Drama datornicilor la cămătarii care cereau dobânzi de 100%: „Trimite-mă, omule, în cimitir şi gata, m-am săturat de treburile astea, că mă omori!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O anchetă a procurorilor DIICOT în cazul unei grupări violente de cămătari dezvăluie că de teama interlopilor mulţi împrumutaţi au ajuns la situaţii extreme, care au dus chiar la pierderea unor imobile sau la fuga din ţară. O informaţie a anchetatorilor ar sugera că au existat şi sinucideri determinate de aceste situaţii.

Detalii inedite ies la iveală din cea mai recentă anchetă a procurorilor Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Târgu Mureş. Anchetatorii au făcut astăzi 12 percheziţii în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de cămătărie şi şantaj.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2016, un număr de cinci suspecţi au constituit pe raza municipiului Reghin un grup infracţional organizat ce a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii unor infracţiuni de cămătărie, prin acordarea unor împrumuturi băneşti cu dobândă. Ulterior acestor împrumuturi, prin ameninţări şi violenţe, personal sau prin alte persoane, suspecţii au solicitat sume cu mult mai mari decât cele acordate iniţial iar în cazul în care persoanele împrumutate se aflau în imposibilitate de a achita sumele impuse suspecţii solicitau instituirea unor garanţii mobiliare sau imobiliare.

Cum funţiona schema

Potrivit unor surse judiciare sunt vizaţi interlopi cunoscuţi în Reghin pentru modul violent în care acţionează: Barcsa Anton-zis „Bănel”, Barcsa Anton- zis „Gone”, Barcsa Rudi- zis „Gumi”, Frigur Rudi- zis „Beke”, Frigur Rudolf-  zis „ Rudi Bătrânu”. Procurorii DIICOT susţin că de mai mult timp aceste persoane ar fi dezvoltat o metodă de „acordare de împrumuturi” privind sume de bani, împrumuturi care ulterior au devenit atât de împovărătoare, încât persoanele respective nu reuşeau să le restituie.
S-a stabilit că iniţial se pretindea o dobândă acceptabilă, iar apoi sub pretextul că ar exista altă persoană dispusă că ofere o dobândă mai bună, se solicita restituirea sumei. Întrucât cel împrumutat folosise deja banii sau o parte din aceştia şi, deci, nu putea restitui suma, membrii grupului infracţional îl anunţau că va trebui ca el însuşi să plătească aceea dobândă la un procent mult mai mare. Sub pretextul asigurării restituirii sumei împrumutate şi a dobânzilor pretinse, erau luate ca garanţii autoturisme sau chiar case şi teren.

Un datornic s-ar fi sinucis

În timpul monitorizării, anchetatorii DIICOT au observat că membrii grupului conduc maşini de lux şi deţin sume mari de bani, în ciuda faptului că nu au avut şi nu au nici o ocupaţie.
Potrivit unor surse dina nchetă, pentru sumele împrumutate unor diverse persoane, sus-numiţii cer iniţial o dobândă de 50%, dar în multe cazuri aceasta ajunge să crească până la 100%, mai ales în condiţiile în care, datorită unor creşteri succesive, persoanele împrumutate nu-şi pot plăti „ratele”. În aceste condiţii, mulţi împrumutaţi au ajuns la situaţii extreme, care au dus chiar la pierderea unor imobile sau la fuga din ţară. O informaţie a procurorilor ar sugera că au existat şi sinucideri determinate de aceste situaţii.

"Mă adu-mi banii că..."

Procurorii DIICOT au strâns zeci de interceptări, care dovedesc cât de violenţi erau aceşti cămătari. Într-una din acestea, din 30 octombrie 2015, Rudi Barcsa - zis „Gumi” îl ameninţă pe un datornic.

Rudi Barcsa:  Frate , faci ce faci mie îmi aduci bani, eu nu am treabă cu el. E bine ? No. Azi îmi trebuie banii, pe mine nu mă interesează ce faci.
Datornic: Mă omule dar tu înţelege că el a luat banii, de unde să scot eu banii dacă el trebuie să ţi dea mă omule?!
Rudi Barcsa:  Nu mă interesează mă, tu vrei să te vezi mort, să-ţi rămână copilul orfan ?
Datornic: No hai mă omoară-mă mă, băgami-aş p**a în ea de viaţă, hai omoară-mă mă omule dacă tu aia vrei. Hai omoară-mă omule, hai că aştept să mă omori!
Rudi Barcsa:  Adu-mi banii, eu nu am treabă cu....
Datornic: Hai mă omoară-mă dacă tu aşa umbli ci din astea, băga-mi-aş p**a în ea treabă să-mi bag
Rudi Barcsa:  Mă te trimit în cimitir afară.
Datornic: No cimitir, trimite-mă mă omule în cimitir şi gata, bag p**a în ea de viaţă, dar m-am săturat de treburile astea că mă omori!
Rudi Barcsa:  Mă adu-mi banii că...
Datornic: Dar de ce să mă omori, pentru ce să mă omori ? Pentru ce?
Rudi Barcsa:  Adu-mi banii că eu nu am treabă cu el.
Datornic: Nu ameninţa te rog frumos. Bine?  Nu ameninţa, rezolvă problema cu omul că omul vrea
Rudi Barcsa:  Mă te termin mă!

„Să nu te pună dracu să mă amâni. Aştept bani”

În alt caz, cursul lunilor decembrie 2015 şi ianuarie 2016, Barcsa Anton, zis „Bănel”, a contactat foarte multe persoane cărora le-a cerut bani. Fără a insista pe fiecare dintre aceste convorbiri telefonice, le vom evidenţia doar pe acelea care au fost însoţite de ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, redând expresiile sau frazele folosite de Barcsa Anton, zis „Bănel”:

  • discuţia din 1 decembrie 2015, ora 13:24 – „Să nu te pună dracu să mă amâni. Aştept bani.”;
  • discuţia din 4 decembrie 2015, ora 10:04 – „ăia 1200. Un leu să nu-mi lipsească din ei.”
  • discuţia din 23 decembrie 2015, ora 09:12 – „hai până la 12 să dăm bani la ţigan, să moară copiii mei, jur de nu o să iasă scandal mare”;
  • discuţia din 24 decembrie 2015, ora 09:07 – „de morţii mă-tii ai fugit nesimţitule, lasă că o să plăteşti cu viaţa”;
  • discuţia din 28 decembrie 2015, ora 11:14 – „fă bani lui tata piciu. Aşteptăm bani”;
  • discuţia din 5 ianuarie 2016, ora 19:03 – „merită să fii fugar toată viaţa? Ca să te ascunzi de noi, ca să… deci îi bai frate, să ştii”;
  • discuţia din 12 ianuarie 2016, ora 20:13 – „dacă nu-mi trimiţi banii, jur că mă duc la Goreni, la socrii … ultima dată să ne certăm”; ora 20:14 – „trimite banii ce-a mai rămas”;  ora 20:14 – „sau mă duc la socrii tăi”.

Stress cotidian

În timpul monitorizării DIICOT, s-a constatat că Barcsa Anton, zis „Bănel”, contactează aproape zilnic persoane cărora le cere bani sau trimite mesaje repetate, creând astfel – chiar şi numai prin această insistenţă – o presiune puternică asupra „datornicilor”, presiune suficientă ca să le creeze acestora temere.

Într-o altă discuţie, din 23 noimebrie .2015, la ora 16.08 , Rudi Barcsa - zis „Gumi”, se plângea că trebuie să vorbeasc frumos cu datornicii.
Rudi Barcsa:  Tu şti că eu dacă aş avea ţi-aş zice hai după ei liniştit că am să-ţi dau, dar nu am, te rog să mă crezi, un leu. Şi pe joi vin şi-ţi aduc banii. M-a  sunat, nu am curajul să mă sfădesc cu el la telefon că ne ia garda mă!
Amic:  Da, da, da.
Rudi Barcsa:  Dacă am făcut urât ne ştie lumea cămătari, figuri, în minutul doi ne face cheie, ne duce!
Amic:  Exact, exact.
Rudi Barcsa:  Şi atuncea mie îmi lipseşte frate să mă duc ? Trebuie să vorbesc cu gagii frumos, cum vor p**a lor.
Amic:  Aşa e, aşa e.
Rudi Barcsa:  Degeaba să mă cert pentru.... E vorba de zece mii, cinşpe mii, douăzeci...

Pe 25 noimebrie 2015, Rudi Barcsa - zis „Gumi” discuta cu un alt amic cum lucrează el.
Rudi Barcsa:  Dar când îi dă copii pervesa cu ciuriu atuncea vede el.
Rudi Barcsa:  Ăi dă perversa să moară capul meu dacă nu-i dă perversa.
Rudi Barcsa:  Aşa îl batem de nu mai vede. Îl batem când e singur săracu' pe drum.
Rudi Barcsa:  No nu-i bai să-ţi fac tată plăta, nouă nu ne trebuie nici un leu, să facă plăta şi discutăm
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite