Cazul bebeluşilor internaţi la „Marie Curie“: Ministrul Sănătaţii cere demisia întregii conduceri a Spitalului din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş, este nemulţumit de modul în care a fost gestionată criza bebeluşilor din Argeş    FOTO Eduard Enea
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş, este nemulţumit de modul în care a fost gestionată criza bebeluşilor din Argeş    FOTO Eduard Enea

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, cere demisia întregii conduceri a Spitalului din Piteşti, el afirmând că este extrem de nemulţumit de faptul că nu toate cazurile au fost raportate la Direcţia Sanitar-Veterinară. Reacţia ministrului vine după ce un alt bebeluş din Argeş a fost transferat la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, asta după ce a fost plimbat între spitale timp de aproape două săptămâni.

„Am venit să văd copilul transferat astăzi (miercuri - n.r.), este vorba de un copil de un an şi patru luni foarte bine dezvoltat fizic, care a prezentat primele simptome în 13 februarie şi a fost văzut de mai multe servicii. Situaţia s-a alterat în cursul zilei de ieri, iar astăzi a fost transferat. Analizele au relevat prezenta bacteriei care produce toxinele.

Până în cursul zilei de miercuri nu s-a pus problema de sindrom. Copilul va fi dializat, starea este stabilă. Sunt foarte nemulţumit, am chemat şeful corpului de control. Nu am constatat persoane vinovate, dar sunt foarte nemulţumit că nu au fost raportate toate cazurile la Direcţia Sanitar-Veterinară. Cer demisia întregii conduceri a Spitalului din Piteşti sau Consiliul Judeţean să îi demită“, a spus ministrul.

Copilul din oraşul Mioveni, judeţul Argeş, cu probleme digestive care a fost transportat la spitalul „Marie Curie“ din Capitală fusese consultat, înainte de internare, în mai multe spitale din Capitală, primind doar tratamente simptomatice în ambulator.

„Evoluţia stării de sănătate a fost ondulantă. Copilul nu a prezentat fenomene de deshidratare. Părinţii nu au fost foarte speriaţi până pe 20 februarie, când copilul a făcut scaune diareice cu sânge. A doua zi, pe 21 februarie, părinţii l-au dus de urgenţă la «Matei Balş». De aici, a fost trimis la «Grigore Alexandrescu», în secţia de chirurgie, cu suspiciunea de ocluziune intestinală. Părinţii probabil nu au fost foarte siguri că testele făcute relevă ce are copilul lor, aşa că l-au dus şi la «Victor Babeş». Medicul de gardă de aici i-a făcut testele rapide, care nu au arătat că ar fi o problemă gravă, iar copilul a fost trimis acasă, unde i s-a recomandat să ia un tratament“, a declarat anterior dr. Gheorghe Vasilescu, şeful secţiei pediatrie a Spitalului de Pediatrie Piteşti.

Încă un bebeluş din Argeş a fost adus, miercuri, 24 februarie, la Spitalul Marie Curie din Capitală, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Monica Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie. Medicul a explicat că pacientul a fost transportat cu ambulanţa de la Spitalul de Boli Infecţioase din Argeş, medicii de acolo suspectând că micuţul, care are un an şi patru luni, suferă de sindrom hemolitic uremic.

În ceea ce priveşte ancheta derulată de autorităţi şi cea paralelă, făcută de experţii Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat că ea este în curs de derulare şi că, până în prezent, nu au fost formulate recomandări de către experţii străini.

Toate spitalele, la control

În urma tragediei din Argeş, ministrul Sănătăţii a decis să ia la puricat toate spitalele din ţară, fiind vizate inclusiv unităţile sanitare private. Acestea urmează să fie supuse unor controale încrucişate, care se vor derula în perioada 10 - 25 martie 2016, anunţul fiind deja făcut într-o videoconferinţă ce a avut loc ieri, la care au luat parte toţi şefii direcţiilor de sănătate publică.

Totodată, fiecare spital va fi nevoit să înfiinţeze un registru de boli transmisibile, în care să fie trecute inclusiv complicaţiile unor boli. „Acestea trebuie verificate săptămânal de către reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică”, a transmis Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite