Deturnare de fonduri europene la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au în lucru un dosar greu. Reprezentanţii firmei "Cominco", care a construit parcul tehnologic de la Iaşi, sunt acuzaţi că au deturnat

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au în lucru un dosar greu. Reprezentanţii firmei "Cominco", care a construit parcul tehnologic de la Iaşi, sunt acuzaţi că au deturnat un milion de euro, fonduri europene. şeful Departamentului pentru Luptă Antifraudă spune că acuzaţiile vor costa România 4,7 milioane de euro.
Proiectul parcului "Tehnopolis" a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Iaşi în 2000, fiind gândit ca un loc de lansare şi dezvoltare al firmelor din domeniul IT. Valoarea proiectului a fost de 6,36 milioane de euro, 75% din sumă fiind acordată prin programul PHARE. Lucrările de construcţie au fost realizate de SC "Cominco" SA Bucureşti, firmă condusă până în 2001 de fostul secretar general al guvernului PSD, şerban Mihăilescu. şeful Departamentului pentru Luptă Antifraudă, Tudor Chiuariu, spune că a găsit grave nereguli în derularea investiţiei. "Societatea nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate. Era în reorganizare judiciară, cu datorii la bugetul de stat", a explicat Chiuariu. Cea mai gravă acuzaţie o reprezintă cea de delapidare a fondurilor UE. "Cominco" a beneficiat de un avans în valoare de 700.000 euro şi 8,5 miliarde de lei pentru pregătirea şantierului, bani care, conform raportului DLAF, au fost utilizaţi în alte scopuri. Dosarul se află în atenţia procurorilor bucureşteni, acuzaţiile fiind fals în declaraţii, înşelăciune şi deturnare de fonduri. "România va trebui să plătească 4,7 milioane de euro, cât reprezintă fondurile nerambursabile UE", a declarat Chiuariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite