Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Pasagerii nu vor mai fi despăgubiţi dacă zborul este deviat şi aterizează pe alt aeroport din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia a venit după ce un pasager al companiei Austrian Airlines s-a adresat instanţei europene după ce zborul său pe ruta Viena-Berlin a fost deviat Foto: Arhivă
Decizia a venit după ce un pasager al companiei Austrian Airlines s-a adresat instanţei europene după ce zborul său pe ruta Viena-Berlin a fost deviat Foto: Arhivă

Pasagerii zborurilor care au fost deviate şi au aterizat pe un alt aeroport din regiune după maxim trei ore de la decolare, nu vor mai fi despăbubiţi de către companiile aeriene, dar vor avea dreptul să li se asigure suportarea costului transferului spre aeroportul de destinaţie prevăzut iniţial, potrivit unei decizii publicate joi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

„Prin hotărârea pronunţată astăzi, Curtea de Justiţie statuează că devierea unui zbor către un aeroport care deserveşte acelaşi oraş, aceeaşi aglomeraţie urbană sau aceeaşi regiune nu conferă pasagerului un drept la o compensaţie în temeiul anulării zborului” potrivit unui comunicat emis de CJUE.

Potrivit sursei citate, pentru a putea considera că aeroportul alternativ deserveşte acelaşi oraş, aceeaşi aglomeraţie urbană sau aceeaşi regiune, nu este necesar ca el să fie situat pe acelaşi teritoriu (în sens administrativ) al oraşului, al aglomeraţiei urbane sau al regiunii pe care este situat aeroportul prevăzut iniţial. „Ceea ce este important este ca el să se afle în imediata apropiere a acestui teritoriu”, precizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

În schimb, pasagerul dispune, în principiu, de un drept la o compensaţie forfetară atunci când ajunge la destinaţia sa finală, şi anume aeroportul de destinaţie prevăzut iniţial sau o altă destinaţie apropiată convenită cu pasagerul, cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută iniţial.

„Pentru a determina amploarea întârzierii suferite la sosire, trebuie să se ia drept referinţă ora la care pasagerul ajunge, în urma transferului său, la aeroportul prevăzut iniţial sau, dacă este cazul, la o altă destinaţie apropiată convenită cu compania aeriană”, precizează sursa citată. 

Companiile aeriene vor suporta totuşi costul transferului spre aeroportul de destinaţie prevăzut iniţial sau spre o altă destinaţie.

„Revine companiei aeriene sarcina de a oferi din proprie iniţiativă suportarea costului transferului spre aeroportul de destinaţie prevăzut iniţial sau, dacă este cazul, spre o altă destinaţie apropiată convenită cu pasagerul. În cazul în care compania aeriană nu îşi respectă obligaţia de suportare a acestui cost, pasagerul are dreptul la rambursarea sumelor pe care le-a plătit şi care, având în vedere împrejurările proprii fiecărei speţe, se dovedesc necesare, adecvate şi rezonabile pentru a remedia deficienţa companiei aeriene”, precizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Decizia a venit după ce un pasager al companiei Austrian Airlines s-a adresat instanţei europene după ce zborul său pe ruta Viena-Berlin a fost deviat. 

Iniţial, avionul trebuia să aterizeze la Berlin pe aeroportul Tegel, dar din cauza condiţiilor meteo a ajuns, cu o întârziere de o oră, pe aeroportul Berlin Schonefeld, situat în alt land. Iar pasagerul a cerut compensaţii de 250 de euro. 

„Încălcarea obligaţiei de suportare a costului nu conferă pasagerului un drept la o compensaţie forfetară de 250, de 400 sau de 600 de euro”, precizează sursa citată.

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite