STENOGRAME Cum funcţiona reţeaua reţetelor false cu medicamente oncologice. Toţi cei nouă acuzaţi din dosarul reţetelor false au fost arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul Fundeni, reţetele pe numele pacienţilor morţi se eliberau pe bandă rulantă FOTO Arhivă
La Spitalul Fundeni, reţetele pe numele pacienţilor morţi se eliberau pe bandă rulantă FOTO Arhivă

Nouă persoane cercetate în dosarul reţetelor false au fost arestate, miercuri seară, pentru 30 de zile, fiind acuzate că au falsificat 1.100 de reţete pe numele unor pacienţi decedaţi sau persoane fictive. Casa de Asigurări reclamă un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

UPDATE Toate cele nouă persoane reţinute marţi în dosarul reţetelor false, între care trei medici, au fost arestate preventiv, printr-o decizie luată miercuri seară de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, potrivit Mediafax.

Celelalte mandate de arestare au fost emise pentru două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Trei medici de la Institutul Clinic Fundeni şi alte şase persoane aşteptau aseară verdictul judecătorilor, după ce procurorii au propus arestarea lor pentru trafic cu medicamente oncologice. Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru au fost reţinuţi alături de administratorul lanţului de farmacii „Reţeta“, Daniela Vonica, dar şi alte cinci persoane intermediare pe traseul decontărilor false pe reţete fictive.

Cinismul de care au dat dovadă cei suspectaţi în această reţea este scos în evidenţă şi de procurori în referatul prin care au cerut arestarea acestora. Astfel, anchetatorii arată cum medicii de la Fundeni eliberau reţete pe numele unor persoane decedate. După ce le decontau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, membrii grupării rămâneau practic şi cu medicamentele destinate persoanelor decedate, dar şi cu sumele decontate.

Anchetatorii susţin că reţeaua din care aceştia făceau parte a pus în pericol vieţile a sute de bolnavi de cancer, care ar fi putut să nu mai beneficieze de medicamente din cauza lipsei de fonduri. În plus, a cauzat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) care a decontat peste 1.100 de reţete false întocmite de medici de la Institutul Clinic Fundeni.

Un control banal a stârnit furtuna

Cazul a ieşit la iveală în noiembrie 2010 în urma unui control al Gărzii Financiare Sibiu la firma care administrează lanţul de farmacii „Reţeta“. Comisarii au descoperit atunci că firma făcea afaceri cu o altă societate care era inactivă, fapt ce i-a făcut să aprofundeze cercetările. Apoi, ei au descoperit reţete pentru medicamente oncologice eliberate pe numele unor persoane decedate. În mod ciudat, două farmacii din Bucureşti aveau relaţii cu firmele-fantomă care distribuiau fictiv medicamente, una de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, iar cealaltă pe Bulevardul Mihai Bravu.

Continuarea anchetei a scos la iveală întreaga reţea de medici, farmacişti şi oameni de legătură, dar şi modul lor de operare. Procurorii dau exemplul farmaciei „Reţeta“ din Bulevardul Nicolae Titulescu, acolo unde era diriginte de farmacie Marina Anca Hotinceanu. Aceasta, împreună cu inculpatele Iuliana Ilincea şi Daniela Vonica (director general, respectiv administrator la firma ce deţinea lanţul de farmacii) au achiziţionat fictiv medicamente de la o firmă-fantomă, inactivă fiscal şi neautorizată să efectueze un astfel de comerţ.

În acelaşi timp, medicii hematologi din cadrul Institutului Clinic Fundeni eliberau în fals reţete pe care Iuliana Ilincea şi Daniela Vonica le-au decontat la Casa de Asigurări Bucureşti, cauzând un prejudiciu de aproape 7 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro). Majoritatea covârşitoare a reţetelor era emisă de medicii Emilia Niculescu - Mizil, Otilia Georgescu şi Aristica Smântână Poenaru.

Printre medicamentele prescrise în reţetele false erau Glinea, Mabthera Kytul, Hidreea, Lambris, Neurocormon.

Banii erau scoşi cashdin firmele-fantomă

Reţetele erau decontate de către Casa de Asigurări, iar banii ajungeau în conturile firmei ce deţine lanţul de farmacii „Reţeta“. Apoi, banii erau transferaţi firmelor-fantomă, care au vândut fictiv medicamentele către farmaciile Danielei Vonica. De altfel, cel care deţine firmele-fantomă, Bogdan Năstăsie, a recunoscut că nu a vândut niciodată medicamente farmaciilor „Reţeta“.

Procurorii susţin că banii erau apoi scoşi din bancă şi o parte mergeau către un intermediar, cu care Năstăsie avea încheiate contracte de împrumut, încheiate pentru a masca operaţiunile. Zecile de percheziţii făcute de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au scos la iveală mari sume de bani.
De la domiciliul medicului Emilia Niculescu-Mizil au fost ridicaţi 35.600 de lei, 2.350 de euro şi 470 de dolari, de la Aristica Smântână Poenaru, 30.000 de lei. În casa administratorului lanţului de farmacii „Reţeta“, Daniela Vonica, au fost găsite următoarele sume: 555.630 de lei, 4.205 euro, 4.698 de dolari, 805 lire sterline.

Conform procurorilor, intermediarul dintre firmele-fantomă, medici şi farmacişti, Decebal Oprea avea în maşina sa 81.250 de euro şi 12.600 de lei.

Procurorii mai arată în documentul citat cum imediat după ce au început audierile în acest dosar, martorii şi inculpaţii s-au panicat şi au început să se sune între ei. Astfel, pe 25 martie, medicul Emilia Niculescu-Mizil a fost sunată de o pacientă speriată că a fost citată de Poliţie, iar reţeta sa conţinea datele altei persoane.

Medic: Da.
Pacientă: Bună seara, doamna doctor.
Medic: Da, doamnă.
Pacientă: Doamna doctor, am primit o citaţie către Poliţia Capitalei.
Medic: Da, ştiu că au mai primit şi alţi pacienţi.
Pacientă: Şi staţi să vedeţi că pe reţetă scrie de o doamnă care a ridicat medicamentele şi eu nu o cunosc pe doamna aia şi am spus că nu o cunosc. Pe reţetă scrisul dumneavoastră se vede, se vede numele meu, dar semnătura nu prea se vede şi nu am.. .am zis că nu ştiu.
Medic: Da.
Pacientă: Şi ce o să...în rest nu am minţit că mi-a dat Codul Penal, mi-a citit Codul Penal, l-am repetat, nu am minţit nimic.
Medic: Foarte bine.
Pacientă: Da, doamna doctor, dar uitaţi că sunt necăjită, nu am putut să dorm toată noaptea. Ieri am fost. Fir-ar al naibii să fíe! Să nu vă bag pe dumneavoastră că aşa bine mi-aţi făcut dumneavoastră, mult bine şi mie îmi pare foarte rău de treburile astea aşa.

Familia Vonica, o avere de 95 de milioane de euro

Soţii Ilie (foto) şi Ioana Vonica au clădit în ultimii 20 de ani un imperiu de aproape 100 de milioane de euro din afaceri cu servicii medicale. Familia Vonica ocupă locul 35 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“ (ediţia din toamna anului trecut), iar averea lor este estimată la 95 de milioane de euro. Doctor de profesie, Ilie Vonica controlează unul dintre cei mai mari jucători din industria privată de sănătate.

Grupul de firme Polipharma Industries, fondat în urmă cu 20 de ani, cuprinde distribuitorul de medicamente Polisano, fabrica Polipharma Industries, reţeaua de clinici Polisano, două centre de fertilizare in vitro şi un spital privat în Sibiu.

Din grupul Polisano face parte şi lanţul de farmacii „Reţeta“, gestionat de Ioana Vonica. Cifra de afaceri a Polisano a fost în 2012 de 294,7 milioane de euro. (Dan Străuţ)

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum funcţiona filiera medicilor care au stors bani din cancerul pacienţilor. Nouă persoane, reţinute în dosarul reţetelor false

Trei medici de la Institutul Fundeni sunt acuzaţi că ar fi emis peste 1.000 de reţete false pentru medicamente oncologice care nu au ajuns niciodată la bolnavi. În buzunarele doctorilor ajungeau însă banii proveniţi din decontarea reţetelor falsificate.

Scandal în lumea medicală. Mai mulţi medici şi farmacişti sunt acuzaţi că făceau trafic cu medicamente oncologice. Spitalul Fundeni, sub lupa procurorilor

Peste 20 de percheziţii au avut loc marţi în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni din Capitală, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false. Doar trei dintre suspecţi ar fi eliberat 1.100 de reţete care, după ce au fost decontate, au produs un prejudiciu de aproape 8,3 milioane de lei. În acest caz, prejudiciul total se ridică la 3,5 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite