UPDATE Dosarul „Şpaga de la Bolintineanu”. Fosta directoare află pe 6 septembrie dacă va fi cercetată în libertate sau nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta directoare Costica Vărzaru se află în arest preventiv
Fosta directoare Costica Vărzaru se află în arest preventiv

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au amânat pentru 6 septembrie discutarea cererii fostei directoare a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru de judecare în libertate în dosarul în care este acuzată că a cerut bani de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat - sesiunea iunie-iulie 2013.

UPDATE Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a amânat pentru 6 septembrie discutarea cererii fostei directoare a liceului „Bolintineanu” de judecare în stare în libertate în dosarul în care este acuzată că ar fi cerut bani de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat.

.

Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată pe 23 august de procurorii Parchetului Capitalei, în stare de arest preventiv, fiind acuzată că ar fi cerut bani de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013. 

Costica Vărzaru va fi judecată pentru trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. 

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Gina Ciontoiu (membră a comitetului de părinţi), Elena Dumitru şi Maria Mimoza Vulcu (vicepreşedintă a comisiei de bacalaureat). 

Potrivit unui comunicat emis pe 23 august de Parchetul Capitalei, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi ai liceului înscrişi la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către elevi. 

Procurorii au precizat că, pentru fraudarea examenului de bacalaureat, sumele de bani strânse de la elevi urmau să fie înmânate cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către Costica Vărzaru, cât şi disimulat, în pachete de ţigări/reviste/ziare poziţionate pe catedrele din sălile de examinare. 

Imediat după deschiderea subiectelor, Costica Vărzaru urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către Costica Vărzaru şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de „ciorne”. 

S-a mai reţinut că, în perioada 25 - 30 iunie 2013, Costica Vărzaru ar fi făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa în sensul indicat anterior. 

Pe 1 iulie 2013, în timp ce se afla la sediul liceului cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, în calitate de vicepreşedintă a comisiei de bacalaureat, Maria Mimoza Vulcu, împreună cu Elena Dumitru (a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului), ar fi xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, ce urmau a fi date mai multor elevi din sălile de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4, găsită în geanta sa, precizează anchetatorii. 

Maria Mimoza Vulcu a fost găsită cu înscrisurile xeroxate în timp ce se afla pe holul de la la etajul al doilea al liceului, înainte de a intra în sălile de examen în scopul anterior menţionat. 

De asemenea, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării de cercetări sub aspectul unor fapte de corupţie faţă de profesorii supraveghetori şi faţă de elevii  Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” care au susţinut pe 1 iulie 2013 proba scrisă la examenul de bacalaureat. 

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Citiţi mai multe articole pe această temă

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Parchetul recunoaşte că au existat greşeli de comunicare în ziua audierii elevilor

După incidentele de vinerea trecută, atunci când mai multe echipaje de poliţie au mers cu două autocare la liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a-i lua pe elevi la audieri, Parchetul punctează marţi, într-un comunicat, erorile făcute de procurori în timpul operaţiunii, identificând carenţe de comunicare. Ei au omis totuşi să explice de ce nu au dus la bun sfârşit operaţiunea audierii tuturor celor 112 elevi, aşa cum era programat.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: fosta directoare rămâne în arest

Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, recursul făcut de fosta directoare a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru la decizia de arestare preventivă, ca atare aceasta va rămâne în arest. Potrivit declaraţiei făcute de Vărzaru în sala de judecată, ea ar fi ştiut de banii strânşi, însă credea că sunt pentru protocol, mai exact pentru fructe, apă şi suc.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Audierile de marţi de la Poliţia Capitalei s-au încheiat. Alţi 12 elevi au dat declaraţii în faţa procurorilor

Audierile de la Poliţia Capitalei au continuat şi marţi în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“:12 liceeni au fost audiaţi. Luni, 39 de elevi de la acest liceu au dat declaraţii în faţa procurorilor. În total ancheta ar putea viza peste 250 de absolvenţi care au dat Bac-ul la Bolintineanu.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: 39 de elevi au fost audiaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei

Audierile de luni în cazul fraudării examenului de bacalaureat s-au sfârşit. 39 din cei 46 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, care au fost citaţi pentru a da luni declaraţii în cazul fraudării examenului de bacalaureat, au fost deja audiaţi la sediul Poliţia Capitalei.

VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite