DOCUMENT Sentinţă definitivă în dosarul „Transferurilor”. Cei opt grei ai fotbalului românesc au ajuns după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat marţi verdictul final în dosarul „Transferurilor”: toţi cei opt grei din fotbalul românesc acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate vor merge la închisoare. Astfel, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan Becali, fratele acestuia Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Neţoiu şi George Copos au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

  • Cristi Borcea - 6 ani şi 4 luni
  • Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni
  • Victor Becali - 4 ani şi 8 luni
  • George Copos - 3 ani şi 8 luni
  • Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni
  • Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni
  • Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni
  • Gică Popescu - 3 ani şi 1 lună

​UPDATE 21.23 Gigi Neţoiu, adus la Inspectoratul de Poliţiei al judeţului Dolj

UPDATE Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, fraţii Becali şi Cristi Borcea vor fi duşi la Penitenciarul Porta Albă din Constanţa, iar Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Mihai Stoica au fost duşi de poliţiştii bucureşteni la Penitenciarul Rahova.

Aceleaşi surse au precizat pentru adevarul.ro că Gigi Neţoiu este în drum spre Dolj, unde urmează să se predea.

Înainte de a fi închişi într-un penitenciar, cei opt vor petrece 21 de zile în carantină la Penitenciarul Rahova. 

„În perioada de carantină şi observare se studiază comportamentul şi personalitatea persoanelor private de libertate, se efectuează examene medicale, activităţi de educaţie sanitară, examene psihologice, se evaluează necesităţile educaţionale dar şi gradul de adaptabilitate la privarea de libertate”, au explicat oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

De asemenea, condamnaţii vor participa la activităţi de informare şi documentare pentru a cunoaşte regulamentul de ordine interioară, dar şi care le sunt drepturile şi obligaţiile pe perioada desfăşurării pedepsei.

Reprezentanţii ANP spun că viitorilor deţinuţi li se vor face planuri individuale, iar în funcţie de rezultatul evaluărilor, la sfârşitul perioadei de carantină, se va stabili regimul de executare al pedepsei. Ulterior, aceştia vor fi transferaţi la un penitenciar care are secţia care include un astfel de regim de detenţie, care în mod obligatoriu trebuie să fie aproape de domiciliu.


Click pentru a mări infografia

image

UPDATE Fostul finanţator al echipei de fotbal Rapid Bucureşti Gheorghe Copos a mers să se predea la Penitenciarul Rahova, însă acesta nu a fost primit. 

Gardienii i-au explicat acestuia de ce nu îi pot deschide porţile şi l-au trimis acolo unde era aşteptat, respectiv la  Poliţia Capitalei, unde se afla şi mandatul de arestare. 

UPDATE Managerul general al FC Steaua Mihai Stoica a fost ridicat de poliţişti şi va fi dus în arest, în baza mandatului de executare emis de instanţă.

image

Mihai Stoica a fost ridicat de poliţişti de la locuinţa sa din Capitală.

UPDATE Fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu a fost ridicat de Poliţie de la Spitalul Elias, pentru a fi dus în arest, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. 

În jurul orei 17.45, în baza mandatului de punere în executare emis de instanţă, poliţiştii l-au ridicat pe Pădureanu de la Spitalul Elias şi urmează să-l ducă în arest.

Pădureanu era internat, de duminică, la Spitalul Elias din Capitală, din cauza unor probleme cardiovasculare severe, acesta având şi diabet, a declarat luni, directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

UPDATE Fraţii Ioan şi Victor Becali, dar şi Cristi Borcea s-au predat, marţi seară, Poliţiei din Constanţa.

UPDATE Fostul acţionar majoritar al FC Rapid George Copos a părăsit, în jurul orei 17.00, locuinţa sa din cartierul Floreasca, el urmând să se predea la poliţie. 

Acesta a plecat într-un autoturism cu geamuri fumurii condus de şoferul lui.

UPDATE Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a postat, marţi, pe contul său de Facebook, un mesaj referitor la pedeapsa cu închisoarea primită în Dosarul transferurilor, prin care acuză faptul că judecătorii primesc ordine să-l condamne, fără ca procurorii să fi cerut acest lucru.

Reţeaua de socializare arată că mesajul ar fi fost postat din Turcia, de lângă localitatea Belek.

"Ce contează dacă procurorii nu cer pedeapsa, contează ce ordine se primesc. Mulţumesc, România...", a scris Stoica, pe contul său de Facebook.

UPDATE Magistraţii vor redacta în următoarele minute cele opt mandate, după care vor fi trimise la secţiile de poliţie de care aparţin cei opt acuzaţi.

Dacă nu se vor prezenta singuri la cea mai apropiată secţie de Polţie pentru a se preda, cu aceste mandate, poliţiştii vor merge acasă la condamnaţi şi îi vor duce încătuşaţi în arestul Poliţiei Capitalei. 

UPDATE Gigi Neţoiu, fost finanţator al echipelor de fotbal Dinamo şi Universitatea Craiova, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare. 

Acesta a primit 1 an de închisoare pentru evaziune fiscală, 3 ani şi 4 luni pentru înşelăciune, şi câte două pedepse de 1 an de închisoare pentru spălare de bani.

UPDATE După ce iniţial fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, Jean Pădureanu, preşedintele onorific al Clubului Gloria Bistriţa va sta după gratii 3 ani şi 4 luni, prin decizia magistraţilor Curţii de Apel. 

Instanţa l-a condamnat pe Jean Pădureanu la două pedepse de câte 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, la 2 ani pentru spălare de bani şi la 1 an şi 6 luni pentru evaziune.

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a fost condamnat la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare.

Acesta a primit 1 an şi 4 luni pentru evaziune, la două pedepse de câte 2 ani de închisoare pentru spălare de bani. El va avea de executat pedeapsa cea mai mare la care se adaugă un spor de pedeapsă de 1 an, o lună şi 10 zile de închisoare.

La ultimul termen al dosarului, procurorii ceruseră pedeapsa cu suspendare pentru Jean Pădureanu şi Gică Popescu.

UPDATE Impresarul Ioan Becali a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Acesta fusese condamnat iniţial la 8 ani de închisoare.

Ioan Becali a primit 2 ani şi 6 luni pentru înşelăciune, 2 ani şi 6 luni pentru evaziune, 3 ani şi 6 luni pentru spălare de bani şi 3 ani şi 6 luni pentru spălare de bani. Acesta va avea de ispăşit pedeapsa cea mai mare, respectiv 3 ani şi şase luni de închisoare, la care se adaugă un spor de 2 ani şi 10 luni de închisoare.

Fratele său, Victor Becali a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare (iniţial 7 ani). Aceasta a primit 2 ani pentru evaziune fiscală, 3 ani pentru spălare de bani, 3 ani pentru spălare de bani. Aceasta va executa pedeapsa cea mai mare, 3 ani de închisoare, căreia i se adaugă un spor de pedeapsă de 1 an şi 8 luni.

UPDATE Fostul patron al echipei de fotbal Rapid, şi fost vicepremier al României din partea PC, Gheorghe Copos a fost condamnat la 3 ani şi opt luni de închisoare cu executare.

Acesta a fost condamnat de magistraţi la 2 ani, respectiv 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. El va avea de ispăşit pedeapsa cea mai mare, cea de 3 ani, la care se adaugă un spor de pedeapsă de 8 luni.

Cu toate că ştia că i s-au prescris faptele, managerul general FC Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare. Instanţa inferioară îl condamnase pe Stoica la 4 ani.

Magistraţii Curţii de Apel au decis să-l condamne pe Mihai Stoica la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelăciune după ce au decis să schimbe încadrarea juridică în ceea ce-l priveşte. Astfel, dacă iniţial Stoica a fost acuzat de înşelăciune, ulterior, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal a fost acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pedeapsă care nu s-a prescris.

Astfel, deşi pentru unele fapte precum înşelăciunea sau evaziunea fiscală instanţa a constatat încetarea procesului penal, judecătorii au decis condamnarea la închisoare pentru formele lor agravate”, se arată în minuta instanţei. 

De altfel, şi pentru Cristian Borcea s-a schimbat una dintre încadrările juridice din spălare de bani în spălare de bani în formă continuată. De aceea, fostul acţionar şi preşedinte executiv al Clubului Dinamo, a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Iniţial acesta primise 7 ani de închisoare.

Magistraţii l-au condamnat pe Cristi Borcea la două pedepse de câte 2 ani şi 6 luni pentru înşelăciune, la 2 ani pentru evaziune, la 3 ani pentru spălare de bani şi la alţi trei ani pentru spălare de bani. Instanţa a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv trei ani de închisoare, căruia i se adaugă un spor de pedeapsa de 3 ani şi 4 luni.

Cei opt: şi după gratii, şi cu banii luaţi

Curtea de Apel Bucureşti îi obligă, în solidar, pe Cristian Borcea şi pe Ioan Becali la plata către partea civilă Liceul cu Program Sportiv „Banatul” Timişoara a sumei de 265.000 de dolari, în echivalent în lei la cursul de schimb al BNR de la data efectuării plăţii, la care se adaugă dobânda legală de referinţă a BNR calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Liceul cu Program Sportiv „Banatul” Timişoara în ceea ce îl priveşte pe Victor Becali.

De asemenea, Gheorghe Copos este obligat să platească, către partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, suma de 63.908 lei şi obligaţiil fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi), calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Dulca Cristian).

Instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală , în ceea ce îl priveşte pe Mihai Stoica.

Obligă, în solidar, pe Cristian Borcea şi pe Ioan Becali la plata către partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 609.444 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi), calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Cosmin Contra).

Curtea de Apel îl obligă pe Ioan Becali la plata către partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 844.603 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi) calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Ionel Ganea);

Totodată, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în ceea ce îl priveşte pe Jean Pădureanu.

Magistraţii îi obligă, în solidar, pe Jean Pădureanu, Ioan Becali, Victor Becali şi Gheorghe Popescu la plata către partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 328.440 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi) calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Lucian Sânmărtean).

Obligă, în solidar, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali şi Gheorghe Popescu la plata către partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 2.296.097 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi), calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Florin Bratu).

Crsitian Borcea, Ioan Becali şi Gheorghe Neţoiu sunt obligaţi să plătească, în solidar, către partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de 405.992 lei şi obligaţiile fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi), calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Dan Alexa).

Borcea şi Ioan Becali trebuie să plătească, în solidar, către partea civilă statul român - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 164.780 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi), calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Adrian Mihalcea).

De asemenea, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă AS Tractorul Braşov, în ceea ce îi priveşte pe Gheroghe Copos, Ioan Becali şi Gheorghe Popescu.

„Ia act că părţile vătămate CFR Cluj, FRF, FC Rapid, CS FC Dinamo, SC Dinamo 1948 SA, AS Gloria 1922 Bistriţa şi FC Oţelul Galaţi nu s-au constituit părţi civile în procesul penal”, se mai arată ăn minuta instanţei.

Curtea de Apel a decis să confişte de la inculpaţi mai multe sume de bani:

  • de la Gheorghe Copos - 150.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Cristian Dulca) şi 40.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Florin Bratu);
  • de la Mihai Stoica - 550.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Iulian Arhire);
  • de la Cristian Borcea - sumele de 593.750 USD şi de 80.000 USD, în echivalent în lei, iar de la Becali Ioan - 418.750 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Cosmin Contra);
  • de la Ioan Becali - 1.400.000 USD, în echivalent în lei, iar de la Jean Pădureanu - 112.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Ionel Ganea);
  • de la Cristian Borcea - 169.667 USD, în echivalent în lei, de la Ioan Becali - 1.201.667 USD, în echivalent în lei, iar de la Victor Becali - 1.201.667 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Paul Codrea);
  • de la Cristian Borcea - 213.000 USD, în echivalent în lei, de la Ioan Becali - 125.000 USD, în echivalent în lei, de la Victor Becali - 125.000 USD, în echivalent în lei, iar de la Mihai Stoica - 125.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Florin Cernat);
  • de la Cristian Borcea - 124.500 USD, în echivalent în lei, iar de la Ioan Becali - 100.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Bogdan Mara);
  • de la Cristian Borcea - 32.167 USD, în echivalent în lei, de la Ioan Becali - 360.000 USD, în echivalent în lei, iar de la Victor Becali - 360.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Nicolae Mitea);
  • de la Jean Pădureanu - 87.000 USD, în echivalent în lei, de la Ioan Becali - 75.000 USD, în echivalent în lei, de la Victor Becali - 75.000 USD, în echivalent în lei, iar de la Gheorghe Popescu - 75.000 USD, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Lucian Sânmărtean);
  • de la Gheorghe Copos - 500.007 USD, în echivalent în lei, de la Ioan Becali - 500.000 USD, în echivalent în lei, iar de la Gheorghe Popescu - 1.000.000 USD în echivalent în lei din care se scade suma de 1.330.000 lei plătită cu titlu de impozit (transferul fotbalistului Florin Bratu);
  • de la Cristian Borcea - 29.200 Euro, în echivalent în lei, iar de la Ioan Becali - 403.000 Euro, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Dan Alexa);
  • de la Ioan Becali - 350.000 Euro, în echivalent în lei (transferul fotbalistului Adrian Mihalcea).

Curtea de Apel a menţinut măsura sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu, dispusă prin ordonanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de pe 17 iulie 2008.

„Menţine poprirea instituită asupra sumei de 116.064 lei din contul deschis de inculpatul Ghorghe Neţoiu. Dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra celor 13.868 acţiuni ale Asociaţiei Fotbal Club Rapid Bucureşti, instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, din 19.07.2008”, se mai arată în minuta instanţei.

Instanţa dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra conturilor Asociaţiei Fotbal Club Rapid Bucureşti, constituite la Banca Română de Dezvoltare - Groupe Societe Generale, ING Bank NV Amsterdam, Banca Italo - Romena şi Millennium Bank, instituit prin ordonanţa DNA de pe 17 iulie 2008.

Totodată, magistraţii dispun ridicarea sechestrului asigurător asupra conturilor S.C. Dinamo 1948 S.A., constituite la Emporiki Bank şi UniCredit Tiriac Bank, instituit prin ordonanţa DNA de pe 17 iulie 2008.

Curtea de Apel dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra conturilor C.S. Oţelul Galaţi, constituite la Banca Comercială Română, instituit prin ordonanţa DNA de pe 17 iulie 2008.

Dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra conturilor C.F. Gloria 1922 Bistriţa, constituite la Banca Română de Dezvoltare Groupe Societe Generale, instituit prin ordonanţa procurorilor anticorupţie de pe 17 iulie 2008.

Greii fotbalului trebuie să plătească peste 1 milion de lei pentru cheltuieli judiciare

Curtea de Apel Bucureşti îi obligă pe inculpţai la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, după cum urmează:

  • Gheorghe Copos - 115.000 lei;
  • Mihai Stoica - 65.000 lei;
  • Cristian Borcea - 265.000 lei;
  • Ioan Becali - 315.000 lei;
  • Victor Becali - 115.000 lei;
  • Jean Pădureanu - 65.000 lei;
  • Gheorghe Neţoiu - 65.000 lei;
  • Gheorghe Popescu - 115.000 lei.

De asemenea, magistraţii au respins, ca nefondat, apelul declarat de Gheorghe Popescu împotriva aceleiaşi sentinţe penale şi îl obligă pe acesta la plata sumei de 1.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea celorlalte apeluri rămân în sarcina statului.

Reacţii imediat după pronunţarea sentinţei

Imediat după pronunţarea sentinţelor, Răzvan Burleanu, contracandidatul lui Gică Popescu la alegerile FRF, a declarat pentru „Adevărul“: „Mă bazam pe 70-80 de voturi în varianta pesimistă. Cu Gică Popescu ieşit din cursă, sunt sigur că voi ieşi preşedinte al FRF“.

Gheorghe Chivorchian, candidat la alegerile FRF: „Nu-i doresc nimănui să ajungă la închisoare, dar nimeni nu e mai presus de lege. Iar când încalci legea, organele abilitate trebuie să-şi facă datoria. E de felicitat justiţia română pentru acest verdict. Nu vreau să-mi construiesc cariera pe problemele altora, dar oricine care face evaziune fiscală şi altele de acest gen trebuie să plătească. Unii au vrut să ajungă preşedinte pe relaţii şi prietenii, dar s-a demonstrat că acestea nu sunt mai presuse de lege. Eu, fără falsă modestie, mă vedem la bătaie cu Gică Popescu, ca şi număr de voturi, la funcţia de preşedinte al FRF. Vă las pe dumneavostră să trageţi concluziile, unde mă văd acum. 

La rândul lui Mihai Stoica a declarat: „Ce contează dacă procurorii nu cer pedeapsă, contează ce ordine se primesc Mulţumesc, România...“.

Sandu Boc, fost preşedinte LPF: „Este ceva surprinzător, ceva inadmisibil. Mă aşteptam la patru dintre ei să fie cu executare: fraţii Becali, Borcea şi Copos. Restul ştiam că e cu suspendare. GIcă Popescu, care a făcut atâta tam-tam, spera să candideze, Eu cred că a vrut să se dea un exemplu că Justiţia îşi face datoria. Oamenii vor fugi de fotbal, vor ezita să investească. Cred că la alegerile de mâine va fi un haos total. Toţi care au fost în favoarea lui Gică Popescu nu vor şti pe cine să voteze. Cred că Vasile Avram e favorit acum“.

La aflarea sentinţei, Ioan Becali a declarat doar: „Mă predau acum“.

Dumitru Dragomir, fost preşedinte LPF susţine că decizia Curţii de Apel a surprins pe toată lumea. „A întristat mulţi oameni de fotbal. Printre cei mâhniţi de condamnările cu executare primite de toţi cei acuzaţi în acest dosar mă aflu şi eu. Am colaborat profesional cu marea majoritate a celor care vor merge după gratii şi pot să vă spun cu cea mai sinceră convingere că ei au făcut mai mult bine fotbalului, decât rău. Cu Jean Pădreanu mă ştiu de-o viaţă şi ceea ce a clădit la Bistriţa, cu unele erori pe care şi el le-a recunoscut, nu va mai putea face altcineva. Copos a făcut din Rapid o echipă europeană, cu mari investiţii personale. Cristi Borcea şi Mihai Stoica au făcut performanţă la Dinamo, respectiv Galaţi, Steaua şi Urziceni. Uitaţi-vă ce au ajuns Dinamo şi Urziceniul fără ei, deci au fost oameni competenţi. Şi Gigi Neţoiu a făcut treabă bună pe unde a fost. E păcat că un mare sportiv, Gică Popescu, are parte de un asemenea verdict. Chiar dacă au mai fost disensiuni între noi doi, regret condamnarea lui cu executare. Îmi pare rău şi de fraţii Becali, care au adus în ţară bani din care cluburile au trăit ani buni. Le urez sănătate şi forţa de a trece peste această decizie şocantă şi sper ca apelul lor să se soluţioneze favorabil“.

Şi Ioan Niculae, finanţator Astra Giurgiu s-a arătat şocat de verdict: „Este absolut terifiant! Mulţi dintre oamenii de afaceri se vor gândi mai bine de acum înainte dacă merită să aduci bani de acasă şi să investeşti în fotbal“. 

Vasile Avram, candidat la alegerile FRF: „Îmi pare rău pentru Gică Popescu. Aş fi vrut să câştig aceste alegeri pe teren, nu prin neprezentare. Acum nu avem altceva de făcut, decât să mergem înainte cu acelaşi gând, cel al schimbării fotbalului românesc. Gică Popescu are şi oameni de valoare în echipa sa, oameni care sunt bineveniţi alături de mine“. 

Minută Dosarul „Transferurilor”

............................................................................................................................................................

La ultimul termen al procesului, procurorul anticorupţie a cerut ca instanţa de apel să aplice aceleaşi pedepse date iniţial pentru cei inculpaţi în acest dosar, cu excepţia lui Mihai Stoica pentru care toate faptele s-au prescris. 

Totodată, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru Jean Pădureanu şi Gigă Popescu.

În  noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus în acest dosar pedepse cu închisoarea, cu executare sau cu suspendare, de la trei la opt ani. 

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare. 

„Sunt nevinovat şi nu am săvârşit niciuna din faptele de care sunt acuzat”, aşa şi-a început Victor Becali declaraţia în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti la ultimul termen al procesului.

De asemenea, acesta a precizat că nu a fost niciodată în Gibraltar, nu a avut şi nici nu are un un cont acolo. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Luxemburg şi Insulele Virgine.

Întrebat de procuror dacă a primit într-un cont 653.000 de dolari, sumă de bani provenită din Insulele Virgine, Victor Becali a răspuns că „da, acei bani au venit în contul meu de la colaborări anterioare ale lui Ioan Becali care şi-a deschis un cont în ţară mult mai târziu”.

La finalul declaraţiei date de Victor Becali, preşedintele completului i-a întrebat pe cei implicaţi în dosar dacă ar fi de acord să muncescă în folosul comunităţii.

Judecător: Dacă veţi fi găsit vinovat, vă daţi acordul de a presta muncă în folosul comunităţii? Neremunerată domnule Becali! Deci?

Victor Becali: Da! Dar eu sunt nevinovat.

Judecător: Domnilor, o să vă întreb pe rând. Să continuăm cu domnul Copos

George Copos: Neremunerată? (râde) ... Deşi nu pot fizic, da!

Ioan Becali: Eu fac de mult chestia asta. 

Judecător: Unde?

Ioan Becali: Am deszăpezit Calea Floreasca alături de deţinuţi.

Judecători: Atunci veniţi şi în Rahova să deszăpeziţi!

Ioan Becali: Da. De acord. Sigur că da!

Cristi Borcea: Da. Sigur că da!

Judecător: Ştiţi? Mai e nevoie de măturători şi alte asemenea. Avem deja o listă. Dacă veţi fi găsiţi vinovaţi, binenţeles. (ironic)

Mihai Stoica: Bineînţeles că da, sunt de acord!

Gică Popescu: Da!

Gheorghe Neţoiu: Da!”

Fostul impresar Ioan Becali a declarat, înainte de a intra în sală de judecată, că pentru el nu contează prescripţia faptelor, ci nevinovăţia sa, pe care o va dovedi.

Întrebat dacă apărătorii săi vor cere continuarea procesului penal, Ioan Becali a răspuns: „Nu ştiu de ce mă întrebaţi chestiile astea, nu contează prescripţie, neprescripţie. Contează nevinovăţia mea şi asta o voi dovedi”, a spus Becali.

De asemenea, fostul patron al FC Rapid George Copos a declarat că apărătorii săi vor solicita instanţei continuarea procesului penal, el nefiind interesat de prescripţia faptelor.

„Pe mine nu mă interesează prescripţia. Am stat mult de vorbă cu avocaţii şi vom cere continuarea procesului penal pentru că ştim că nu am săvârşit nicio faptă care ne priveşte pe noi, cei de la Rapid, legată de transferurile lui Cristian Dulca şi Florin Bratu. Vom cere continuarea procesului pentru că sunt nevinovat. Am foarte mare încredere în completul de judecată şi sper să terminăm odată. Dar şapte ani de zile presa a făcut o presiune fantastică şi asupra noastră şi asupra justiţiei, ceea ce nu este corect. Am probat cu documente contabile că nu avem nicio vină şi că s-a făcut o omisiune la Parchet. Nu sunt supărat pentru asta, se întâmplă în viaţa asta, dar este neplăcut. Cei de la Înalta Curte au fost corecţi”, a declarat Copos, la sosirea la Curtea de Apel.

Asta pentru că în noul Cod Penal, care a intrat în vigoare pe 1 februarie, pedeapsa pentru infracţiunea de înşelăciune de care sunt acuzaţi oamenii din fotbal, se reduce de la 20 la 5 ani şi astfel, termenul de prescriere a faptei scade la 5 ani. Având în vedere că faptele au fost săvârşite în anii 1999-2005, instanţa ar putea constata prescrierea acestora. 

Dosarul „Transferurilor”, de la Instanţa Supremă, înapoi la Curtea de Apel

Pe 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.  

Instanţa Supremă a admis atunci recursurile formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat „în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti pe 12 noiembrie 2012.  

Potrivit motivării deciziei de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.

Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul pentru rejudecare pe 2 august şi a stabilit primul termen de judecată pe 11 septembrie.  

Pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu. 

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 12 noiembrie 2012, a dispus pedepse de închisoare cu suspendare sau cu executare.  

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005. 

Este vorba despre transferurile jucătorilor: Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Transferurilor”. Impresarul Sică Puşcoci: „Eu i-am dat lui Mihai Stoica 150.000 de dolari pentru Arhire”

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt oameni din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu s-au prezentat în faţa magistraţilor pentru a fi audiaţi, după ce la termenul trecut instanţa a decis ca aceştia să fie aduşi de poliţie.

Dosarul „Trasferurilor”. Cosmin Contra, Nicolae Badea şi Sică Puşcoci vor fi aduşi de poliţie la următorul termen

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt „grei” din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Cu această ocazie magistraţii au decis ca Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu să fie aduşi la următorul termen de poliţie.

Dosarul „Transferurilor”. De ce a decis Curtea Supremă rejudecarea dosarului

Curtea Supremă a prezentat joi motivarea deciziei în dosarul „Transferurilor”, potrivit căreia dosarul trebuie rejudecat, deoarece Curtea de Apel Bucureşti nu a audiat mai mulţi martori la solicitarea celor opt „grei“ ai fotbalului românesc.

Sentinţa Curţii Supreme: „Dosarul Transferurilor” se rejudecă la instanţa care i-a condamnat la închisoare cu executare pe greii fotbalului românesc

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât astăzi ca „Dosarul Transferurilor”, în care greii din fotbal sunt acuzaţi de efectuarea unor transferuri ilegale cu jucători, să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-a condamnat la închisoare cu executare pe Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, dar şi omul de afaceri George Copos.

Adevărul Live: „Lotul evazioniştilor“ din fotbalul românesc, salvat de noul Cod Penal

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul „baronilor“ din fotbal la Curtea de Apel înseamnă rejudecarea acestora după noile prevederi, mult mai blânde cu infracţiunea de înşelăciune, dezvăluie Ion Cazacu, avocatul lui Copos şi Pădureanu.

Reacţii din fotbal după ce s-a decis rejudecarea în „Dosarul Transferurilor“

Luni, la prânz, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca „Dosarul Transferurilor“ să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, lucru cerut de avocaţi din cauza lipsei unei expertize.

Giovani Becali se disculpă: „Cum să fiu vinovat dacă semnătura mea nu apare nicăieri în acte?“

Impresarul de jucători Giovani Becali, inculpat în „Dosarul Transferurilor”, a declarat după ziua maraton de audieri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu este vinovat de nimic, aducând şi un argument concret pentru a-şi susţine nevinovăţia.

Condamnări în lanţ în dosarul „Transferurilor“: opt inculpaţi, 40 de ani de închisoare

Cei opt inculpaţi în dosarul „Transferurilor“ au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la ani grei de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

 

Dosarul „Transferurilor”. Probele procurorilor care au cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presă

Instanţa supremă, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicaţi în dosarul transferurilor să nu părăsească ţara, şi-a motivat astăzi decizia, arătând că probele procurorilor anticorupţie se bazau doar pe materiale de presă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite