PROIECT Bugetele Ministerului de Justiţie, Curţii Supreme, Ministerului Public şi CSM, suplimentate cu peste 65 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii cerutţi de aceste instituţii au ca scop achitarea unor salarii restante FOTO Adevărul
Banii cerutţi de aceste instituţii au ca scop achitarea unor salarii restante FOTO Adevărul

Bugetele Ministerului Justiţiei (MJ), Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Ministerului Public (MP) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi suplimentate cu peste 65 de milioane de lei pentru plata unor drepturi salariale devenite executorii.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern (HG) postat luni pe site-ul Ministerului Justiţiei, bugetele  MJ, ICCJ, MP şi CSM vor fi suplimentate cu aproximativ 65 de milioane de lei, pentru plata titlurilor executorii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, de Ordonanţa Guvernului nr. 17/2012, privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare precum şi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, din suma reprezentând drepturi salariale restante, pentru 2013 a fost prevăzută plata a 10% din drepturile salariale prevăzute prin hotărâri judecătoreşti şi devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011 şi 5% din drepturile salariale prevăzute prin hotărâri judecătoreşti şi devenite executorii până la data de 31 decembrie 2012.

În bugetele instituţiilor menţionate, pe anul 2013, nu au fost prevăzute sume cu această destinaţie la titlul „Cheltuieli de personal”, situaţie care poate duce la blocarea activităţii unora dintre acestea, prin poprirea conturilor ori sechestrarea bunurilor, se mai arată în nota de fundamentare.

Cuantumul total al obligaţiilor de plată ale Ministerului Justiţiei pentru anul 2013 este de 171.592.000 de lei, suma de aproximativ 65 de milioane de lei prevăzută în proiect fiind cea necesară pentru efectuarea plăţilor din trimestrul al III-lea, potrivit documentului citat.

Conform proiectului, va fi suplimentat bugetul Ministerului Justiţiei pe anul 2013 cu suma de 43,11 milioane de lei, la titlul 10 „Cheltuieli de personal”, şi cu suma de 385.000 de lei, la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 51 „Transferuri între unităţi ale adminiatraţiei publice”, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Institutul Naţional de Expertize Criminalistice.

Tot pentru plata drepturilor salariale menţionate, bugetul Curţii Supreme pe anul 2013 ar urma să fie suplimentat cu suma de 1,59 milioane de lei, iar al Ministerului Public, cu 19,45 de milioane de lei.

De asemenea, se propune suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2013, la titlul „Cheltuieli de persoanl”, cu suma de 357.000 de lei, la capitolul „Autorităţi publice şi acţiuni externe” şi cu 96.000 de lei la capitolul „Învăţământ”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite