Prinţ şi Cerşetor de Ferentari. Deţinutul care a evadat ca-n filme din Arestul Poliţiei a fost prins în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
catuse

A reuşit să scape spectaculos din spatele gratiilor după ce s-a dat drept alt deţinut, care urma să fie eliberat. Este povestea incredibilă a unui interlop din Ferentari, arestat pentru tentativă de omor, care nu s-a bucurat de libertate decât câteva ore. Deocamdată, rămâne un mister cum a reuşit deţinutul să treacă de poliţiştii Arestului Capitalei care i-au controlat documentele.

Deţinutul care a pus pe jar toată Poliţia Capitalei, după ce a evadat din Arestul Central ieşind cu acordul gardienilor chiar pe poarta instituţiei de detenţie, a ajuns din nou după gratii. Alexandru Banciu (25 de ani), zis Gipsu, interlop din rău-famatul cartier bucureştean Ferentari, este bănuit acum de anchetatori că în copilărie a citit celebrul roman al lui Mark Twain „Prinţ şi Cerşetor”, iar acţiunea cărţii l-a inspirat marţi seara să scape din arest. Mai exact, Gipsu a profitat de faptul că un coleg de celulă, cu care semăna, urma să fie eliberat din arest. Pentru că bărbaţii se şi cunoşteau, Banciu s-a îmbrăcat cu hainele celuilalt deţinut, iar când gardienii au strigat numele celui care trebuia să părăsească celula, Gipsu s-a prezentat la gratii gata să se întoarcă în libertate. Înarmat cu actele colegului de celulă bărbatul nu a dat nimic de bănuit poliţiştilor care i-au verificat actele care l-au lăsat să plece pe poarta arestului. Când s-a descoperit totul, Alexandru Banciu era departe.

„S-a îmbrăcat în hainele celuilalt bărbat şi având asupra sa documentele celui ce urma să fie pus în libertate şi profitând şi de o asemănare fizică cu acela, a fost pus în libertate în mod eronat”, se arată într-un comunicat emis miercuri de Poliţia Capitalei.
Poliţiştii îl bănuiesc de complicitate pe colegul evadatului. Dacă această suspiciune se va adeveri, cel care l-a ajutat pe Alexandru Banciu să evadeze are toate şansele să se întoarcă după gratii. Între timp el a fost eliberat deoarece aşa dispusese instanţa cu doar câteva ora înainte.

Primele audieri

Poliţiştii l-au dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră pe fugar, iar ulterior au scotocit cartierul Ferentari, pe unde-şi făcea veacul Alexandru Banciu.
În acelaşi timp, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au ajuns deţinutul care este bănuit de complicitate, dar şi iubita lui Banciu.

Luată la întrebări, femeia a recunoscut că bărbatul a vizitat-o imediat ce a evadat. El i-ar fi ascuns însă că a fugit din arest. Ştiind că poliţiştii îi vor bate curând la uşă, Alexandru Banciu a plecat.

Prins tot în Capitală

Norocul care l-a ajutat să evadeze chiar pe poarta arestului avea să-l părăsească în curând pe Alexandru Banciu. În cursul zilei de miercuri, la 18 ore de la evadare, fugarul a fost prins de poliţişti în zona Pieţei Chirigii din Capitală, aflată nu departe de Arestul Central, de unde evadase atât de spectaculos. Alexandru Banciu a fost dus în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti care îl cercetează acum pentru evadare şi fals privind identitatea.
În acelaşi timp sunt cercetaţi şi angajaţii Arestului Central care au permis ca Gipsu să iasă din arest. Alexandru Bancu fusese arestat în urmă cu două săptămâni, împreună cu alte persoane, într-un dosar de tentativă de omor, favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă, furt şi proxenetism.

Potrivit anchetatorilor, Banciu s-ar fi certat cu un alt membru al bandei de hoţi din care făcea parte şi l-a înjunghiat. Bărbatul este cunoscut drept un consumator înrăit de heroină, care fura tot ce-i pica în mână pentru a face rost de bani pentru droguri.

Arestul fără paznici

Nu este prima oară când poliţiştilor bucureşteni le fug deţinuţii de sub nas. Cazul lui Alexandru Banciu este al treilea incident asemănător (care a fost dat publicităţii – n.r.) produs la nivelul Arestului Central în ultimii doi ani. Înainte ca Banciu să iasă pe poarta închisorii, pe 6 martie, doi bărbaţi arestaţi pentru furt calificat şi infracţiuni informatice au evadat din Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Secţiei 19 Poliţie.

Unul dintre deţinuţi, Costel Grosu, a fost prins la o zi după evadare. Cel de-al doilea, Renato Marius Tuli, s-a bucurat de aproape o săptămână de libertate înainte să fie capturat de poliţişti chiar la locuinţa sa din comuna ilfoveană Chitila. Ancheta a arătat că cei doi deţinuţi au avut complici care i-au ajutat să dispară. Soţia lui Renato Marius Tuli a fost reţinută atunci şi cercetată pentru înlesnirea evadării.

Adrian Botez, eliberat deşi era condamnat definitiv

Un alt caz celebru este cel care îl are în prim-plan pe interlopul Adrian Botez, zis Ţâţă, care a fost eliberat din eroare. Bărbatul fusese condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor însă angajaţii de la arest au interpretat greşit informaţiile din minuta judecătorului şi în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2014 şi l-au eliberat pe Botez.
Acesta a fost prins la începutul anului 2015 în Cluj-Napoca.

Gafa poliţiştilor s-a soldat cu demiterea şefului Poliţiei Capitalei, în timp ce directorul general adjunct care coordonează activitatea Serviciului Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă (SIRAP), directorul SIRAP şi directorul adjunct al SIRAP au fost cercetaţi disciplinar.
Şi un ofiţer coordonator al Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 şi doi agenţi de poliţie, dintre care unul cu funcţie de conducere, respectiv şef de schimb la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv (CRAP) nr. 1, au fost cercetaţi disciplinar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite