băsescu şi a angajaţilor care l-au scos cu forţa din Palatul Cotroceni, unde avea loc o recepţia organizată de Administraţia Prezidenţială cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Parchetul General şi-a declinat atunci competenţa şi a trimis plângerea la Parchetul Militar, deoarece angajaţii Serviciului de Protecţie şi Pază sunt cadre militare.

Senatorul spunea atunci a fost „luat pe sus” şi a fost „scos în stradă”, în afara Palatului Cotroceni, imediat după ce şi-a dus mâna la nodul de la cravată.

La recepţie, Ghişe a purtat un tricou cu un mesaj de protest cu trimitere la faptul că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit demis în urma referendumului din acel an. 

„Dacă pe un senator al României, aflat la o recepţie, urmare a unei invitaţii oficiale, care nu a comis nicio faptă contravenţională sau infracţională, Traian Băsescu îl aruncă în stradă, fără temei constituţional sau legal, atunci e uşor de înţeles cât respectă Băsescu pe fiecare român şi drepturile sale de cetăţean”, a mai spus atunci Ioan Ghişe.

În replică, purtătorul de cuvânt de la acea vreme a spus că „a existat un incident, unul dintre invitaţii oficiali încercând să creeze deranj prin modul în care era îmbrăcat şi prin scandări. Serviciile de ordine au considerat de cuviinţă să fie îndepărtat.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite