UPDATE Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii, elevii şi profesorii cer 6% din PIB FOTO Ioana Nicolescu
Studenţii, elevii şi profesorii cer 6% din PIB FOTO Ioana Nicolescu

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

UPDATE 18:30 - Protestele s-au terminat. Studenţii părăsesc zona din faţa sediului Ministerului Educaţiei.

O delegaţie de nouă studenţi din rândul celor care au protestat miercuri în Capitală, la sediul Ministerului Educaţiei, a fost invitată la discuţii de ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

La sediul ministerului au ajuns, în jurul orei 17.30, aproximativ 150 de studenţi, care au scandat "Să iasă afară!", cerând astfel să discute cu Mihnea Costoiu.

Ministrul, aflat în sediul instituţiei, a susţinut mai întâi o declaraţie de presă, după care a invitat înăuntru un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor.

În declaraţia de presă, el a anunţat că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile.

UPDATE 18:00 - Studenţii au ajuns în faţa sediului Ministerului Educaţiei. Traficul este restricţionat total pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.

image

FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

UPDATE: Ministrul delegat Mihnea Costoiu a anunţat, miercuri, că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile.

Ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a mai spus că, în 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a reuşit să creeze condiţiile pentru creşteri salariale importante pentru cadrele didactice debutante şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene. "Anul viitor, în condiţiile unor rezultate economice pozitive, vom încerca să continuăm acest drum şi vom ţine cont de opinia sindicatelor şi a studenţilor", a mai spus Costoiu, într-o declaraţie de presă de miercuri, potrivit Mediafax.

Costoiu a mai spus că, în calitate de fost student şi rector al unei importante universităţi din România, înţelege revendicările studenţilor.

"Înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi studenţii că Ministerul Educaţiei Naţionale depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent. După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica", a continuat Costoiu.

Ministrul delegat a adăugat că organizaţiile studenţeşti au puncte de vedere divergente pe unele solicitări. "Există disensiuni între organizaţiile studenţeşti pe anumite solicitări. Unii vor una, alţii vor alta. De aceea, va trebui să purtăm discuţii şi cu rectorii. Sunt divergenţe şi între ceea ce spun studenţii şi ceea ce spun rectorii. Eu ţin la autonomia universitară. Banii sunt puşi la dispoziţia universităţilor şi ele decid cum le repartizează, şi nu ministerul", a mai spus Costoiu.

Demnitarul a subliniat şi faptul că tânăra generaţie de studenţi dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educaţional se confruntă.

"De alfel, multe dintre observaţiie făcute în cadrul discuţiilor dintre minister şi reprezentanţii profesorilor sau ai elevilor şi studenţilor au fost şi sunt avute în vedere de către minister. Prin atragerea într-o proporţie din ce în ce mai ridicată a fondurilor europene, prin această îmbunătăţire a salarizării, prin creşterea fondurilor alocate de autorităţile locale pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, am reuşit să realizăm o creştere a finanţării reale a sistemului educaţional în scurtul timp de când am început să aplicăm această politică de respect şi responsabilitate în educaţie şi cercetare. Am crescut finanţarea bugetară pentru cercetarea aplicată şi am reuşit să creştem în termeni reali, alături de partenerii din mediul privat, alocările destinate cercetării şi inovării în România. Nu este încă suficient, dar este un drum corect, şi vom continua în această direcţie", a conchis Costoiu.

UPDATE Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff a fost blocată de câţiva dintre studenţii care protestează în Capitală, aceştia aşezându-se pe trecerea de pietoni din zona Muzeului Antipa, la scurt timp după ce au ajuns de la Universitate în Piaţa Victoriei.

proteste studenti FOTO

FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Manifestanţii au spus că stau pe trecerea de pietoni pentru ca jandarmii să ridice gardurile de protecţie din zona amenajată pentru protest. 

După ce jandarmii au ridicat gardurile de protecţie, manifestanţii aflaţi pe trecerea de pietoni au mers să protesteze în zona amenajată, circulaţia pe Şoseaua Kiseleff, blocată aproximativ 20 de minute, fiind reluată.

În jurul orei 17.00, studenţii au plecat în marş din Piaţa Victoriei pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educaţiei.

Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei este programat să se încheie la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educaţiei va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.

UPDATE Studenţii au blocat traficul din zona Pieţei Victoria pentru câteva minute. Un negociator a încercat să vorbească cu aceştia pentru a reuşi să îi îndepărteze de pe trecerea de pietoni din faţa Muzeului Antipa, însă fără rezultat.

După câteva minute însă, studenţii s-au îndreptat către ţarcul special amenajat pentru protest.

UPDATE Peste o sută de studenţi şi elevi au protestat, miercuri după-amiază, în municipiul Constanţa, principala revendicare fiind alocarea de către Guvern a 6% din PIB pentru Educaţie.

Manifestanţii au pornit într-un marş de protest în jurul orei 14.00 din faţa sediului Universităţii Maritime Constanţa către sediul Prefecturii, iar pe drum au scandat lozinci între care „Nu vrem pe plantaţie, noi vrem educaţie”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, „Vrem o ţară pentru toţi, nu guvern de mafioţi” sau „Educaţia salvează naţia”.

Ei au purtat mai multe pancarte pe care scria „Nu neglijaţi elevii, ei sunt viitorul ţării", „Remember 89?”, „Nu ai 6 nu ai şanse”, „Educaţia este gratuită, nu trebuie plătită”, „Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, „Ministerul să ne vadă, ţinem orele în stradă”, „Şase la sută pentru educaţie”.

După ce au mărşăluit aproximativ o oră, protestatarii au ajuns pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, unde li s-a alăturat o delegaţie din partea Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, care şi-a manifestat astfel solidaritatea cu acţiunea de protest.

Protestul, organizat de Universitatea Maritimă din Constanţa şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, s-a încheiat în jurul orei 16.00.

proteste studenti FOTO

FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

UPDATE Peste o sută de studenţi, membri ai Sindicatului „Univers” din Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, dar şi membri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar sucevean au participat, miercuri, la un miting de protest în faţa Prefecturii Suceava cerând alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava, Bogdan Viţelariu, a declarat, citat de Mediafax, că protestul de miercuri este a doua acţiune organizată de ASUS în semn de solidaritate cu acţiunile declanşate la nivel naţional de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în cadrul campaniei „Şanse pentru Educaţie”.

Viţelariu a spus că în cazul în care revendicările nu vor fi ascultate se va continua cu un protest naţional la Bucureşti, unde vor participa studenţi din toate centrele universitare, urmate de grevă generală.

El a mai spus că studenţii suceveni doresc alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie, creşterea finanţării de bază a universităţilor, precum şi creşterea subvenţiei pentru cantină şi cazarea în cămine, îmbunătăţirea activităţilor de consiliere şi orientare în carieră.

Liderul Sindicatului „Univers”, sindicat afiliat la Federaţia „Alma Mater”, Floricel Babei, a declarat că la acest miting au participat şi cadre didactice universitare, arătând că şi angajaţii universităţii sucevene, respectiv cadrele didactice universitare, personalul auxiliar, personalul nedidactic doresc alocarea a şase la sută din Produsul Intern Brut pentru Educaţie.

„Este o sumă foarte importantă pentru sistemul de învăţământ, care nu înseamnă salarii, ci înseamnă dezvoltarea întregului sistem de învăţământ, dezvoltarea bazei materiale, creşterea condiţiilor de cazare în cămine, cât şi în spaţiile de desfăşurare a procesului de învăţământ atât pentru studenţi, cât şi pentru elevi sau pentru preşcolari, pentru a simţi că este educaţie în România şi să nu aibă tendinţa toţi să plece în afară”, a spus liderul sindicatului „Univers” din Universitatea „Ştefan cel Mare”.

proteste studenti FOTO

FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Unul din liderii Sindicatului FSLI Suceava, Dorin Rusu, a arătat că şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar sucevean s-au alăturat, miercuri, protestului studenţilor, arătând că aceştia nu au venit să ceară bani de salarii, ci au venit doar să ceară ferm respectarea legilor.

„Mi se pare anormal ca într-un stat de drept să nu se respecte legile în vigoare. Ceea ce se întâmplă de douăzeci şi ceva de ani este că învăţământul este subfinanţat cu bună ştiinţă pentru că, aşa cum strigau colegii mei, "Ţara te vrea prost" şi, din păcate, există articole şi în Constituţia României, şi în Legea învăţământului, care nu pot fi încălcate de nicio ordonaţă de urgenţă. Sunt articole care prevăd pentru învăţământ minimum şase la sută din PIB. Ni se pare anormal ca an de an să fim finanţaţi cu doi la sută din PIB”, a explicat Rusu.

UPDATE Aproximativ 150 de studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” au participat, miercuri, la un marş de protest desfăşurat între Campusul universitar „Alexandru Ioan Cuza” şi sediul instituţiei de stat din Galaţi, cerând alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie şi reducerea taxelor de studii

Pe întreg parcursul marşului, participanţii la protest au scandat lozinci precum „Educaţia salvează naţia”, „6% pentru student, 0% pentru Parlament”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu-nvăţăm cât ne furaţi”, iar în final au aprins în mod simbolic lumânări pe scările Universităţii „Dunărea de Jos”.

„Principala noastră revendicare este alocarea celor şase la sută din PIB pentru educaţie. De trei ani nu se respectă legea, partidele politice prin Pactul Naţional pentru Educaţie şi-au asumat acest lucru, dar nu îl respectă. Guvernanţii îşi bat joc de români, îşi bat joc de educaţie de 23 de ani”, a declarat, în timpul protestului, Ionuţ Dumitraşcu, preşedintele Ligii Studenţilor din universitatea de stat din Galaţi, citat de Mediafax.

Acesta a mai susţinut că o altă problemă cu care studenţii din Galaţi se confruntă este cea a taxelor de studiu care cresc de la un an la altul.

proteste studenti FOTO

FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

„În 2013, taxele au ajuns chiar la 3.000 lei, o sumă foarte mare pentru mediul socio-economic din zilele noastre, iar studenţii nu îşi vor mai putea permite să plătească aceste taxe şi vor renunţa la studii”, a mai spus preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi.

Reprezentanţii studenţilor au spus că vor declanşa o grevă generală dacă revendicările lor nu se vor rezolva.

UPDATE Aproximativ o mie de studenţi protestează, miercuri, în centrul municipiului Sibiu, cerând 6% din PIB pentru Educaţie şi scandând lozinci împotriva Guvernului. Tinerii s-au strâns în curtea Facultăţii de Inginerie după care au pornit în marş către Piaţa Mare a oraşului.

Pe traseu, studenţii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi au cerut alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie: „Vrem o şcoală pentru toţi, nu Guvern de mafioţi”, „Educaţia finantaţi sau de la Guven plecaţi”, „Noi vrem educaţie, nu vrem pe plantaţie”, „Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanţaţi educaţia noastră”.

Când au ajuns în Piaţa Mare, studenţii au format un cerc în mijlocul căruia au „desenat” din cărţi „6%”.

UPDATE Studenţii au ajuns în Piaţa Victoriei.

Preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, a precizat pentru „adevarul.ro” că acesta este cel mai mare protest al studenţilor din ultimii şase-şapte ani. 

„Protestăm pentru finanţarea educaţiei, pentru cei 6% din PIB, pentru o educaţie de calitate unde toţi studenţii să poată învăţa indiferent de background-ul economic. Educaţia ar arăta altfel dacă ar avea această finanţare: profesorii ar fi mai motivaţi, am avea parte de consiliere în carieră, am avea parte de materiale didactice mai bune şi mai multe burse. Ne dorim să nu se mai mărească taxele de studiu şi taxele de la cămine”, a mai arătat Mihai Dragoş. 

proteste studenti FOTO

FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

UPDATE Peste o mie de studenţi din Timişoara au pornit, miercuri după-amiază, într-un marş de protest din Complexul Studenţesc până în faţa Prefecturii Timiş.

Studenţii s-au adunat mai întâi în Complexul Studenţesc, în jurul orei 13.00, iar de acolo au pornit spre Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica, unde li s-au alăturat şi alţi colegi care ieşiseră de la cursuri. Astfel, s-au adunat peste o mie de studenţi care au pornit spre Prefectura Timiş, care va fi punctul final al marşului, acolo urmând să fie depus un memoriu cu nemulţumirile lor.

Studenţii fluieră şi scandează lozinci precum: „Fără Educaţie piere orice naţie”, „Să vină banii la studenţi” sau „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”.

UPDATE În jur de 500 de studenţi de la universităţile de stat din Iaşi au ieşit în stradă miercuri, într-o acţiune de protest îndreptată împotriva subfinanţării sistemului educaţional.

La acţiunea de protest sunt prezenţi studenţi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, plus zeci de reprezentanţi ai Federaţiei „Alma Mater”.

UPDATE Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a precizat miercuri, printr-un comunicat de presă, că înţelege revendicările studenţilor şi doreşte să îi asigure că Ministerul Educaţiei „depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent”.

„După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica”, se mai arată în documentul citat.

„Ţinând cont de buget, ne vom concentra atenţia pentru a rezolva din probleme. Apreciez că studenţii sunt implicaţi şi îşi doresc rezolvarea problemelor. Continuăm dialogul astfel încât în momentul în care vom finaliza bugetul, să rezolvăm o mare parte din acestea. Pentru unele din solicitările studenţilor, trebuie să stăm de vorbă cu rectorii universităţilor ”, a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, la o conferinţă de presă de la sediul Ministerului Educaţiei, miercuri după-amiaza.

proteste studenti FOTO

FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

UPDATE Studenţii au pornit spre Piaţa Victoriei. În drumul lor însă, aceştia au pătruns în incinta Facultăţii de Istorie pentru a-şi chema colegii la protest.

„Am venit pentru că vrem ca cei care şi-au asumat să dea cei 6% din PIB Educaţiei să şi facă acest lucru. Banii ar acoperi costurile pentru infrastructură, materiale didactice şi chiar mai multe burse. În facultăţi este o stare generală de nemulţumire. Doar treceţi prin câteva cămine, săli de curs sau cantine să vedeţi condiţiile în care se învaţă. Am văzut că se dau mulţi bani către cultele religioase. Finanţăm o catedrală care nu cred că va aduce niciun beneficiu societăţii”, a precizat pentru „adevarul.ro” Roxana, studenta la SNSPA, Facultatea de Ştiinţe Politice. 

UPDATE Aproximativ 200-300 de tineri se află în zona Universităţii din Capitală unde scandează „România e ţara mea şi nu vreau să plec din ea”, „Fără educaţie moare orice naţie”, „Educaţia salvează naţia”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi” sau „Toţi miniştrii să trăiască dintr-o bursă studenţească”.

Mai mult, aceştia au şi pancarte pe care au notat „Educaţi, nu manipulaţi”, „Vrem cămine nu ruine”.

În plus, aceştia au steaguri, dar şi sticle din plastic pe care le agită.

„Pentru 6% din PIB am venit, fiindcă ne pasă de educaţie. La facultate, când plouă, curge apa în săli şi nici în cămine nu este prea bine. Aş vrea să fie renovate clădirile în care învăţăm”, a declarat pentru „adevarul.ro” Andreea, o studentă a Academiei de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică.

Studenţii protestează în Capitală pentru majorarea bugetului Educaţiei

UPDATE 13:25: Studenţii care s-au adunat în Piaţa Romană vor trece pe la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, apoi pleacă mai departe spre Universitate, unde se vor întâlni, în jurul orei 14:00, cu colegii lor care vin pe traseul Regie, Grozăveşti, Facultatea de Filosofie, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Drept şi complexul studenţesc Mihail Kogălniceanu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.

UPDATE 12:27 Cei câţiva zeci de studenţi care s-au adunat la Belvedere fac apel la colegii din cămine să li se alăture, apoi vor trece pe la facultăţi pentru a aduna mai mulţi protestatari. Ei pleacă acum spre Regie.

UPDATE La ora 12.00, studenţii au început să se adune în Belvedere. Protestatarii au mai multe puncte de plecare şi se vor aduna în jurul orei 14:00 la Universitate, potrivit vicepreşedintelui ANOSR, Cristi Popescu.

UPDATE Circulaţia va fi restricţionată miercuri, de la ora 16.30, în centrul Capitalei, pentru marşul de protest al studenţilor, pe traseul Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, iar în timpul mitingului din faţa sediului Ministerului Educaţiei, traficul va fi oprit pe strada G-ral Berthelot.

Studenţii care vor participa la miting se vor aduna de la ora 15.00 în Piaţa Victoriei, în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff, unde vor protesta aproximativ o oră.

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educaţiei.

Traficul rutier va fi restricţionat pe traseul marşului, pe prima bandă de circulaţie, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la ministerul Educaţiei, începând de la ora 16.45 şi până la ora 18.30 va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.


„În jur de 1.000 de studenţi vor protesta în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, deci, în total, este vorba de vreo 3.000 de studenţi din marile centre universitare. De la celelalte, estimăm că vor ieşi în stradă sute de studenţi”, a declarat pentru adevarul.ro Mihai Dragoş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cei care organizează protestul.

La aceste mişcări de stradă ale ANOSR, peste 22.500 de persoane au fost invitate, pe Facebook, să participe la evenimentul care va avea loc în principalele centre universitare din ţară.

Protestul se va ţine simultan în mai multe oraşe din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia.

Traseul protestului din Bucureşti are mai multe puncte de plecare

La ora 12:00 plecare din Belvedere. Studenţii trec prin Regie, Grozăveşti, Facultatea de Filosofie, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Drept şi complexul studenţesc Mihail Kogălniceanu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi apoi ajung în Piaţa Universităţii (la fântână)

La ora 13:00 pleacă studenţii care s-au adunat în Piaţa Romană şi trec pe la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi apoi merg şi ei în Piaţa Universităţii (la fântână)

În jur de ora 14:00 ajung cu toţii în Piaţa Universităţii şi îi cheamă alături de ei pe studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi ai Universităţii din Bucureşti apoi pleacă spre Ministerul Educaţiei, iar în jurul orei 15:30 se vor aduna în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.

Studenţii protestează faţă de următoarele:

• Materie învechită şi materiale de studiu neactualizate

• Mulţi profesori demotivaţi şi demotivanţi care nu ştiu să pregătească un curs, nu ştiu să ne atragă atenţia la cursuri şi să ne prezinte lucrurile într-o manieră interesantă şi interactivă

• Laboratoare nedotate corespunzător sau în acord cu ultimele tehnici folosite

• Taxe mari pentru aproape orice: taxă de înscriere, taxă de confirmare, taxă de bibliotecă, taxă de cămin,taxă de rulment, taxă de eliberare a carnetului, taxă pentru înscrierea la licenţă etc.

• Locuri prea puţine şi condiţii proaste în cămin

• Mâncare scumpă şi de proastă calitate la cantină

• Locuri de practică puţine şi de slabă calitate

• ”Diplomă degeaba” care nu ne asigură un loc de muncă

• Probleme în fiecare an cu reducerile pentru transportul în comun

• Burse sociale care nu acoperă cheltuielile de masă şi cazare

Revendicările ANOSR:

ALOCAREA A 6% DIN PIB PENTRU EDUCAŢIE
O astfel de creştere ar asigura îmbunătăţirea calităţii educaţiei pe care o primim, lucru care ar face educaţia să fie întradevăr relevantă pentru piaţa muncii şi pentru societate!

- CREŞTEREA FINANŢĂRII DE BAZĂ a universităţilor PÂNĂ LA VALOAREA EI DIN 2008
Din cauză ca au scăzut sumele de bani pe care universităţile le primesc pentru fiecare student bugetat, multe dintre ele au recurs la creşteri de taxe (în special la taxa de şcolarizare), motivând că fără astfel de creşteri este foarte dificil să acopere plata salariilor sau cheltuielile minime de întreţinere ale universităţii.

- CREŞTEREA SUBVENŢIEI CĂMINE-CANTINE CU 30% DIN VALOAREA EI ACTUALĂ
Acestă subvenţie nu a mai crescut de 6 ani, lucru care a determinat universităţile să crească taxele de cămin sau să nu investească în modernizarea căminelor sau a cantinei. Creşterea subvenţiei ar scădea taxa de cămin şi ar îmbunătăţi condiţiile de la cămin şi de la cantină.

- CREŞTEREA FONDULUI DE BURSE
Bursele sociale nu acoperă cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale. Pe lângă asta, valoarea actuală a burselor este de 2 sau chiar de 3 ori mai mică decât prevede legea !

- SERVICII DE CONSILIERE DE CALITATE ÎN UNIVERSITATE
Aproape nimeni nu ştie despre activitatea Centrelor de consiliere şi orientare în carieră. Creşterea investiţiei în aceste centre le-ar face funcţionale, ne-ar ajuta să ştim ce ne aşteaptă la facultate înainte să fim studenţi şi ne-ar ajuta să ne integrăm mai uşor pe piaţa muncii.

Elevii fac grevă japoneză

În acelaşi timp, tot miercuri, elevii fac grevă japoneză la şcoală purtând banderole albe la clasă în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional. Iar în unele judeţe, după orele de curs, ei se vor alătura protestelor studenţilor, care vor avea loc în 11 centre universitare din toată ţara, a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

Elevii solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro).

Proteste de amploare în Educaţie

Şi profesorii au ieşit săptămâna trecută în stradă. Miercuri. 10.000 de dascăli membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au mărşăluit de la Guvern la Parlament şi au cerut, la rândul lor, 6% din pentru Educaţie şi mărirea cu cel puţin 50% a salariilor profesorilor debutanţi.

În urma discuţiilor fără rezultat pe care le-au avut liderii sindicaţi cu guvernanţii, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat că săptămâna aceasta ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Studenţii Universităţii din Oradea ies în stadă. Cer 6% din PIB pentru Educaţie

Studenţii orădeni ies, astăzi, în stradă, la fel cum fac şi colegii lor din alte centre universitare. Vor organiza un marş prin Oradea, ocazie cu care vor solicita alocarea a minim 6% din PIB către educaţie, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale şi Pactul Naţional pentru Educaţie semnat de toate partidele parlamentare în 2008.

Sute de studenţi protestează în Piaţa Unirii din Iaşi, nemulţumiţi de subfinanţarea crasă a învăţământului

În jur de 500 de studenţi de la universităţile de stat din Iaşi au ieşit în stradă miercuri, 13 noiembrie, într-o acţiune de protest îndreptată împotriva subfinanţării sistemului educaţional.

Protestele din Educaţie continuă - studenţii ies miercuri în stradă

Studenţii din 11 centre universitare din toată ţara vor ieşi miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Efortul lor vine în urma protestelor făcute de mii de profesori săptămâna trecută, care au ieşit în stradă. Atât studenţii cât şi dascălii cer în primul rând, acordarea a 6% din PIB Educaţiei.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite